Hoe bereid je een tentamen NIET voor


De tentamenweek komt er weer aan. Het starten met leren is voor mij ook altijd moeilijk. Mijn vrije zondag had ik ingepland om een start te maken met studeren. Het duurde weer even om op gang te komen.

Ik ben altijd van plan om vroeg te beginnen, maar op één of andere manier wordt het toch altijd weer laat. Nadat ik op mijn gemak ’s ochtends was opgestaan, gedouched, aangekleed en lekker op z’n zondags ontbeten, had ik mezelf uiteindelijk aangezet om te beginnen met studeren.

Het beste leer ik in de ochtend en middag. ’s Avonds is het me tot nu toe nooit echt gelukt om te studeren. Na het lezen van de eerste paar regels vlogen mijn gedachten al alle kanten op. Ik kon me al niet eens meer herinneren wat ik zojuist gelezen had. Niet goed. Opnieuw dan maar. Zo zit ik meestal het eerste half uur (misschien wel uur!).

Ik heb een keer gelezen dat je jezelf eerst tot rust moet brengen, voordat je je op iets kan concentreren. Even een moment voor jezelf, en proberen om aan helemaal niks te denken. Een vorm van meditatie is het eigenlijk. Ik was dus hard bezig mijn aandacht erbij te houden, toen mijn mobieltje afging. Mijn zus vroeg aan de andere kant van de lijn: "Heb je zin om mee te gaan naar koopzondag?" Zonder na te denken antwoordde ik: "Ja leuk!" Zoals gewoonlijk. Er hoeft maar iets tussen het leren en mij te komen en ik wuif mijn goede voornemen maar al te gauw en al te graag weg. Natuurlijk ben ik dan wel in mezelf aan het twisten met mijn geweten. Ik weet dat ik aan de ene kant nu echt zou moeten beginnen met leren, maar aan de andere kant wat kan het nou voor kwaad om nog één keer iets leuks te doen?

Mijn zelfdiscipline is al een lange tijd geleden gehalveerd, wat nu ook weer goed blijkt. Er zijn ook altijd genoeg redenen om het studeren uit te stellen. Zoals: ‘het is te lekker weer om te gaan leren’ of ‘ik heb nog tijd zat, morgen begin ik wel’. In mijn achterhoofd komt dan wel even de gedachten op ‘wat als er morgen weer iets leukers tussen komt?’ Maar zoals ik al zojuist zei, die gedachte komt slechts even bij me op. Ik heb in ieder geval samen met mijn zus heerlijk geshopt. Al de tentamenstress was in een mum van tijd omgeslagen in ontspanning. Geen minuut heb ik aan mijn tentamens gedacht. Thuis aangekomen kwam er wel een akelig gevoel naar boven. Natuurlijk had ik moeten beginnen met leren. Zo bereid je een tentamen dus niet voor.

Iedereen die tentamens heeft: heel veel succes en neem vooral geen voorbeeld aan mij. Morgen ga ik echt beginnen!

Reacties
 1. Reply
  Gast
  maart 30, 2005 om 3:25 pm
  Siempie

  Hallo Karishma,
  Ook ik heb examen, en ik moet je zeggen alles schiet mij te binnen behalve het woord \”leren.\”
  Jij suxxes… 🙂

 2. Reply
  Gast
  maart 30, 2005 om 4:08 pm
  isshaa

  HAllo karish Nice work!! yOu GoW giRl!! :p

 3. Reply
  Gast
  maart 30, 2005 om 4:23 pm
  NIsshh

  Eey Krisjj…
  Aiiii je artikel doet !! 😀 … hihihih … enne jah me 2 proefwerkweek :S … *-) wat is leren:O:P ghegheghe ….. Kissjj Manisj

 4. Reply
  Gast
  maart 30, 2005 om 7:23 pm
  lekker stuk

  Hi wat een lekker leesstuk is dit.
  Heerlijk al die alledaagse herkenbare dingen. Leuk geschreven.
  Angel

 5. Reply
  Gast
  maart 31, 2005 om 10:48 am
  Mahla

  hey hey meisje

  leuke stukje!!!
  het gaat je goed. 🙂

 6. Reply
  Gast
  april 7, 2005 om 3:09 pm
  S

  hahaha herkenbaar verhaal.. ik stel ook altijd alles uit.. :cry

 7. Reply
  Gast
  april 14, 2005 om 1:03 pm

  just like me :roll

 8. Reply
  Gast
  april 14, 2005 om 5:33 pm
  hema

  wel het gebeurt ook met mj da zet ik ale leuke ding an de kant en dan begin k echt te stud 8)

 9. Reply
  Gast
  mei 2, 2005 om 12:27 pm
  leuk!

  Leuk, herkenbaar artikel!

  Vishal

 10. Reply
  Gast
  juni 17, 2005 om 6:58 pm

  :zzz :zzz :sigh :sigh :sigh :sigh :sigh :sigh

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen