Make-up geheimen voor de Indiase huid!


Als je, zoals de meeste van ons, een Aziatische of Indiase huid hebt, zal het geen makkelijke klus zijn om in één keer de juiste foundation te vinden. De meeste cosmetica die er te krijgen is, is simpelweg niet afgesteld op onze huid. Ook is hierover verrassend weinig informatie te vinden en eventuele make-up tips en geheimen voor dit huidtype zul je vrijwel nergens tegenkomen. Maar hoe zit het dan met al die perfect opgemaakte Indiase vrouwen? En hoe kunnen wij dit bereiken zonder te veel tijd en geld te besteden bij een speciale schoonheidsspecialist?

Ik sprak speciaal hiervoor met visagist Jermaine Anamak(39) die momenteel werkzaam is bij het bekende cosmeticabedrijf MAC Cosmetics. Daarvoor heeft hij voor een aantal beroemde cosmeticamerken gewerkt waaronder Shiseido! Jermaine is zelf van Surinaams- Indiaanse afkomst en verzorgt dagelijks de visagie voor vrouwen & mannen van verschillende afkomst. Ook heeft hij diverse modeshows gedaan en een aantal belangrijke events. Als ik hem vraag hoeveel ervaring hij heeft met de Indiase huid, beginnen zijn ogen te glinsteren. De Indiase huid is een echte specialiteit van hem en hij heeft al heel wat Hindoestaanse bruiden opgemaakt (voor en tijdens de vaak drie dagen durende bruiloft). Ik heb Jermaine zelf ook een aantal keer verschillende vrouwen zien opmaken, en ik kan je vertellen dat deze man weet waar hij mee bezig is als het aankomt op visagie.

Image Foundation
Er zijn een hoop verschillende kleurtinten wanneer het aankomt op foundation. Logisch, als je bedenkt hoeveel hoeveel mensen met verschillende huiskleuren er zijn. Toch zijn al deze kleuren in drie kleurgroepen onder te verdelen: je hebt foundations met een gele ondertoon, een rode/ roze ondertoon en een groene ondertoon. ‘Iedere vrouw met een Indiase/Hindoestaanse achtergrond heeft in principe een foundation nodig met een gele ondertoon’, volgens Jermaine. Dit is erg belangrijk om te onthouden: als iemand jou een foundation probeert aan te smeren die naar roze neigt weet diegene waarschijnlijk niet waar hij of zij het over heeft. De basiskleur is altijd geel. De enige uitzonderingen hierop zijn mensen die ouders hebben van verschillende afkomst; de ‘mixjes’ dus. Iemand van wie bijvoorbeeld één van de ouders blank is, zal vaak wel die roze ondertoon nodig hebben.

Wat mensen met een gele ondertoon in elk geval nooit moeten doen, is gebruik maken van een ‘bronzing’ poeder met terracotta kleuren. Je gezicht wordt er geheid oranje van, dus dat zou alleen leuk staan tijdens het WK.

Image Bollywood
‘Hoe zit het dan met actrices met een hele lichte-, bijna blanke huid zoals Aishwarya Rai’ Ik zou haast denken dat er voor haar een foundation met een roze ondertoon moet worden gebruikt?? is mijn volgende vraag. Jermaine moet hierom lachen. Ook voor haar huid wordt er gewoon een foundation met gele ondertoon gebruikt, maar er is wel één groot verschil. Wat men bij Indiase actrices doet, is na de basislaag met een gele ondertoon een fixerende poeder aanbrengen die juist wel een rode/roze ondertoon heeft. Ook een beige poeder wordt vaak daaroverheen aangebracht en dan krijg je dus het ‘Bollywood-effect’!

Het enige nadeel hiervan, is dat deze look niet ‘naturel’ overkomt. Het is echt bedoeld voor een speciale gelegenheid of natuurlijk voor een fotoshoot. ‘Maar ja, sinds wanneer ligt de nadruk van de Bollywood-look op naturel’?, zegt Jermaine. Daar draait het juist om het uitbundige, de glamour! Hoe creër je in het dagelijks leven dan een natuurlijker effect? ‘Door gewoon een poeder over de basis te gebruiken met eveneens een gele ondertoon?’ aldus Jermaine.

Lippen en Ogen
ImageWat de kleur van de oogschaduw en voor op je lippen betreft: dat is echt heel persoonlijk. Er zijn wat kleur betreft geen algemene do’s en don’ts zoals dat bij het kiezen van een foundation wel het geval is. Wel kun je de volgende ‘regels’ onthouden:

*Als je grote, volle lippen hebt kies je in het algemeen voor een matte lipstick. Een glanslipstick zorgt ervoor, dat je lippen voller lijken en dat kan overdreven staan. Heb je kleine of smalle lippen, dan gebruik je juist wel lipstick met veel glans/glitter om je lippen dat volle effect te geven.

*Mensen met lichte ogen, bijvoorbeeld blauw of groen, kunnen heel goed een bruine- of grijze oogschaduw hebben. Heb je donkere ogen dan kun je in feite alle kleuren hebben wat oogschaduw betreft. Experimenteren dus!

Kleuren voor komende Herfst/Winter
Hoewel kleuren wat cosmetica betreft heel persoonlijk is, zijn er wel een aantal die je veel zult zien deze herfst en winter. Het zijn vooral donkere en diepe kleuren zoals amber, aubergine en diepbruin. Wil je voor een gelegenheid – bijvoorbeeld met Kerst – iets speciaals? Gebruik dan glittertjes! Wil je voor die Bollywood-look gaan, dan leg je de nadruk natuurlijk op de ogen. Dat betekent dus eyeliner, flink wat mascara en eventueel mediumlange valse wimpers. Ook de wenkbrauwen mogen niet vergeten worden, omdat deze de ogen omlijsten. Bij Indiase vrouwen staan (flink) aangezette wenkbrauwen vaak heel goed. Gebruik hiervoor een scherp wenkbrauwpotlood en speciaal wenkbrauwpoeder.

Jamilah Djorai

27 Reacties
 1. Reply
  Gast
  november 2, 2006 om 4:01 pm
  Make-up geheimen voor de Indiase huid!

  Leuk hoor maar kan je het niet zelf aan de actrices vragen?

  Groetjes: Priya

 2. Reply
  Gast
  november 2, 2006 om 6:32 pm

  Haha Priya, Als je er toevallig eentje spreekt binnenkort, vraag dan om informatie!

 3. Reply
  Gast
  november 3, 2006 om 12:26 pm

  :upset

 4. Reply
  Gast
  november 3, 2006 om 1:10 pm
  khadija

  Hey dankje voor deze tips ik heb er echt veel van geleerd 🙂

 5. Reply
  Gast
  november 3, 2006 om 4:23 pm
  Leuk

  Leuk artikel, Jamilah!

  Kunnen we met de beste man in contact komen,mochten we ons door hem willen laten opmaken?

 6. Reply
  Gast
  november 3, 2006 om 6:00 pm

  Hoi dames, Bedankt voor jullie leuke reacties! Jermaine staat op bepaalde dagen in de Bijenkorf in Rotterdam bij de speciale make-up afdeling van MAC. Ik zou zeker eens langsgaan.

  groetjes
  Jamilah

 7. Reply
  Gast
  november 4, 2006 om 2:01 am

  @Priya

  Helaas ben ik (nog) niet in de gelegenheid gekomen om het aan de actrices zelf te vragen haha. Maar het zou wel mooi zijn als dat zou kunnen. Overigens, MAC Cosmetics, waar Jermaine dus werkzaam is was de Officiele Make Up Sponsor van de IIFA Aw

 8. Reply
  Gast
  november 8, 2006 om 10:04 pm

  Dat wat er gezegd wordt over aishwary rai is echt onzin, ze heeft geen blanke huid net als al die andere actrices 9 van de 10 keer zijn ze net zo bruin als de gemiddelde hindoestaan. Ze worden gewoon te wit opgemaakt en te veel belicht in Bollywood 😉

 9. Reply
  Gast
  november 10, 2006 om 7:01 pm
  Agya

  aha leuk leuk dat er ook aan de gewone burger bollywood vrouwen word gedacht

 10. Reply
  Gast
  november 11, 2006 om 8:19 am
  Joany

  Aishwarya is wel erg licht van kleur maar het is wel zo dat ze g

 11. Reply
  Gast
  november 12, 2006 om 9:54 am

  Ze worden wel te wit gemaakt maar blijkbaar vind de meerderheid dat wel mooi want die actrices worden gezien als godinnen. Jammer dat \’wit\’ nogsteeds een voorwaarde is in India om als mooi betiteld te worden!

 12. Reply
  Gast
  november 12, 2006 om 7:49 pm
  Schoonheidsideaal

  Niet alleen in India, maar in geheel Azie wordt blank/wit als een schoonheidsideaal gezien. Oh het westen niet te vergeten. Blank en blond is hier ook het heersende schoonheidsideaal.Triest! Ik ben trots op mijn kleur. Bruin is mooi.

  Sundarie

 13. Reply
  Gast
  november 16, 2006 om 8:42 pm

  :zzz

 14. Reply
  Gast
  december 19, 2006 om 6:52 pm
  ik ben te dik

  ik ben te dik wat kan ik pricies doen

 15. Reply
  Gast
  januari 16, 2007 om 1:00 pm
  Visagiste Gezocht!

  Beste Jamilah,

  Met deze kennis, denk ik dat je ook een zeer goede visagiste bent en/of deze kent, dan heb ik een opdracht voor jou! voor een fotoshoot (Zoetermeer) van een Hindoestaanse opzoek naar een visagiste met de juiste kennis. Kan jij me verder helpen?
  Ik werk voor ERA Bouw Marketing & Communicatie. Voor verdere info ben ik te bereiken op 079 – 31 70 157.
  06 22 66 88 85

  Vriendelijke groet,
  Myrddin Baars

 16. Reply
  Gast
  februari 22, 2007 om 9:11 pm
  tina

  ik snap iestniet
  wat moet je doen als je huid witter wilt?

 17. Reply
  Gast
  maart 13, 2007 om 3:57 pm
  blauwe ogen

  Heej Jamilah, super dit artikel, vooral wat de foundation betreft is erg lastig heb ik zelf ervaren.

  Maar ik heb ff vraagje, ik ben geadopteerd door nederlandse ouders. Ik heb blauwe ogen en ik weet niet waar het vandaan komt.. er schijnt een volk in India te bestaan die allemaal blauwe ogen hebben weet jij daar misschien meer over?? Groetjes Simone

 18. Reply
  Gast
  mei 2, 2007 om 10:47 am
  Gerla

  Hallo Jamilah, Goed artikel!Mogelijk kan je me helpen met een groot probleem. Ik vroeg me af of er ook iets is voor donkere vlekken rond de ogen en op je jukbeenderen. Veel mensen hebben daar last van en ze zijn moeilijk te bedekken. Heb je daar een oplossing voor? Ik heb van alles geprobeerd maar het wordt gauw vlekkerig of je krijgt een lijkenkleur! Please help! Groetjes en vast heel hartelijk dank! Gerla

 19. Reply
  asdf
  maart 6, 2008 om 3:16 pm

  ik heb een blauwe huid, wat moet ik doenn !? :'(

 20. Reply
  Debo
  juni 17, 2008 om 9:21 am

  Goed artikel. lekker leerzam. keep it up 🙂

 21. Reply
  lelijkerd en de niewe mooiterd
  augustus 31, 2008 om 11:43 am

  hello ik ben lelijk iedereen zegt dat en ik droom er over maar dnakzzij jou is dat niet mer zo pryanka

 22. Reply
  Amber
  september 5, 2008 om 8:50 pm

  SPOED: Heeft iemand contactgegevens van Jermaine Anamak???

 23. Reply
  hoi
  november 14, 2008 om 9:11 am

  Echt een heel leuk artikel hoor. Vooral dat je die gele ondertoon moet hebben qua foundation. Daarom zag ik er soms zo uit :'(. Tegenwoordig wel beter hoor.

  We wachten op je vervolg….

 24. Reply
  laaall
  januari 12, 2009 om 1:32 pm

  leuk maar niethuis hhhahahaahahahaahaha >:( ;D 😉 🙂 🙁 😮 8) 😛 :-\ :-* :-* :-* :-* :'( :'(

 25. Reply
  kkiran
  juni 28, 2009 om 10:34 pm

  die bollywood actrices zijn inderdaad bruin,ze worden heel licht opgemaakt.maar iedereen wilt wit lijken. je moet gewoon blij zijn met je kleur.
  want alle indiaans zijn bruin./
  alleen pakistaanse afkomst is mooie wit. :-\ 😛

 26. Reply
  gas
  oktober 3, 2009 om 5:58 pm

  :-* ;D 🙁 ;D 😀 😛 😮 🙁 >:( ;D ;D 😀 😉 🙂 🙂 🙂 ;D >:( 🙁 😮 8) 8) 😛 :-* :'( :'( 😛 8) :'( :'( 8) 😀 🙁 😛 :-\ ;D 😀 😉 🙂 🙁 ;D 😉 8) :-\ 🙁 ;D :-\ :-* :'( :'( 8) 😮 🙁 😀 😀 🙂 😉 😀 ;D 🙁 😮 :-\ :-* :'( :'( :'( :'( :-\ :-\ 😛 8) 😮 🙁 >:( ;D 😀 😉 😉 😉 😉 🙂 🙂 😀 😀 😀 ;D >:( 8) 8) 😛 😛 😛 😛 😛 😮 🙁 >:( ;D ;D 😀 😉 🙂 ;D

 27. Reply
  hoooi
  februari 1, 2011 om 11:16 am

  [i]ik hou van nederlandse make up!!!! it rocks[/i] ;D 😀 🙂 :-* 😛 8)

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen