Actie in Suriname in drugszaak


ANP

ANP

Op zeker acht plaatsen in Paramaribo is de Surinaamse politie bezig met huiszoekingen. De actie gebeurt op verzoek van het Nederlandse Landelijk Parket. Dat doet onderzoek naar een internationaal opererende drugsbende. Bij de invallen in Suriname zijn leden van de Nationale Recherche en het Nederlandse Openbaar Ministerie aanwezig.

De gezamenlijke actie in Paramaribo is opvallend, omdat na de verkiezing van Desi Bouterse in 2010 als president van Suriname de contacten tussen politie en justitie in Suriname en Nederland bevroren leken te zijn.

Arrestaties

De hoofdverdachte in het onderzoek is de 43-jarige Surinamer Piet W., die in Nederland woont. Onder meer enkele woningen van hem in Paramaribo worden doorzocht. W. is begin april in Barcelona aangehouden, waar hij een voetbalwedstrijd bezocht. W. heeft een skybox in het stadion van FC Barcelona.

In Spanje werd ook een 38-jarige medeverdachte opgepakt. De twee mannen zijn vorige week aan Nederland uitgeleverd. In Nederland zijn tegelijkertijd nog drie verdachten aangehouden.

Drugshandel

De verdachten zijn volgens het OM betrokken bij een internationaal opererende drugsorganisatie die grote partijen drugs van Zuid-Amerika via Afrika naar Europa smokkelde.

Het onderzoek naar de drugslijn werd twee jaar geleden gestart na de onderschepping van een partij van ruim 1000 kilo cocaïne in de haven van Rotterdam. Daarna is nog een partij van 400 kilo cocaïne in Hongkong opgespoord en een partij van 1500 kilo in Kaapverdië.

Reacties

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Register New Account
Wachtwoord opnieuw instellen