Interview Classic NarcicistClassic Narcicist is een frisse, artistieke, moderne-maar-toch-klassieke, gevarieerde en unieke muzikale act bestaande uit Sadhana Lila en Marcel V. Oosterom, meer bekend als DJ Insane. Individueel maken zij totaal verschillende muziek, maar samen spettert de creativiteit er vanaf om iets uitzonderlijks en levendigs op te zetten. Superenthousiast en gemotiveerd als ze zijn, maken ze mij nieuwsgierig naar hun plannen. Ik nodig hen uit voor een interview en het eerste wat ik natuurlijk wil weten is de betekenis van!

Wat betekent ‘Classic Narcicist’ eigenlijk?

Sadhana: De letterlijke vertaling van de term Narcisme is extreme eigenliefde. Het is een persoonlijkheidsstoornis en het komt uit de Griekse mythologie. Narcissus was een jongeman die geobsedeerd raakte door zijn eigen beeltenis (spiegelreflectie) waardoor hij niet meer kon eten, drinken of slapen en tenslotte stierf.
Ik zie de band als een weerspiegeling van mijzelf en ben daar ook half door geobsedeerd. Vandaar de bandnaam.

Wanneer en hoe is Classic Narcicist ontstaan?

Sadhana: In 2007 ben ik begonnen met Classic Narcicist (verder: CN). Ik ben naar een rockconcert geweest van Panic at the Disco en dat heeft toen echt m’n wereld op zn kop gezet. Vanaf dat moment was ik echt hooked aan rock en aan concerten en ik had zoiets van: Dit is het gewoon, dit is hoe mijn leven bedoelt is, dit is mijn roeping ofzo. Ik voelde me helemaal thuis daar. Ik had toen zoiets van: Ik moet en zal mijn eigen rockband beginnen en dat heb ik ook gedaan. Ik heb naar bandleden gezocht en die zijn gekomen en gegaan.. We hebben echt veel nummers gemaakt en veel optredens gehad e.d., veel reacties gehad erop.. Uiteindelijk is het meer dan een hobby of een passie voor me geworden en moest ik mijn bandleden laten gaan.. Het werkte niet meer en daarom ben ik nu met Marcel.

Marcel: Ik ben sinds het begin al studio-engineer geweest bij CN. Als zij opnames maakten was ik altijd degene die opnames ging masteren. Ik kwam ook met ideeën, maar sowieso hebben we ook een goede vriendschap dat dag en nacht over muziek gaat. We spraken ook over de toekomst van de band en zodoende zijn wij uiteindelijk een fusion begonnen. We hadden zoveel ideeën en dat klikte allemaal.. Daarom hebben we eerst onder een andere naam, ‘dear diary i am dead’, een track gemaakt. We waren er trots op en kregen ook veel goede reacties, bijvoorbeeld dat het een hele frisse sound was. Het was origineel eigenlijk een CN track, maar omdat CN nog steeds de bandnaam van Sadhana was, hebben wij een nieuwe projectnaam bedacht.

Image

Classic Narcicist is dus een transformatie ondergaan…;

Sadhana: Dat was eigenlijk hoe ik CN altijd al bedoeld had, alleen begreep niemand dat zo goed. Ik weet niet of het niet goed doorkwam, of dat ik het niet goed uitlegde, maar Marcel begreep vanaf het begin al wat ik wilde en welke richting we beiden op wilden.. Zo ontstond Dear Diary I am Dead.. En dat was in 2009.

Marcel: Sadhana had een bepaalde sound in haar hoofd voor CN, met violen en cello’s etc.. Echt classic dus.. gefuseerd met rock en ook elektronisch muziek.. Maar dat kon zij niet ten gehore brengen met haar band, omdat zij hun eigen idealen en hun eigen sound hadden. Het optreden ging goed, maar het was niet echt haar ding.. Het was haar droom om een band te hebben, op te treden en nummers te creëren, maar het creatieve proces miste ze.

Sadhana: Het was gewoon keihard jammen, muziek maken, vrolijk doen en lol hebben.. Maar ik wilde ook echt een boodschap met die nummers doorgeven en alleen met Marcel kon ik dat eigenlijk.. Het sloot ook echt aan op zijn muziek en toen voelde het heel echt.. Hierdoor is uiteindelijk de beslissing gekomen om mijn bandleden te laten gaan en mn droom en hart te volgen.

Image

Wat is jullie droom met Classic Narcicist dan?

Sadhana: We willen iets opzetten dat echt mensen raakt. We willen optreden, touren uiteindelijk.. heel veel nummers schrijven en mensen gewoon ‘wegblazen’ met wat wij in ons hoofd hebben. Dat zijn nu onze ideeën die maar blijven groeien en die we willen uitwerken en natuurlijk ook die boodschap die wij willen verzenden hierdoor.. We willen gewoon met iets nieuws komen.

Marcel: De voornaamste reden voor mij is gewoon de vrijheid in CN om muziek te maken. Als DJ Insane is mijn ding vooral hardcore, hardstyle en trance.. Maar ik kan mijn andere muzikale ideeën niet op dit gebied uitbrengen.. Ik kan er hooguit een twist aan geven. In CN kan ik alle genres, talen en van alles en nog wat toepassen.. Waar ik nu mee bezig ben, is gewoon een stuk of 20 verschillende elementen van verschillende landen en culturen in één track verwerken.

Geen specifiek genre, maar zoveel mogelijk multicultureel dus..

Sadhana: Ja Arabisch, Indisch, Indiaas echt van alles. We willen ons ook niet in 1 hokje plaatsen, we willen zo vrij mogelijk zijn en allerlei genres fuseren tot één ding. De sound van CN moet wel herkenbaar blijven, maar het kan van alles zijn, als er maar energie in zit en als het maar up-tempo is en emotioneel en mensen raakt.

Hoe blijven jullie dan herkenbaar?

Sadhana: Er zit altijd wel horror in onze tracks. Op de één of andere manier trekt ons dat zo erg aan. Dat bizarre, enge, spannende, mysterieuze.. Dat verwerken we er ook altijd in.

 Image

Als jullie zo divers zijn, wat moet ik mij dan voorstellen bij een optreden van jullie en waar kan men die verwachten?

Marcel: Overal he?

Sadhana: Ja ik denk het wel.. Omdat er dus zoveel elementen van verschillende dingen in zitten.. Het is ook wel alternatief, het bestaat nog niet echt, dus zou het overal wel kunnen voor muziekliefhebbers. Marcel gaat dan live achter zijn draaitafels muziek maken en ik ga zingen met misschien nog een extra instrument erbij. Waarschijnlijk ook nog met modellen erbij. Dit heb ik ook eerder met mijn bandleden gedaan.. Wij leren de modellen dan een choreografie aan en ze dragen daarbij kleding die ik zelf maak.. (Ik heb namelijk een modeopleiding gedaan..) En dan wordt het dus een hele act.. Mensen konden dat wel waarderen. We willen gewoon een show neerzetten waar iedereen wel wat aanheeft.. We willen aan het totaalplaatje werken, niet alleen aan één ding.

We zijn aangekomen bij de laatste vraag: met wie zouden jullie graag willen samenwerken?

Sadhana: Panic at the disco blijft echt m’n favoriete band.. Dat zijn gewoon m’n grootste inspiratiebronnen…; Paramore, Fall Out Boy, The Pretty Reckless, Sublime.

Marcel: Ik zou wel live met The Prodigy willen jammen.

Sadhana: Shakira vind ik helemaal geweldig! Maar het lijkt me sowieso wel geweldig om met artiesten te werken die een beetje dezelfde ideeën hebben.

Image

Lachend sluiten we het interview af en blijven daarna nog napraten over van alles. Ik vind het helemaal geweldig dat deze twee mede-muziekfanaten zo gepassioneerd over hun grootste hobby praten en hun dromen aan het verwezenlijken zijn. Ik wens Sadhana en Marcel heel veel succes en waardering toe!

Door: Rashna Doerga
 

Voor meer info:
http://www.classicnarcicist.com
http://www.facebook.com/classicnarcicist
http://twitter.com/cnofficial
http://www.youtube.com/classicnarcicist

Image 

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen