Suriname breekt haar eigen mars


Paramaribo – Suriname heeft het nooit nauw genomen met haar eigen exorbitante traagheid en werktempo tengevolge waarvan het Nederlandse vooroordeel dienaangaande nog steeds gestand is gebleven , ook al voelt de Hollander zelf de noodzaak van de zware arbeid zich iedere ochtend opdringen aan zijn door meelspijzen, gifkoffie en spijzen gevoede ledematen. Hierdoor is Suriname door het Wereld Economisch Forum (WEF) uit de jaarlijkse wereldconcurrentielijst gegooid en breekt bijgevolg haar eigen mars. In een door China gepubliceerd Global Competetiveness Report 2010-2011 dienaangaande wordt al argument aangevoerd dat Suriname, die vorig jaar op de 102de plaats stond, wegens gebrek aan statistieken dit jaar uit het rapport wordt weggelaten.

Eén van de belangrijkste oorzaken waarom Suriname de afgelopen jaren steeds lager gerangschikt is, betreft de abnormaal lange duur voordat een naamloze vennootschap kan worden opgericht. In het land kan geen enkele aspirant MKBér iets realiseren zonder dat die vooraf een aantal, zelfs spookambtenaren heel wat steekpenning in de vorm van een goodwill vanwege het iets mogen oewwillen in Suriname, heeft toegestopt. Gebleken is dat veel ondernemers hun plannen niet realiseren omdat de prijs van grond in Suriname astronomisch hoog is en een afspiegeling is van Nederland. Intussen zijn vele gebieden nabij Paranam alwaar geen mijnactiviteiten meer plaatsvinden geschikt bevonden om die als industriegebied in te richten. De klassieke Surinaamse nijd, afgunst en struisvogelangst om door een andere, veelal iemand uit de kennissenkring te worden voorbijgestreefd, is doorgaans debet aan alle vertraging .

Intussen beginnen zich de contouren van een productiestimulerend beleid zich grillig af te tekenen tegen de klassieke , roestige ambtelijke stroefheid. De wetgeving wordt zodanig heringericht dat een rechtsvorm als de NV binnen een dag kan worden opgericht. Voor een Surinamer is dit een dusdanig miraculeus tempo dat daardoor in zijn /haar ogen zelfs de natuurkunde wetten Van Keppler betreffende de ontsnappingssnelheid, in twijfel getrokken zouden kunnen worden. De Staat heeft ook het voornemen in eerste instantie inkomsten te derven door het schrappen of verlagen van invoerrechten op inputs in diverse sectoren, terwijl ook de vennootschapsbelasting die nu 36 procent is, omlaag gebracht zou moeten worden. Bij iedere willekeurige Surinamer zal deze laatste de mond doen open vallen in een oceaangelijke gaping van groteske verbazing, gevolgd door de volgende exalterende hartenkreet: “Mij God, ze beginnen nu echt te worden daar, baya … “

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen