Het personeel van Surinaamse gevangenissen is corrupt, maar beter beschermd dan koraalriffen


Paramaribo .–Amerikanen menen hun kijkgrage camera’s te kunnen richten op lugubere gebeurtenissen in hun gevangenissen, maar realiseren zich in het geheel niet dat een land als Suriname op het gebied van exorbitante wreedheden in het gevangeniswezen, een geduchte concurrent is. Leze gij een fragment uit een gesmoord telefoongesprek: “Iemand heeft me privé gebeld vanuit de gevangenis en die zei: ‘Uw man is meegenomen naar voren en we horen iemand en anderen gillen.” C. is helemaal overstuur en staat te trillen van de zenuwen. De onzekerheid over het lot van haar man knaagt zichtbaar aan haar. Hij zit in Santo Boma een middellange straf uit.

Het is haast typisch: het politiepersoneel hoeft niet veel te doen voor haar politieambt hetgeen inhoudt dat een verstandelijke huishouding die iets verder mag reiken dan die van een voetballer, meer dan toereikend is voor een beroep als politie. De officier van justitie die volgens het Nederlandse opinieblad Elseviers Magazine ( mei 2008 ) tot de categorie zou behoren van de enorme groep jongens en meisjes die ten tijde van de middelbare school haast in alle vakken, w.o. wiskunde I, wiskunde II, natuurkunde I, natuurkunde II, scheikunde, kosmografie etc. slecht was, met een opgesierd pretpakketje kon doorstoten naar de faculteit der rechtswetenschappen alwaar er uitsluitend naar het diploma werd gevraagd, zou een omhooggevallen magistraat zijn die zijn/haar gezag en macht dusdanig kan aanwenden dat een onschuldige burger, totdat er het tegendeel van niet is bewezen, achter de tralies verdwijnt en er mag wegkwijnen.

Onlangs ontspon zich een gebeurtenis waarbij er op afstand een actie te zien was. Binnen in een politiebus die kwam aanrijden en met een hoge goewweldige snelheid langs de kant van de weg werd neergezet, zaten zwaarbewapende agenten met kogelvrije vesten. De reden was dat er vanwege de isolatiestraffen die willekeurig zouden worden toegepast als machtsmiddel tegen gedetineerden, onrust zou zijn uitgebroken . Inmiddels zou er een onderzoek zijn gelast en zouden er maatregelen zijn getroffen om de rust in de inrichting en de veiligheid in de gemeenschap te garanderen. Vrouwen van gedetineerde hebben er doorgaans weinig vertrouwen in dat de onderste steen werkelijk ooit naar boven zal komen. Het algemene beeld dat het gevangenispersoneel beter beschermd zou zijn dan koraalriffen, is op generlei wijze weg te poetsen.

Reacties
 1. Reply
  realrisk2
  oktober 5, 2010 om 1:31 pm

  Volg eens een cursus basis Nederlands!

 2. Reply
  RealRisk1 gromt terug:
  oktober 6, 2010 om 2:11 pm

  Schrijf toch gewoon dat je alleen en overwegend teksten, opgemaakt in het basis Nederlands snapt.
  Je keert de boel juist om. Foei toch man. Niet goed hoor . Zo krijg je voor vlijt nooit een 6-plus. :'(

 3. Reply
  mj
  november 2, 2010 om 11:57 am

  waarom gebruiken ze toch in Suriname zulke moeilijke woorden.

 4. Reply
  RealRisk1 gromt terug:
  november 7, 2010 om 2:31 pm

  Omdat het niveau en de kwaliteit van de Nederlandse taalbeheersing nog steeds tegen het zogeheten “klassieke/verouderde Nederlandse taalrijkdom “aangrenst terwijl de taalschat van Nederland hoofdzakelijk ingericht wordt door modieuze jonge trendsetters die een ieder dwingt zich te richten op dat wat zij zelf niet kunnen en/of zelf gemakkelijk vinden, en dat is de oprukkende straattaal. Een voorbeeld: In Suriname schrijft men : ” Wat wordt de opbrengst van dit product na verkoop op de wereldmarkt “. In Nederland: “Hé swa, hoeveel doekoe vang ik straks als ik deze dinges ga verkopen in de hele grote oewwereld “. Het is hartverscheurend dat juist de tweede versie in een land als Suriname te verwachten zou moeten zijn.,

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen