Gokken


SpecialsHij komt thuis en is heel rusteloos. Je vraagt je af waarom hij zo reageert. Je vraagt ernaar, maar hij zegt niks. Uiteindelijk merk je dat hij weer eens een groot bedrag kwijt is geraakt aan gokken.

Tegenwoordig is dit een veel opkomend probleem. Al op vroege leeftijd maken sommige hun intrede in de gokwereld. Dit kan soms tot een verslaving leiden en daarnaast ook tot schulden. Je kunt verschillende types spelers onderscheiden. Een paar voorbeelden zijn:

  • De recreatieve speler
    Hij (of zij) komt voor de gezelligheid en niet alleen maar voor het spel. Hij weet zich te beheersen qua tijd, geld en gedrag.
  • De problematische speler
    Hij komt meer voor het spel, geeft vaak meer geld uit aan gokken dan eigenlijk goed is en besteedt er ook te veel tijd aan. Het spelen geeft hem spanning en opwinding. 
  • De verslaafde speler
    Het gaat de verslaafde om het spelen zelf. Dag en nacht is hij er mee bezig. Alles wordt gedaan om maar te kunnen gokken. Liegen, manipuleren en in sommige gevallen zelfs (kleine) criminaliteit komen voor. De wil om te stoppen is zwak.
  • De professionele speler
    Hij is zeer gedisciplineerd, rookt en drinkt niet en vermijdt de publiciteit. Hij weet zijn gokhobby in de hand te houden.

Zodra je merkt dat je te veel uren achter een gokautomaat door brengt moet er een lichtje gaan branden dat er wat mis zou kunnen zijn. Daarnaast is de verleiding heel groot als je eens gewonnen hebt, het nogmaals te proberen, en dan nog eens en steeds opnieuw tot je al je geld verloren heb.
Psychologisch zitten de apparaten slim in elkaar. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je een hele tijd niets wint, af en toe een klein beetje en soms heel veel, als je lang door blijft spelen. Logisch want je weet maar nooit wanneer de grote winst zal vallen. Bovendien is het heel opwindend en spannend. Voor de meeste mensen is af en toe of zelfs regelmatig gokken, gewoon een leuk tijdverdrijf.

Wanneer ben je verslaafd aan gokken?
Kenmerkend voor een verslaving is dat je je eigen gedrag niet meer in de hand hebt. Dat geldt ook voor gokverslaving. Je kunt de behoefte om te gokken niet meer weerstaan, ook al weet je dat je daardoor nog meer problemen krijgt met je geld en met je omgeving. 
Je verwaarloost je school of je werk en probeert soms (ook) op illegale manier aan geld te komen om door te kunnen gaan met gokken. Bij verslaving horen ontwenningsverschijnselen. 

Lichamelijk omdat je je letterlijk ‘ziek’ voelt wanneer je een tijdje niet kunt gokken. Je hebt last van hoofdpijn, je gaat trillen, hebt last van slapeloosheid, transpireren, maag- en darmklachten en zelfs geheugenverlies. Verslaafde gokkers spreken ook van een soort roes waar ze in terecht komen wanneer ze aan het spelen zijn. 

Psychische ontwenningsverschijnselen uiten zich in een diep ongelukkig gevoel. Je bent snel geà¯rriteerd, je hebt last van verveling en lijdt onder depressieve stemmingen.

Je moet niet denken dat je er dus helemaal niet van af kan komen. Er zijn opties, maar je moet willen. Het moet van twee kanten komen. Een paar hulpverleningsorganisaties die er wat aan kunnen doen zijn:

  • Game over(gokhulpverlening rijnmond)
  • Stichting AGOG Nederland( Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers )

Vervolgens kun je een test doen en kijken in hoeverre het gokken van toepassing is op u!
http://www.agog.nl/zelftest.htm
Succes met het uitvoeren van de test!

Dushi

Reacties

      Schrijf een reactie


      Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

      Register New Account
      Wachtwoord opnieuw instellen