Wat is goud?


SpecialsGoud is een zacht, helder, geel, natuurlijk materiaal dat miljoenen jaren geleden onder enorme druk is ontstaan in de dieper gelegen lagen van de aardkorst. Hoewel goud voor het eerst werd ontdekt in rivierbeddingen in Azië en Afrika, wordt goud vandaag de dag voornamelijk verkregen via ondergrondse mijnwinning. Een intensief en moeilijk proces.

Op een diepte van 3.000 meter moet gemiddeld drie ton erts gedolven en verwerkt worden om één ons goud te winnen. Goud is zeldzaam, ook omdat het sinds de 6e eeuw na Christus heeft gediend als betaalmiddel.

Goud zal altijd goud blijven. Het vergaat niet, het oxideert niet en het behoudt zijn glans. Goud is van alle edele metalen het beste te bewerken. 

Symbool van eeuwigheid
Goud symboliseert door zijn onvergankelijkheid de band tussen twee mensen. Vroeger droeg men de ring aan de vierde vinger omdat men dacht dat die direct verbonden stond met het hart. Tot op de dag van vandaag is de ring niet meer weg te denken van de vierde vinger. Daarom staat goud ook voor de eeuwige liefde en na al die jaren is het nog steeds het meest verkochte sieraad.

Kwaliteit van goud
Puur goud is van nature een zacht metaal en daardoor moeilijk te verwerken tot een sieraad. Om het goud harder te maken worden er andere materialen zoals zilver, nikkel of koper bijgemengd. In Europa wordt de hoeveelheid puur goud die aanwezig is in een sieraad uitgedrukt in duizendste. Puur goud staat bekend als 24 karaats goud en heeft een waarde van 1000 duizendste. 18 karaats goud dat voor _ deel uit puur goud bestaat, heeft een waarde van 750 duizendste. De ‘rest’ is dan meestal zilver of koper. Aan de verschillende bijmetalen krijgt goud haar kleurtinten. Roodgoud ontstaat door de toevoeging van koper en witgoud door aan de legering koper, nikkel of palladium toe te voegen.

Kwaliteit
De Waarborgwet van 1986 garandeert dat een voorwerp met volgens de wet vastgestelde keurtekens het juiste gehalte aan platina, goud of zilver bevat. Ieder gouden voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een geldig keurteken. Op grond van de Waarborgwet kennen we in Nederland vier geaccepteerde goudlegeringen.

 1. 14 karaat (585/1000)
 2. 18 karaat (750/1000)
 3. 20 karaat (833/1000)
 4. 22 karaat (916/1000). 

Legeringen beneden het 14 karaat mogen in Nederland geen goud genoemd worden.

Onderhouden
Gouden sieraden blijven schitteren als je ze af en toe voorzichtig in een sopje van zachte groene zeep worden schoongeborsteld. Gebruik hiervoor een zachte borsteltje. Spoel de sieraden vervolgens af met lauw water en droog ze met een doek.

Als je je sieraden gaat opbergen voor een langere tijd dan moet je ze wikkelen in een zachte doek of leg ze in een doosje zodat ze niet met andere sieraden in aanraking komen en zo onnodige krassen en beschadigingen krijgen.

Aanschaf van goud
Het aanschaffen van een gouden sieraad voor een vriend/vriendin/kennis of voor jezelf doe je niet 123. Kijk eerst een beetje rond om naar de prijsverschillen te kijken. Bij een aankoop is het van belang dat je het juiste advies ontvangt. De juwelier kan je daar uitstekend mee helpen. Hij of zij kan al je vragen over goud beantwoorden en kan je helpen bij het bepalen van uw keuze. De professionele ervaring van de verkoper en de persoonlijke smaak van jezelf zal resulteren in de keuze van precies dat sieraad waarna jij zoekt!

Bronnen: Federatiegoudzilver en Juwelier ’t Klokhuis

Reacties
 1. Reply
  Gast
  januari 24, 2007 om 1:06 pm

  :zzz

 2. Reply
  lol
  maart 22, 2009 om 11:35 am

  hopie 8) 😛 😮 >:( 😀 😉 😉 😀 ;D 😮 8) 😛 :-* :'( :'(

 3. Reply
  DemooowwWww
  april 20, 2009 om 12:49 pm

  [b][/b]wayoooww zo ionterresant!!! :-*

 4. Reply
  xd
  maart 9, 2010 om 9:35 am

  mega melig! ;D 😛 8)

  gr. xd

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled