De religie, De Hindoestaan en Kerstmis


Is het je weleens opgevallen dat de meeste Hindoestanen elkaar verafschuwen? Hoe vaak is het niet voorgekomen dat een Hindoestaanse zuster/broeder reizend in de Hollandse Riksja met grote ogen naar je staart alsof je net uit de dierentuin bent ontsnapt? Hoe vaak zijn er geen vechtpartijen uitgebroken op de bekende Mor Tor feestjes, omdat iemand toevallig in de richting van zijn/haar partner keek? Dat niet alleen, bij religieuze bijeenkomsten worden er vaak beledigende teksten geuit over de geloofsovertuiging van de ‘overige’ Hindoestanen en vice-versa?

Ieder jaar hebben diverse Hindoestaanse gelovigen hun eigen feest. Vieringen vanuit de Hindoegemeenschap of de Moslimgemeenschap. Met veel liefde en tegelijkertijd apartheid worden deze feesten gevierd. Maar waarom dat onderscheid? Waarom kan de Hindoestaanse gemeenschap elkaars religie niet accepteren en hier samen een groot feest van maken? In India en Pakistan wonen onze voorouders, en de huidige generatie daar viert daar alle feesten met nadruk gezamenlijk en respecteert elkaar op grote schaal. Wat is er dan toch met de Surinaamse-Hindoestaanse gemeenschap om elkaar niet respectvol te behandelen? Kortom, veel vragen waar niemand een helder antwoord op zal kunnen geven?

Kerstmis is wel een feest waar iedere Hindoestaan, zich hoe vreemd het ook klinkt, elkaar respecteert. Dan maakt het niet uit van welk geloof je afkomstig bent, iedereen nodigt elkaar uit om Kerstmis gezamenlijk te vieren. En hoe verbazend het ook klinkt, opeens is er geen onderscheid meer qua religie. Met Kerstmis is iedere Hindoestaan elkaars beste vriend. Heeft dit misschien te maken dat we in Nederland wonen en graag de stempel gedrukt willen krijgen van beste ingeburgerde biculturele burgers?

Wij Hindoestanen worden al gekenmerkt als individuen. Iets waar we gezamenlijk verandering in moeten brengen. Door elkaar te accepteren op diverse gebieden kunnen wij als Hindoestanen veel bereiken in de Nederlandse gemeenschap. Op het gebied van integratie hebben wij een behoorlijke voorsprong. Ook op het gebied van normen en waarden in de Nederlandse samenleving, dragen Hindoestanen op alle vlakken van de samenleving bij aan de Nederlandse maatschappij. Maar waarom kunnen we elkaar dan niet oprecht in de ogen aankijken en elkaar accepteren?

Janeed Ishaq

Reacties
 1. Reply
  Sadhana
  januari 3, 2007 om 9:24 am

  Goede column

 2. Reply
  Gast
  januari 8, 2007 om 7:00 am
  Rishi

  Goed geschreven

 3. Reply
  Gast
  januari 17, 2007 om 9:01 am
  actie reactie....

  Leuke stuk! Maar kijk eens naar de goede kanten hoe vaak hindostanen onder elkaar, voor mekaar klaar staan. En over de ruzies gesproken bij de Mor Tor feesten. Dat is vaak de alcohol die spreekt en doet wat er gebeurd. En om te spreken over de reden van de ruzie: Als je uitstalt dan vraag je toch om naar gekeken te worden. Als bij de slager het vlees niet goed uitgestald is, wordt er ook niet veel gekeken en verkocht.

 4. Reply
  Gast
  januari 18, 2007 om 4:38 pm

  Boven genoemde reactie vind ik heel kei

 5. Reply
  Gast
  januari 28, 2007 om 9:10 pm
  r..

  het is hindoEstanen en geen hindostanen. ik weet in godsnaam niet wie ermee is gekomen en vooral WAAROM!?! Hindoestaan blijft Hindoestaan, of ie nou Hindoe is of Moslim.

 6. Reply
  Gast
  februari 10, 2007 om 11:43 pm

  Alcohol maakt meer kapot dan je lief is. Vertel dit maar eens aan de \’tor mor\’ bezoekers.

 7. Reply
  Gast
  maart 15, 2007 om 8:08 pm
  Damnz!

  Janeed Ishaq

  Wat een bullshit colum. Ik veel slechte colums gelezen maar dit is me toch wat. Waarop basseer je dat hindustanen elkaar niet respectvol behandelen? Uit je eigen kwik-kwak- en kwek onderzoek? Ga toch een eind fietsen! Waarom doe je geen onderzoek binnen je eigen bevolkingsgroep…DAAR heb ik nog wel het een en ander op te commenteren.

 8. Reply
  Gast
  mei 21, 2007 om 4:02 am

  Op zijn eigen website staat hij ook garant vor 100# van de reacties. Onder de naam raju en ongeveer 4 andere weet hij het niveau van bollywood inderdaad omlaag te krikken.

  Elke bollywood film wordt \’onafhankelijk\’ afgekraakt.

  Janeed Ishaq, de volgende Dewanand?

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen