Liefde is een investering


Liefde is een investering. Ik heb al eens gezegd dat liefde twee versies kent, de leuke en de pijnlijke versie. Elke relatie bestaat uit personen, elke relatie is anders en ook anders opgebouwd. In elke relatie moet je investeren, daar zijn we het wel over eens denk ik. Wat een investering met zich meebrengt weet niemand, want je kunt niet in de toekomst kijken. Daarom betekent investeren ook een risico nemen.

Risico’s moet je nemen in dit leven. Liefde is ook een risico, een duur aandeel eigenlijk. Het klinkt hier erg economisch, maar hopelijk begrijp je wat ik zeg. Relaties moet je niet gaan vergelijken met aandelen of machines dat je aanschaft. Maar een relatie vergt tijd. Je hebt gesprekken nodig, je moet elkaar leren kennen. Dat is bekend lijkt mij. Maar waar ik heen wil, is naar het hedendaagse wat ik om mij heen zie gebeuren.

Wat ik zie gebeuren is niet echt normaal meer, mensen zijn te maatschappelijk bezig of zelfzuchtig. Mensen willen een status nastreven zonder dat ze nadenken. Zo hebben we verschillende problemen, ik noem hier maar simpele voorbeelden. Zo heb je ten eerste mensen die te snel vertellen dat ze van elkaar houden. Ten tweede zijn er de mensen die van het woord liefde een spel maken, en de woorden ‘ik houd van jou’ verkeerd bedoelen of expres verkeerd gebruiken. Met expres bedoel ik de ‘player’ uithangen. Een troost voor mij is er wel, want ik heb altijd geleerd : “Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden.”

Hiermee wordt dus gezegd: “Doe je goed dan krijg je goed, doe je slecht dan krijg je slecht“ Dan spreken we weer over karma. Behandel iemand goed, zodat je hetzelfde een keer terug zal krijgen wat je een ander geeft.

Wat ik dus hierboven heb gezegd, is: doe een ander niet zomaar kwaad, want je zult het terug krijgen. Hoe je het terug kan krijgen is niet aan te wijzen. Je kan in elke vorm dan ook gestraft worden, dat zul je dan wel merken tegen die tijd. Hoeft niet altijd hetzelfde soort iets te zijn, een geschikte straf wordt door de allerhoogste bepaalt, dus God.

Het investeren waar ik het hierboven over had, gaat in de vormen van communicatie, eerlijkheid, waarborg, aantrekkingskracht en teamwork. Er komen nog wel kleine zaken bij kijken maar dit is wel een van de belangrijkste die ik heb genoemd. Zeg niet zomaar ‘ik houd van je’, maar meen het. Laat het ook merken, het moet niet alleen in woorden zijn maar ook in daden. Durf in ieder geval een risico te nemen, durf te spreken. Speel niet met iemands hart, want jij zult het niet leuk vinden als iemand met jouw hart speelt. Geef iemand geen hoop en vertel iemand eerlijk als je al bezet bent.

Tot slot, iemand leren kennen is belangrijk, doe dat dan ook. Trouw niet zomaar, weet wat voor investering je in huis haalt, wat jouw verwachtingen van de toekomst zijn. Echter, houd je niet tegen je wil vast aan je verwachtingen, kijk wat er steeds verandert. Want veranderingen doen de waarden fluctueren. Het ene moment kan je meer, en het andere moment minder van je partner houden, omdat hij op dat moment goed in het vel zit of juist slecht.

Hopelijk is mijn boodschap duidelijk, anders wil ik best een vervolg op deze berichtgeving plaatsen.

Vishnu Jasai

Reacties
 1. Reply
  radha@
  juli 2, 2008 om 4:36 pm

  hi Vishnu jasai,

  jouw verhalen zijn erg realistisch, daar is natuurlijk niets mee mis. Maar bepaalde onderwerpen zijn erg gerelateerd aan ons gevoel. En zodra gevoel een rol speelt ontstaan de problemen, want ons gevoel staat meestal haaks op ons rationeel denken.
  ook het stuk wat je hebt geschreven over famiilies, daar mis ik een stukje in. Het is natuurlijk wel belangrijk om ervoor je ouders en bepaalde familieleden te zijn, maar in een bepaalde fase van ons leven(lees: na een huwelijk of vaste relatie) wordt het hoog tijd om prioroteiten te stelllen. Ik ben van mening dat je jouw eigen gezin/ relatie op nummer 1 moet zetten en niet grotensdeels moet bezig zijn met familie.
  Hoe vaak komt het nu bij hindoestanen voordat relaties en huwelijken stuk lopen door familieprblemen, dat is jammer, want als mensen van elkaar houden en om dit soort redenen uit elkaar gaan is dat echt onnodig.

  ik zou graag met je persoonlijk deze discussie voortzetten, mijn mail is radha-debie@hotmail.com

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen