Thuis stomen


Er is een heel eenvoudige manier om thuis een stoombehandeling te ondergaan. Dit betreft alleen het stomen van je gezicht en hals. Voor een complete stoombehandeling zou je een stoomcabine moeten hebben of naar een sauna kunnen gaan.

Hieronder volgt een kleine instructie met een aantal tips die het stomen tot een eenvoudige-, plezierige handeling maakt.

Voorbereiding
Zet de volgende items klaar voordat alvorens te beginnen:
– een (middel)grote kom nodig;
– ongeveer 1,5 liter gekookt water;
– een grote hand- baddoek;
– eventueel kruiden zoals groene thee, salie, zakje kruidenthee of een paar druppels etherische olie.

Als je je aan de onderstaande tips houdt; haal je het maximale resultaat uit een stoombehandeling. Deze tips voorkomen ook ongelukjes met heet water!

1. Wanneer je alles klaar hebt liggen, kun je water dat net van de kook af is, gieten in de kom. Laat het heel even staan; de stoom die er nu van af komt is net te heet, en je wilt je gezicht natuurlijk niet verbranden! Je kunt van te voren ook wat groene theebladeren in doen, salie of een zakje kruidenthee openknippen. Deze kruiden hebben ieder specifieke voordelen voor jouw huid en daar wordt later in dit stuk dieper op ingegaan.
2. Zet de kom op een stevige ondergrond, bijvoorbeeld een tafel en zorg dat je goed met je gezicht precies boven de kom kunt hangen. Sla de handdoek helemaal over je hoofd heen en buig je gezicht tot ongeveer 20 tot 30 cm boven de kom
3. De stoom is nog steeds erg heet en als je voelt dat het echt heet wordt laat je handdoek op een klein kiertje open. Probeer zachtjes door je mond te ademen want door je neus is vaak te heet.
4.Als het goed is begin ja na ca een minuut al flink te zweten zodat de zweetdruppels van je gezicht afrollen: dit is goed! 3 minuten is echter meer dan voldoende.
5. Na je behandeling kun je jouw gezicht met wat water afspoelen en een schone handdoek droogdeppen. Wat nu aan te raden is om je huid echt te reinigen is een zuiverend masker. Of dit nu kant-en-klaar is of homemade.

Een helende werking bij ziekte
Ook bij verkoudheid schijnen veel mensen verlichting te voelen. Hoewel het nooit wetenschappelijk bewezen is dat je ervan zou kunnen genezen zweren sommige mensen bij een stoombad wanneer zij zich niet goed voelen. De bekende Vicks-zalf die jouw moeder je wellicht opsmeerde als je verkouden was voor je naar bed ging, wordt ook gebruikt om mee stomen om je luchtwegen weer vrij te maken en het slijm los te krijgen. Het bekende kruid eucalyptus zit dan ook in deze krachtige zalf verwerkt; hetgeen weer doet denken aan het stomen met kruiden.

Voor hele jonge kinderen is het overigens niet aan te raden te stomen omdat er benauwdheidklachten kunnen voordoen. Ook bij astmapatiënten kunnen de symptomen verergeren. Buiten dat is stomen een uitermate goede manier om jezelf in ieder geval een oppepper te geven, wanneer dan ook.

stomenStomen bij een Professional
Mocht je een keer de luxe hebben om zo’n totaalbehandeling bij de schoonheidsspecialist te krijgen voor je verjaardag, of ga je een keer naar een spa of kuuroord; sla dan die stoombehandeling niet over want die zorgt juist voor dat totaaleffect van een mooie stralende huis aan het eind van de rit. Maar zou je specifiek voor een stoombehandeling alleen naar een schoonheidssalon gaan, bedenk dat het effect minstens net zo goed is als het thuis-stomen. Ook bepaalde stoomapparaten die er op de markt zijn hebben zo ongeveer hetzelfde effect als de meest eenvoudige manier: het is uiteindelijk gewone stoom die afkomstig is van water.

Wat wel interessant is voor mensen die thuis geen privé sauna hebben, is een keertje uiteraard een sauna of een hammam te bezoeken! Want niet alleen je gezicht, maar je hele lichaam is bij een stoombehandeling gebaat.

Diegenen die het toch wel ?eng? vinden om naar een sauna te gaan vanwege het feit dat je bijna naakt tussen vreemden zit wil ik geruststellen:er zijn heel wat sauna?s waar je privé cabines hebt en waar je in alle rust en privacy toch een heerlijke stoombehandeling kunt ondergaan. Ook biedt vrijwel iedere sauna de mogelijkheid om op bepaalde dagen of tijden mannen en vrouwen apart gebruik te laten maken van de voorzieningen.

Er zijn in Nederland de laatste jaren ook enkele echte hammams geopend; een bijzonder oosters badhuis dat eigenlijk een variant is op de sauna die we hier kennen. Mannen en vrouwen zijn er bijna altijd gescheiden en vaak kun je er lekker een kopje (munt)thee krijgen, hapjes en velen hebben er zelfs een oosterse lounge. Er zijn diverse behandelingen mogelijk maar interessant is hierbij de stoomruimte – en die zegt het al – waar je een stoombehandeling voor je hele lichaam kunt ondergaan.

Interesse? Een aantal grote hammams in Nederland hebben een leuke professionele website met alle informatie en tarieven. Je kunt een kijkje nemen op: www.hammam.nl of www.hammamamsterdam.nl, ook interessant is: www.saunagids.nl

Een kleine moeite
Ik zou beginners willen aanraden thuis eens te proberen wat het stomen van de huid voor jou kan betekenen. Ben je vervolgens enthousiast geraakt (en verrast door het resultaat) kun je zelf bepalen of je het waard vind om bijvoorbeeld een keer een sauna te bezoeken.

Wellicht zullen er in de eerste instantie meer dames dan heren enthousiast beginnen aan hun eerste thuis-stoombehandeling na het lezen van de vele voordelen hier van. Ik wil deze behandeling echter iedereen van harte aanbevelen, man en vrouw, jong en oud voor een stralende en gezonde huid.

Bedenk dit: we geven met z?n allen per jaar een hoop geld uit aan reinigingsproducten huidverzorgingsproducten en cosmetica. Dit doen wij omdat we streven naar een mooie en gezonde huid waar we alles voor lijken te willen doen. Wat let je dan om gebruik te maken van een eeuwenoude techniek die direct voor het resultaat zorgt dat je eigenlijk al wilde hebben?

Het is één van de stappen naar een mooier en gezond uiterlijk waar jij trots op zal zijn als je in de spiegel kijkt.

Jamilah Djorai

Geraadpleegde bronnen:
Sauna, verwenkuur voor lichaam en geest- auteur: C. Schreiber
Le Hammam nouvelles- auteur: Staraselski Valere
Sauna, a complete guide to the construction?Auteur: Robert L. Roy

Reacties
 1. Reply
  Gast
  oktober 8, 2006 om 10:43 pm
  thuis stomen

  interessant !

 2. Reply
  Gast
  oktober 9, 2006 om 12:12 pm
  ik wil niet bruin worden
 3. Reply
  Gast
  oktober 20, 2006 om 11:22 pm

  :upset :eek :grin 😉 8) :p :sigh 😡 🙁 🙁 :cry 😕 :roll 🙂 sttttttttttttttttoooooammd blablabla ktttt

 4. Reply
  Gast
  november 4, 2006 om 9:17 pm
  MOA

  😕

 5. Reply
  Gast
  november 11, 2006 om 2:40 pm
  Kajol

  wat is wrong with you

 6. Reply
  Gast
  november 23, 2006 om 11:20 am
  shanti

  ik ga het vandaag maar eens proberen ben benieuwd, ik heb wel gehoord dat het een hele goede werking heeft

 7. Reply
  Gast
  maart 16, 2007 om 3:30 pm
  LEUK

  VET ik heb het gebrobeerd en het helpt lekker!!! :p

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen