PREM RADHAKISHUN: PANDIT OF PARIA?


Rundvlees eten?!? Geweld niet afwijzen?!? Seks, pies, poep?!? Pijpen?!? Fuck?!? Wat bezielt die Prem toch om zich zo ongegeneerd, zo kwetsend en zo laf te laten gaan in een inmiddels beruchte column, die hij in het gratis dagblad De Pers liet plaatsen op 13 december 2007? Ik geef toe … iets dergelijks was ook mijn primaire reactie toen ik via een bekende op de hoogte was gebracht van deze schriftelijke one-man-show van Prem Radhakishun. Ik vermoed dat het uit pure ongeloof was dat ik het artikel nogmaals doornam. En vervolgens nog eens. En nog eens. Wellicht met gevaar voor eigen leven .– de nodige doodsbedreigingen zijn immers al geleverd aan het adres van ome Prem .– moet ik bekennen dat ik inmiddels al wat milder gestemd ben over hetgeen wat geschreven is door hem. Ik hoop dat de lezer nu niet af zal haken, en dat hij of zij mij de gelegenheid geeft om me nader te verklaren.

Het hindoeà¯sme is wat mij betreft een van de meest tolerante religies op aarde: echte geboden bestaan niet, echte verboden evenmin. Er worden wel voldoende handvaten gegeven om hiermee desgewenst je leven in te richten, maar tegelijkertijd staat het hindoeà¯sme in principe een ieder toe om religie op zijn of haar eigen manier te belijden, waarmee impliciet een ieder mag geloven wat hij of zij wil geloven. Ondanks dat Prem zich kennelijk niet volgens de norm van een deel van de Nederlandse hindoegemeenschap gedraagt, mag hij zichzelf dus nog steeds een overtuigd hindoe vinden. Wat dat betreft is de openingszin van zijn column een ware uitspraak.

Dat geldt ook voor zijn visie dat het hindoeà¯sme de meest anarchistische religie ter wereld is. Anarchisme is afgeleid van het Griekse ‘an argos’ en betekent letterlijk vertaald ‘zonder heerser’, ofwel het streven naar een geweldloze samenleving zonder macht of autoriteit. Niemand is ondergeschikt aan iets of iemand (het hindoeà¯sme kent vooralsnog geen opperpriester, zoals de paus in het katholicisme) en iedereen is gelijk. Aangezien wij allen Gods kinderen zijn, is een Surinamer gelijk aan een Nederlander, een Samaji gelijk aan een Sanatan en een pandit gelijk aan een paria.

Ten slotte mogen ook zijn opmerkingen “De essentie van het hindoeà¯sme is namelijk dat aan het eind van het aardse leven de ziel zal worden afgerekend op zijn daden.” en “Het hindoeà¯sme gaat ervan uit dat alles goddelijk is.” menig hindoe niet onbekend in de oren klinken. Tot zover hoop ik dat ik weinig schokkends herhaald heb van wat Prem geschreven heeft. Daarnaast gaat het er eigenlijk niet om of Prem helemaal gelijk heeft met bovenstaande uitspraken, maar dat er raakvlakken bestaan tussen zijn visie (tot zover beschreven) en het gedachtegoed van menig hindoe.

Nu ga ik heel voorzichtig een stapje verder: als het een algemeen hindoe gedachtegoed is dat ‘alles’ goddelijk is (of iets goddelijks in zich heeft), dan is strikt genomen alles wat voortkomt uit ‘alles’ ook goddelijk (of in het bezit van iets goddelijks). De door God ‘geschapen’ mens is bijvoorbeeld goddelijk. Een babymens dat voortkomt uit een vrouwmens is ook goddelijk. De moederliefde die dit vrouwmens haar baby schenkt is ook goddelijk. Sterker nog, alles wat zij zal doen voor haar kind is goddelijk. In feite is alles wat de mens doet goddelijk, omdat de mens nou eenmaal goddelijk is.

Verder redenerend: Als liefde goddelijk is, dan is seks .– namelijk de ultieme manier van liefhebben tussen partners .– dat ook. Een mens heeft liefde nodig om te kunnen overleven. Dus het krijgen en het geven van liefde is goddelijk. Echter om te kunnen overleven moet een mens ook poepen en piesen. Voortkomend uit de mens zal volgens de strikte redenering ook hierin iets goddelijks moeten zitten. Uiteraard zijn poep en pies niet rein en is het begrijpelijk dat men het een onfrisse gedachte vindt om uitwerpselen te koppelen aan het goddelijke, maar waarom zouden onreinheid en goddelijkheid niet samen kunnen gaan? Mensen blijven immers nog steeds Gods creaties, en dus iets goddelijks in zich hebben, zelfs als zij onrein handelen.

Maar wat is onrein handelen dan? Is stelen onrein handelen? Is liegen onrein handelen? Is moorden onrein handelen? Is het uitschelden of het bespotten van goden onrein? Is het uitschelden of het bespotten van mensen onrein? Is het vervloeken van mensen onrein? Is het bedreigen met de dood onrein? Is vlees eten onrein? Het antwoord op al deze vragen mag een ieder voor zichzelf bepalen; en dat kan voor een ieder anders zijn. Het mooie is echter wel dat ongeacht het antwoord op al deze vragen, in elke handeling, goed of kwaad, iets goddelijks schuilt.

Als je denkt dat het nodig is om “Fuck dit.”en “Fuck dat.” te roepen, dan moet je dat vooral doen. Als je denkt dat je er goed aan doet om religieuze of mythologische personages in een pornografische prent te betrekken, dan moet je dat vooral doen. En als jij je geroepen voelt om je te onttrekken aan de samenleving om voor de rest van je leven in een klooster door te brengen, dan moet je dat vooral doen. Zoals ik eerder al aangaf: een ieder mag geloven in wat hij of zij wil, en dus ook doen wat hij of zij wil. De afrekening op de daden volgt vanzelf wel een keertje. En dà¡t is precies wat Prem ook erkent, en naar ik meen, alle hindoes met hem erkennen.

Mezelf rechtstreeks richtend tot de lezer, vraag ik hem of haar om de woedende reactie even te laten varen en die emoties opzij te zetten. Lees het stuk opnieuw met een nuchtere en een onbevooroordeelde bril. Besef dat jouw interpretatie van het stuk uiteindelijk reflecteert hoe jij met geloof en religie omgaat: je haalt er namelijk uit wat je er uit wil halen.

Toch heb ik ook kritiek op de column van Prem. Bij belediging van de bekendste profeet ter wereld weet je tevoren dat je een islamitisch briesje van voren kan verwachten. Ook de gereformeerden onder ons waren niet blij met de kruisiging van popsterdiva Madonna, die als openingsact werd opgevoerd tijdens haar laatste concertreeks. Even los van of het goedschiks of kwaadschiks ooit kenbaar is gemaakt, inmiddels weet iedereen op deze wereld wat hij of zij zich op de hals haalt als de islam of het christendom bespot wordt.

Er is daarom niks mis met een stukje onwetendheid over oosterse religies en culturen hier in het Westen weg te nemen. Het hindoeà¯sme (en het boeddhisme) zijn sinds de ‘flower power’- en hippietijd zo langzamerhand verworden tot een kitscherige hobby van de grotendeels geseculariseerde westerling, die wellicht na een te goddeloze bui besluit om voor even spiritueel te zijn. Op dezelfde kitscherige wijze worden daarom ook t-shirts, slippers, broodtrommels of zelfs toiletbrillen met hindoegoden of hindoegodinnen vervaardigd. Het kan zeker geen kwaad om de onwetenden te informeren over de betekenis van al deze symbolen en afbeeldingen, mits dit op een constructieve wijze plaatsvindt.

Prem, aangezien jij je als links georiënteerde persoon graag inzet voor gelijkheid van individuen, ben je dan ook bereid om je in te zetten voor de gelijkheid van religies en van geloofsgemeenschappen? Ik vermoed van wel, want je hebt hierover zelf een keer je beklag gedaan bij wijlen Theo van Gogh tijdens een uitzending van Het Lagerhuis. Je voelde je gediscrimineerd door hem, omdat hij inmiddels alle religies al onderworpen had aan zijn karakteristieke lakmoesproef, behalve de jouwe. Heel even leek het er op dat jij opkwam voor jouw geloof, maar ik geef toe, dat kan ook aan mijn misinterpretatie liggen.

Mr Big

Reacties
 1. Reply
  Navin M
  december 29, 2007 om 2:31 am

  Heel goed verwoord Mr Big. Ik las het artikel ook met verontwaardiging, echter tegelijkertijd ook met een nuchtere blik. Prem vertelde geen onwaarheden in het artikel, maar bracht het wel wat provocerend en hard (was waarschijnlijk ook de bedoeling om de discussie aan te wakkeren, wat zeker gelukt is) Ongelofelijk vond ik de reacties uit onze gemeenschap, waar allerlei doodverwensingen en dergelijke naar Dhr Radhakishun zijn hoofd werden geslingerd. Ik las de berichtjes met het schaamrood op mijn kaken. Ik begrijp de verontwaardiging enigzins, maar een groot gedeelte van onze gemeenschap en vooral het PRN hebben zich hier echt belachelijk gemaakt.

 2. Reply
  Kishan S
  december 29, 2007 om 8:51 am

  Zoals je niet moet drinken, als je zelf niet in bedwang kan houden, moet je niet spreken als je je woorden niet onder controle kan houden. Uiterst Laf van De Pers om het stuk te publiceren, hadden ze dit ook gedaan als er Christenen c.q. Moslims werden beledigd in hun geloofsbeleiding? Het antwoord hierop moge duidelijk zijn. Het was dan ook bedoeld om de Hindoestanen een trap na te geven: “Kijk wij hadden de illustratie wel mogen plaatsen, dit is wat iemand van jullie groep over vrijheids van meningsuiting denkt”.

  Relativeren? Hoezo? Omdat Gandhi de weg van geweldloosheid koos (en won). Nee, dan zullen we in 2008 meer van deze nare man horen…… Wie weet staan er nog 3 op. De bedreigingen gaan natuurlijk wel TE ver.

  De commotie om Prempje (we gunnen die man te veel eer) is al erg genoeg. Toch was het goed dat er van notabene het Pandit Register Nederland (wie kende hun) een tegen reactie kwam. De rest stond erbij en keek ernaar. Ook de saamhorigheid (ook al werd dit door sommige doorgedreven) toonde een groep Hindoestanen die wel stil staan bij cultuurbehoud.

 3. Reply
  trees
  december 30, 2007 om 11:31 am

  Klotehindoes!

 4. Reply
  ?
  december 30, 2007 om 6:02 pm

  Truus rot naar je moer

 5. Reply
  Reshma1
  januari 1, 2008 om 4:19 pm

  Het spijt me zeer maar toen ik dit las werd ik ontzettend boos dat ik hem zelf ook dood heb gewenst. Dit heeft helemaal niet met meningsuiting te maken het is een grove belediging tegen alle gelovige hindoes. Prem heeft zich erg verlaagd, ik kan hem nu niet eens meer uitstaan (dat deed ik eigenlijk al niet). Het hindoeisme is zeer tolerant, maar dat wilt niet zeggen dat je alles kunt zeggen en doen wat je wilt. Zo zijn er ook regels en manieren waarop je je moet gedragen. Zoals letten op je taalgebruik, respect hebben voor ouderen etc. Prem kan zich geen hindoe noemen, door deze opmerking heeft hij aangetoond niets te begrijpen van het hindoeisme. Om het hindoeisme te begrijpen moet je over een degelijk verstand en kennis beschikken en dat is bij hem ver te zoeken.
  Door zijn beledigende reactie te plaatsen in een gratis krant geeft ook al aan hoe diep Prem is gezonken. Eigenlijk vind ik de naam Prem niet bij hem passen, misschien moet hij dit maar veranderen in POEP, want daar lijkt hij meer op.
  POEPTIME!!!!

 6. Reply
  Confusion
  januari 2, 2008 om 10:23 am

  Reshma, en alle anderen,

  Waar zit de belediging ‘m dan in?

 7. Reply
  Reshma1
  januari 2, 2008 om 2:09 pm

  Waneer iemand zulk taalgebruik gebruikt tegen mijn god zie ik dit als een belediging. Als anderen dit niet in zien zijn jullie gewoon blind.

 8. Reply
  Confusion
  januari 2, 2008 om 4:45 pm

  Reshma,

  Ik neem aan dat je doelt op de “Fuck”passage?

 9. Reply
  @ Reshma
  januari 2, 2008 om 7:06 pm

  Jij maakt er een probleem van. Jij oordeelt dat iemand beledigend is. God kijkt lachend toe en kijkt hoe de karma uitwerkt. Een echte Hindoe moet toch weten wat de wetten van karma is Reshma. Ik snap niet waarom mensen zo moeilijk doen.

  Enne iemand doodwensen: ja dat maakt je een ware hindoe, niet waar Reshma. Hoezo tolerant?

 10. Reply
  Er ging iets mis!!!!!!
  januari 2, 2008 om 7:07 pm

  Het bericht hiervoor is een reactie op Reshma’s stuk

 11. Reply
  Defcon
  januari 2, 2008 om 10:23 pm

  Laaaar pakar

 12. Reply
  Babe
  januari 3, 2008 om 7:24 pm

  Ik vraag me af hoe ergere dingen er nog over het hindoeisme moet worden gezegt willen de hindoestanen in actie komen. Van de hindoestanen hier in Nederland kun je niets verwachten, zij zijn veels te zacht. Wanneer iemand beledigende dingen zegt proberen jullie tolerant over te komen door te zeggen we zien hoe karma uitwerkt. Het is allemaal Bulltshit. Kom eens op voor jezelf!

 13. Reply
  Ghost
  januari 3, 2008 om 9:01 pm

  PRN heeft zich zeer belachelijk gemaakt!
  Opkomen voor jezelf betekent niet dat je op deze wijze moet omgaan met elkaar!

 14. Reply
  premnagar
  januari 4, 2008 om 3:09 am

  prem kan geen stijve krijgen vandaar dat hji nonsens uitkraait

 15. Reply
  premnagar
  januari 4, 2008 om 3:13 am

  prem zijn vrouw zegt zelf dat haar zogenaamde man niet spoort. zijn vrouw zegt dat haar zelf niet kan bevredegen als zijn vrouw met een marrokaan zit te neuken zit pikkie te trekken terwijl zijn dochter door 2 negers in haar poezie en kontje word geneukt

 16. Reply
  premnagar
  januari 4, 2008 om 3:15 am

  ik zit zit prem z,n vrouw te beffen iedere avond en zijn dochters kontje te likken voor dat ik hun neukt in hun aarsje

 17. Reply
  Confusion
  januari 4, 2008 om 10:21 am

  Mensen,

  Effe concreet. Ik heb het eerder al gevraagd: waar zit de belediging ‘m in? Wijs voor mij alsjeblieft de zinnen, alinea’s, passages, woorden, etc. aan.

 18. Reply
  Gabbarsingh
  januari 4, 2008 om 10:45 am

  Deze man is gewoon zielig en opzoek naar aandacht die hij kennelijk niet tekort komt want steeds lukt het hem om in de picture te staan, in mijn ogen is het gewoon een ARROGANTE IDIOOT.

 19. Reply
  lila
  januari 7, 2008 om 2:26 pm

  Nou het is wat je denkt en uit Prem ik vind het knap maar wat je vergeten bent het hinduisme is de meest oude leefwijze en heeft ook zijn regels hoe men dat moet doen. Neem aan dat je daar ook van weet en anders ga boeken lezen. En God Zegt in de Bhagavad Geeta (YAT KAROSI YAT ASNASI YAT YUHOSI DUDASI YAT YAT TAPASYASI KAUNTEYA , TAT KURUSWA MAT ARPANA)
  OH Mijn beste Arjuna laat al wat je eet, offert, onzegt, toezegt als een offer zijn als mij.
  Vertel mij dan hoe kun je een ziel vermoorden dus een koe en normaal noemen.

  Ga jezelf vinden jongen je hebt een probleem.

 20. Reply
  Nir
  januari 7, 2008 om 5:34 pm

  Natuurlijk Paria. Jammer dat PRN zich met een dom artikelen op de internetsite heeft laten afkopen..

  En kan iemand mij vertellen wie Stichting Pandit is? De Stichting welke beweerd alle hindustanen vertegenwoordigd…[b][/b]

 21. Reply
  Daan de Man
  januari 8, 2008 om 7:26 am

  Ik ken die gast niet, maar die gast is gevaarlijk lelijk en uit zijn mond komt ook niet veel soeps.

 22. Reply
  Gayatri
  januari 13, 2008 om 12:15 am

  Ja er is een actie gaande op http://www.panditregister.nl door Pandit Register Nederland ofzo, wel de moeite waard denk ik zo!!

 23. Reply
  Mohit
  januari 20, 2008 om 9:37 pm

  Discussie gaande? Die jonge knapen van panditregister.nl hebben niets te doen. Ze denken dat ze op deze manier een zuivere hindoe zijn. Nou ze hebben niet alleen zich zelf belachelijk gemaakt maar ook de Hindoegemeenschap.

 24. Reply
  meetje
  januari 27, 2008 om 6:01 pm

  waar maakt iedereen zich druk om steek je energie in positieve dingen er sterven elke sec kinderen van de honger? en prim doet hier misschien iets niet correct in de ogen van sommigen en de rest dan zijn die zo puur dat ze geen fouten hebben? chill mensen en let op je eigen woorden en daden

 25. Reply
  meetje
  januari 27, 2008 om 6:03 pm

  ;D chillll

 26. Reply
  Naam
  mei 3, 2008 om 9:27 am

  De ware gelovige lacht om Prem en is ontzettend kwaad over de actie van het Panditregister. Wat zij hebben gedaan is hun geloof in het hart verraden. Geen mens kan jou, wat ie ook zegt, in je geloof raken als het goed is. Je voelt je niet beledigd als iemand iets met jou beelden doet of iets slechts zegt over je geloof. Voel je dat wel, dan geloof je niet. Noem jezelf dan geen hindoe. En dat noemt zich dan ook nog Pandit. Schandalig.

 27. Reply
  @ home
  mei 4, 2008 om 2:32 pm

  ik vind het egt een flikker en ik vind dat de hindoestanen er wel op moeten reageren!!

  als fitna uitkomt is de hele wereld bang voor de moslims maar als prem zoiets zegt komt het niet in het nieuws want die hindoes doen togh nix!!!!!

  ik vind het een goede actie van panditregister nederland

 28. Reply
  Vikash R.
  oktober 24, 2008 om 11:49 pm

  Prem moet z’n bek dichthouden als het gaat over het hindoeisme, hij is toch een zelf verklaarde atheist dus heeft hij niets te zeggen op religieus gebied.

 29. Reply
  LEVENLOOSZ.
  januari 5, 2009 om 4:38 pm

  laat hem is zeggen wat hij wilt, denk je nou echt dat je wat gaat bereiken door dit te schrijven? ik snap dat je het er miss niet eens bent met hem, maar hij gaat heus niet veranderen voor jullie omdat jellie het niet vinden kunnen wat hij zegt. 😉 8) ;D

 30. Reply
  sunaina(K)Vikash
  februari 16, 2009 om 3:05 pm

  als mijn vriend hem pakt word ie inelkaar getrapt wat een land verader zeg kan niet eens opkomen voor zijn eigen volk bij turken heb je dat niet he ,,,echt zo een viese hindoestaan die verkaast is en :-\ er komen echt rellen binnen kort

 31. Reply
  )Vikash
  februari 16, 2009 om 3:07 pm

  opkomen voor marokanen he nu ben je in je kontje geboort je bent echt afgekeurd voor de hindoestanen volgens mij ben je een viese schorpioen viese mannetje xxx Rotterdamer

 32. Reply
  jayce
  april 7, 2010 om 9:01 pm

  Hoi- hallo…

  Ik ben opzoek naar een genezer… die volgens de khrisna geeta…mensen kan genezen.
  Verwijderen van jadoo in en om het huis…

  ik zou uw heel dankbaar zijn…

  Mvgr,

  Vijay

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled