Sneijder nummer tien onwaardig


Af en toe lijkt het erop dat er niet één, maar honderd voetbalwerelden bestaan. En dat ik – tot overmaat van ramp – in de verkeerde wereld leef waardoor mijn mening anders is dan die van anderen. Op zich is dat geen probleem en kan dat best aangezien dé waarheid in voetballand vaak niet bestaat en perceptie juist wel. Maar wanneer de zogenaamde kenners pertinent een andere mening toebedeeld zijn vraag ik me toch soms af of ik me niet daadwerkelijk in een surrealistische wereld bevind. Zeker wanneer het gaat om ene Wesley Sneijder.

Want waar de meeste mensen dit jongetje een fenomeen vinden, vind ik het nog maar een middelmatige voetballer. Mensen die mij kennen of zo af en toe een column van mij lezen weten dat vast wel, zodat ik er niet van verdacht kan worden dat ik nu achter de opportunistische media aanhol of dat ik er een ‘korte termijn mening’ op na hou door deze te baseren op een enkel incident. Ik heb eens geschreven dat ik het nog niet helemaal gezien heb bij hem (in ‘Sollicitatie naar assistent-bondscoach’) en daar sta ik nog steeds achter.

Hij kan wel leuk trappen met twee benen en speelt graag naar voren door de diepte te zoeken, maar daar is dan toch ook alles mee gezegd? Vooralsnog heeft hij het fysiek van een volwassen peuter – in voetballend context – en is het een nutteloze kracht bij balverlies, omdat hij geen balveroveraar is en daardoor te vaak een verdedigende overtreding begaat.

Kortom, ik vind het een incomplete middenvelder. Zeker wanneer het gaat om de positie van midmid in een elftal. Bij Ajax zou hij het nog wel aankunnen in de wedstrijden tegen Den Bosch of De Graafschaap, maar op het allerhoogste niveau voorlopig niet. Laat staan in het nationale elftal. Het creëren van een vrije rol voor de centrale middenvelder is prima en gedurfd, maar laat dat dan wel alsjeblieft zijn voor een voetballer die het al een beetje laten zien heeft in een reeks van grote wedstrijden.

Velen zullen mij vast verwijzen naar de beruchte thuiswedstrijd tegen de Schotten toen zogenaamd de nieuwe leider was opgestaan. Met een zuiver afstandsschot voorafgaand door een aardige lichaamsbeweging zorgde Sneijder voor de verlossende 1-0. Vervolgens stond hij aan de basis van drie andere doelpunten die gescoord werden uit een vrije trap en twee corners. Afstandschoten zijn inderdaad zijn specialiteit, maar men moet nu niet gaan doen alsof de doelpunten van Ooijer, De Boer en Van Nistelrooij dankzij meneer Sneijder tot stand zijn gekomen en niet door een combinatie van goed kop- en afmaakwerk en amateuristisch verdedigen. Als iemand het alleenrecht krijgt om vrije trappen en corners te mogen nemen, kan dat automatisch een assist opleveren waaruit gescoord wordt.

Toch is een gewaardeerde kenner als Johan Cruijff zeer lovend over Sneijder. En ook de huidige bondscoach Marco van Basten, niet bepaald een koekenbakker als voetballer, ziet het in hem zitten. Zo erg zelfs, dat het nationale elftal momenteel om Sneijder heen lijkt te zijn gebouwd, zodat anderen in dienst van hem moeten spelen om de gaten die hij achterlaat af te schermen. Het wachten is dan ook op een ploeg waarbij Sneijders directe tegenstander wél durft om over hem heen te gaan (in tegenstelling tot bij de Schotten en recentelijk bij de Finnen), zodat Oranje in grote problemen raakt omdat het middenveld overlopen wordt.

Ik vind het gevaarlijk om Sneijder belangrijker te maken dan hij is of kan zijn voor het Nederlands Elftal. Een alternatief in de vorm van Mark van Bommel ligt wat mij betreft meer voor de hand, omdat hij een completere en daardoor betere middenvelder is. Ook al is hij puur rechts en ook al heeft hij misschien een iets lagere handelingssnelheid, met Van Bommel op midmid zijn we gelijk van die onzinnige discussie af of Oranje met de punt naar voren of naar achteren moet spelen. De belangrijkste speler op het veld behoort zowel te kunnen aanvallen als te kunnen verdedigen. Zo iemand is pas de ‘tien’ waardig, in mijn wereld althans.

Mr Big

Reacties
 1. Reply
  Gast
  augustus 8, 2005 om 5:15 pm
  tekenaar

  zo denk ik ook erover

 2. Reply
  Gast
  augustus 19, 2005 om 11:21 am
  Wat heeft dit te maken met indianfeeling

  Wat hebben deze Nederlandse voetbalartikelen nou te maken indian feelings. Volgens mij horen deze artikelen niet thuis op deze site

 3. Reply
  Gast
  augustus 27, 2005 om 12:41 pm
  Meiske

  Mr Big,
  Vaak heb ik ook het gevoel dat ik in een andere voetbalwereld leef, net als jij, maar ik vind dat niet zo\’n vreemde denkwijze. Ieder persoon heeft een eigen kijk en mening over voetbal anders waren we allemaal PSV-supporters geweest.

  Over Sneijder ben ik het deels met je eens. Als Ajax-supporten ben ik erg kritisch over zijn spel binnen het elftal. En nee, mijn hoofd raakt niet op hol door die 2 doelpunten tegen Brondby. Desondanks denk ik dat Sneijder kwaliteiten en technieken in huis heeft, maar dat deze nog niet verfijnd zijn. Fysiek schiet hij tekort, maar wie niet sterk is moet slim zijn toch?

  Ik ben het met je eens dat Sneijder op dit moment niet meer is dan een middelmatige speler. Maar heeft Nederland op dit moment betere talenten dan?
  Ik denk dat jij ook realistischer moet worden. Soms moeten we roeien met de riemen die we hebben. Sneijder is jong, heeft techniek en kan zeker beter worden.
  Om zo\’n speler af te schrijven is zonde voor het voetbal en de kwaliteiten die hij heeft. Ik denk dat hij in de toekomst wel degelijk een nuttige en waardevolle speler zal zijn voor het Nederlands elftal.

  Het liefst willen we alleen maar Robbes en van Perzies op het veld. Helaas is dat niet haalbaar, en ervaring wijst uit dat middelmatige spelers erg nuttig kunnen zijn. Think about….

 4. Reply
  Gast
  september 5, 2005 om 11:06 am
  liefhebber

  Meiske,

  Mr Big schrijft Sneijder niet af, maar het gaat hem zoals hij in de titel al aangeeft om de \’nummer tien\’. Daar vindt hij Sneijder namelijk te licht voor. Waar Sneijder dan wel en of hij zlefs moet spelen, doet Mr Big volgens mij geen uitspraak over.
  De bondscoach lijkt nu ook tot inkeer te zijn gekomen, omdat Sneijder momenteel in aanmerking komt voor de halfposities.

 5. Reply
  Gast
  september 9, 2005 om 9:53 pm
  Meiske

  Beste liefhebber,

  Ik heb nergens beweerd dat Mr Big de speler afkraakt.

  En ik denk dat de Bondscoach pas tot inkeer komt als hij Van Bommel opstelt i.p.v Sneijder. Uiteindelijk laat hij toch maar een \’middelmatige speler\’ spelen, zoals Mr Big hem zou noemen.

 6. Reply
  Gast
  september 12, 2005 om 10:27 am
  liefhebber

  Ik citeer jou letterlijk: \”Om zo\’n speler af te schrijven is zonde van het voetbal …\”

  Voor de goede orde: Het gaat om af-schrijven en niet om af-kraken.

  Maar goed. De meningen zijn duidelijk. 😕

 7. Reply
  Gast
  september 12, 2005 om 10:27 am
  liefhebber

  Ik citeer jou letterlijk: \”Om zo\’n speler af te schrijven is zonde van het voetbal …\”

  Voor de goede orde: Het gaat om af-schrijven en niet om af-kraken.

  Maar goed. De meningen zijn duidelijk. 😕

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen