Nemo komt uit India!


Het is een feit dat India meer films produceert dan welk land dan ook. Kaskrakers worden iedere week weer losgelaten op het publiek en Bollywood is een begrip bij filmkenners. Tegenwoordig zijn ‘Bollywood’ films zelfs trendy. Iedere zichzelf respecterende stad in Nederland kent wel een Indiase film avond, of party en de Bollywood cd’s hebben hun weg gevonden naar de rekken in de platenzaak. In juni 2005 vond zelfs de uitreiking van de Bollywood-oscars plaats in Amsterdam.

Het jaarlijkse film evenement van de IIFA (Indian International Film Academy) werd ruim bezocht door bezoekers uit alle culturen, die genoten van de ruim 20 films die tijdens het festival werden vertoond. Hoewel de pers de neiging heeft alleen maar te schrijven over deze films als er bijvoorbeeld een bijzonder festival is georganiseerd, is de gemiddelde Nederlander zich nu wel bewust van het bestaan van de Bollywood film, en heeft menig mens er in ieder geval wel 1 gezien.

Minder bekend is dat films al ‘Finding Nemo’ en ‘The Lion King’ niet gemaakt zouden zijn zonder de zeer grote inbreng van Indiase film en animatiestudio’s. Ja, je leest het goed, ‘Nemo’ komt uit India! Een van de 20 grootste film en animatiestudio’s, Toonz Animation studio, gevestigd in Kerala, heeft naast deze grote projecten, vooral naam gemaakt met haar 26-delige serie ‘The Adventures of Tenali Raman’ (een van de acht wijze mannen aan het hof van koning Krishna Deva Raya). Deze serie is te zien geweest op het Amerikaanse ‘Cartoon Network’ en dezelfde zender heeft interesse getoond voor de ‘Hanuman’ tekenfilmserie, ook van de hand van Toonz Animation.

Animatiestudio’s als Toonz kennen vreemd genoeg buiten India meer bekendheid, dan in het filmland India. Animatieseries afkomstig uit India worden maar weinig vertoond op Europese televisiezenders en het Indiase publiek richt zich nog steeds voornamelijk op de film. Azië, Amerika en Europa werken samen met filmbedrijven en animatiestudio’s uit India bij grote producties, omdat deze bedrijven kunnen concurreren met prijzen wat betreft de lonen van werknemers, men spreekt Engels (niet onbelangrijk bij grote internationale producties) en wat betreft vakmanschap, kennis van de markt en professionaliteit, staan deze bedrijven voorop.

Nemo komt uit indiaTekenfilms spreken tot de verbeelding en zijn, zo ook in het geval van ‘The adventures of Tenali Raman’ en het verhaal van Hanuman, het perfecte medium om verhalen uit de oude cultuur levend te houden en te verbeelden voor een publiek van alle leeftijden. Er zijn geen grenzen wat betreft het filmen op locaties. Acteurs en verhalen uit de oudheid kunnen naar believen gebruikt worden om een nieuwe wereld te tonen, die de verbondenheid die velen hebben met India, versterkt. Meer nog dan de zoveelste Bollywood-film!

De Nederlandse televisiezenders en media zouden het initiatief moeten tonen om de kwalitatief hoogstaande series en tekenfilms die India te bieden heeft, voor een ruim publiek beschikbaar te maken. Pas dan kan er sprake zijn van een totaalbeeld van films en televisieprogramma’s afkomstig uit India. Er is meer te zien dan Bollywood, en als je goed oplet herken je zelfs in ‘The Lion King’ het typisch Indiase landschap. ‘Tenali Raman’ is een echte aanrader voor een regenachtige zondagmiddag thuis. Misschien kost het iets meer tijd om iets verder te zoeken dan naar de traditionele Bollywood films, maar in het geval van Indiase tekenfilms, zal je moeite altijd worden beloond.

Sabine

Reacties
 1. Reply
  Gast
  februari 12, 2006 om 8:35 pm
  Hoi

  Leuk artikel!

 2. Reply
  Gast
  februari 12, 2006 om 10:00 pm
  weer wat geleerd

  leuk artikel, nooti geweten dat zulke bekende films in India gemaakt werden.. 🙂

 3. Reply
  Gast
  februari 12, 2006 om 10:58 pm

  WOW heel informatief en leuk ook! 🙂

 4. Reply
  Gast
  februari 13, 2006 om 4:03 pm

  Voor mijn part mag er regelmatig nieuws over Indische (teken-)films verschijnen. 8)

 5. Reply
  Gast
  maart 8, 2006 om 9:04 am
  anand

  de nederlanders zijn tegenwoordig niet meer geinteresseerd in de indiase cultuur, maar steeds meer en meer in de turkse en marokkaanse[het lijkt wel een soort haatliefde verhouding].
  Hetzelfde soort verhouding zie je bij creolen en nederlanders

 6. Reply
  Gast
  september 30, 2006 om 5:39 pm

  wat leuk

 7. Reply
  uhvggb
  november 16, 2007 om 12:03 pm

  fuck jou anand

 8. Reply
  Gwennn
  maart 13, 2009 om 1:28 pm

  Saaaaii??

  Mjaa dii mensee zijn nii cOOll :s 🙂

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled