Ticket to India: pitstop in the Orient


Op 24 september 2006 organiseerde Vaidik Sabha Nieuwegein de wervelende dansshow Ticket to India: Pitstop in the Orient. In deze uitvoering is een poging gedaan aan de hand van dans een culturele reis in India en het oriëntaalse tot uitdrukking te brengen.

De show wervelde van Indiase en oriëntaalse culturele ervaringen. Het vertelde haar verhaal door middel van kostuums, licht en sierlijke lichaam- en handgebaren. Het meest opvallende van de show was, dat zowel publiek als dansers multicultureel van achtergrond waren. Dat bevestigde wederom dat kunst een universele vorm van communicatie is, waardoor verschillen vervagen en eenheid tot stand komt.

Stichting Vaidik SabhaDe eerste dansen die opgevoerd werden waren de Zuid Indiase tempeldansen. In kleurrijke- en sierlijke kledij werden de eeuwenoude verhalen door middel van lichaamshoudingen en handgebaren vertolkt. Even waanden wij ons in India waar deze dansen gedurende eeuwen nog steeds in traditionele vorm worden uitgevoerd.

Daarna werd er een afwisseling aan verschillende dorpsdansen, onder andere een klein gedeelte makhan chor (Krishna), bhangra en stokkendans uitgevoerd. Ook de liefhebbers van buikdans hebben kunnen genieten van een rijke variatie aan buikdansvormen. Van de buikdans zoals wij die kennen van feestjes en van de vakanties tot aan de buikdans zoals die indertijd in de harems werden uitgevoerd, kwamen aan bod.

Gedurende de show kwam zelfs een samenspel tussen traditionele-, Indiase klassieke dans en een vleugje ondeugende-, verleidelijke buikdans aan bod. Dit samenspel was een kunst op zich en zeer de moeite waard om te bekijken.

Al met al een geslaagde show voor het gewone publiek, dat een ontspannen middagje kunst heeft willen ervaren.

Anjelie

Reacties
 1. Reply
  Gast
  oktober 14, 2006 om 3:30 pm
  Stimulator

  Qua vormgeving, opbouw, waarnemingen en weergave, kan deze tekst behoorlijk doorgaan voor een voorbeeldige recensie.

  In vergelijking met de meeste IF -recensenten, die misschien vinden dat het hanteren van een pen even vanzelfsprekend is als dat van een deegroller, verschaft deze recensie een duidelijke visie van de waarnemer en geen
  opsomming van punten uit het bijbehorende pamflet wat de meesten doen.

  Opvallend is dan wel , dat juist de laatste versie veel gretiger worden gelezen en positief worden bevonden en beoordeeld dan bijvoorbeeld de eerste.

  Men kan zich dan terecht beginnen af te vragen wat het niveau en ontwikkeling is van de IF-posters.
  G

 2. Reply
  Gast
  oktober 14, 2006 om 3:30 pm
  stimulator corrigeert zich

  In de regel: “veel gretiger worden gelezen en positief worden bevonden ” moet de bijwoordelijke bepaling “worden ” “wordt ”
  zijn.

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen