De Oude van dagen


Opgegroeid in een Suriname van toen, levend in een Nederland van nu. Trouwen was Arranged, Love zou later wel komen. De ėėn is meer modern, een ander lijkt vastgeroest te zijn in de ‘goede oude tijd’. Een tijd waar er geen alternatief was, niet voor hen tenminste. Vernieuwing is nodig, maar is het ook beter?

Als Hindustaan raak je de voeten aan van een oudere Hindustaan. Niet alleen uit respect, of Ashirwaad, maar vooral omdat aan hun voeten, onze toekomst ligt. Tegenwoordig ligt het anders. De ouderen zijn niet verdwenen, maar het respect wel. Laat me voorop stellen dat ouderen van andere afkomst, niet hetzelfde respect genieten, maar voeten aanraken begrijpen ze niet, voor hun is dit niet de puurste vorm van nederigheid, maar gewoon raar.

Terwijl generatie na generatie aan de weg die carriere heet lijkt te bouwen, wordt deze groep juist in het diepe gegooid. Als ze verandering of vernieuwing niet begrijpen, dan mogen ze het alleen niet begrijpen. Dit terwijl zij het waren die ons dit leven gaven, deze toekomst. Of het nou goed of beter is, het is een leven waar we tevreden mee zijn. Terwijl die ouderen ons deze toekomst gaven. Eerst maakten zij de moeilijke overstap naar Suriname, toen naar Nederland, menig Nana en Adjie zullen de tijd willen terugdraaien als ze zien waarvoor ze het hebben gedaan.

Nog zo iets! Lijkt het nou zo, of zijn het vooral de Hindustanen welke zo beinvloedbaar door andere groepen zijn. Links van me zie ik een 50 roepie look-a- like, terwijl rechts de Hindustaanse JLO de riem (letterlijk) aantrekt, want dat is sexy toch? Beide Hindustaan Nota Bene. Als ik me omdraai zie ik er ‘van beide’ nog 10 rondlopen. Wat is dit?

OudeTja, wat kan je doen. Behoudt je identiteit campagne voeren. Nee, accepteren is het beste, al hopend dat je eigen kids deze niet zullen overtreffen. Gelukkig zijn er nog goede (lees echte) Hindustanen. Je hoeft geen Sanskriti te leren, of met een Kurta pajama/ Saree rond te lopen: ‘Weet wel wanneer Dewali of Holi is, en doe een paar minuten puja voor je Isht Deva/ Devi. Of is deze groep aan het uitsterven’.

Wat ik probeer duidelijk te maken is dat men niet morgen moet beginnen met voeten aanraken, wat men wel zou moeten doen is respect tonen. Respect voor familie, respect voor de cultuur, maar ook respect voor andere culturen. Identiteit is belangrijk, als je deze niet hebt, ben je niemand?.

Devavratha

Reacties
 1. Reply
  Gast
  mei 19, 2006 om 12:54 am
  Jay

  Jij schrijft leuke artikelen.

 2. Reply
  Gast
  mei 19, 2006 om 7:05 am

  nee joh…

 3. Reply
  Gast
  mei 19, 2006 om 8:00 pm

  Leuk dat je op deze wijze iedereen herinnert aan onze waarden en normen en dankbaarheid die wij moeten tonen aan de ouderen. Bedankt,

 4. Reply
  Gast
  mei 20, 2006 om 2:06 pm

  Het was nodig!

 5. Reply
  Gast
  mei 20, 2006 om 6:55 pm
  ram ram iedereen

  :grin waarheid klinkt misschien hard, maar het is wel zo. Ik vind dat je duidelijk in je artikel heb beschreven hoe t tegenwoordig aan toegaat! Ben ervolkomen mee eens. respect voor familie en cultuur is vind ik zel f hartsikke belangrijk. Het niet vergeten van je eigen cultuur is belangrijk. Heel goed stuk!!

  Jai Sita Ram
  ashween

 6. Reply
  Gast
  mei 23, 2006 om 5:31 pm
  ?

  Ik dnek dat jouw verhaal bij elk cultuur van toepassing is ook bij de islamitische cultuur, wie of wat je bent zit niet in je karakter of geloof maar hoe je zelf bent.

 7. Reply
  Devavratha
  mei 23, 2006 om 6:12 pm

  Beste Ashween,

  Ik ben blij dat je er ook zo over denkt. Wij zijn het die dit kunnen (lees moeten) veranderen.

  Beste Gast,
  Natuurlijk zijn er overeenkomsten tussen de verschillende culturen, toch zijn er ook kenmerkende verschillen (4de alinea).

  Jaye Gayatri Ma Shri!

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen