Bollywood, een stukje geschiedenis
Bollywood is de populaire term die vaak wordt gebruikt voor de Indiase Cinema. Het woord is een combinatie van de woorden ‘Hollywood’ en ‘Bombay’ (het tegenwoordige Mumbai) waar de populaire Indiase Cinema is ontstaan en gegroeid. Bollywood is de grootste producent van Indiase films, niet alleen in India, maar zij is ook de grootste producent van cinema in de hele wereld. In 1913 kwam de eerste stille Bollywood film; “Raja Harischandra“ Pas 18 jaar later in 1931 kwam de eerste Bollywood film met geluid; “Ardeshir Irani’s “Alam Ara“ De film werd zo een grote hit dat heel Bollywood overging naar geluid films.
Na de jaren ’30 werd het duidelijk dat er groot vraag was naar muziek in films, en dus Bollywood’s grootste kenmerk, musicals. Muziek in Bollywood films wordt ‘filmi’ muziek genoemd (van het woord ‘van films’ in Hindi). De nummers die je hoort in Bollywood films worden altijd van te voren opgenomen en later worden ze geplaybackt in de film door de betreffende acteur of actrice. De liedjes die je hoort in de films maken altijd deel uit de film. Met de lied maakt de karakter in de film bekend hoe hij of zij zich op het moment voelt, en in oudere films vertelden ze vaak in nummers wat er vervolgens nog ging gebeuren. Vaak komt er met een nummer ook een dansoptreden.
Dans
De dans optredens in Bollywood films bestonden vroeger alleen maar uit klassieke Indiase dansen, historische Noord Indiase dansen (tawaif) of volksdansen. In de tegenwoordige Bollywood films wordt de Bollywood dans vaak gemixt met meer Westerse danselementen, zoals te zien op MTV of Broadway. Maar het gebeurd ook vaak dat er klassieke dans en Westerse dans in een film voorkomt. De hoofdrolspeler (of speelster) zet meestal een performance neer met een groep professionele dansers.
Het is gebruikelijk dat tijdens de nummer de locaties en kostuums van de spelers veranderen. Als de ‘hero’ en ‘heroin’ samen zingen en dansen, is het gebruikelijk dat ze heel natuurlijk en mooi zijn. Dit is allemaal om alles een romantische uiterlijk te geven.
Bollywood nummers worden tegenwoordig ‘item songs’ genoemd. Het komt vaker voor dat een aantrekkelijke vrouw die verder niks heeft te maken met de film of de cast, een ‘item girl’, een ‘catchy’ nummer zingt en een sexy dansoptreden geeft. In oudere films was zij vaak een courtesan (tawaif) die een performance gaf voor een rijke cliënt of een deel uitmaakte van een cabaret show. De actrice/danseres Helen was bekend door haar cabaretshows. In tegenwoordige films komen worden item songs vaak ingezet in een club, een viering of een podiumshow.
Mode
Mode in Bollywood films is tegenwoordig de voorganger van de mode in heel Zuid Azië. De designers van werelds grootste filmleverancier bepaalt tegenwoordig de look van de Aziatische man en vrouw. De laatste 10 jaar heeft Bollywood lifestyle ook een grote impact gemaakt in Westerse mode. Maar dit was natuurlijk niet altijd het geval.
Tot de eind jaren ’80 was er niet echt veel diversiteit wat betreft de mode in Bollywood. De kleding was of heel erg simpel of erg over de top. Bollywood designers kwamen pas naar voren na de ‘catchy’ nummers van Manish Malhotra voor Urmila Matondkar in ‘Rangeela’. Daarna klom Bollywood mode alleen maar naar boven. Je kon niet meer om de Bollywood Lifestyle heen. Nadat Sushmita Sen te zien was in erg modieuze sari’s in ‘Main Hoon Na’, werd de sari een vaste item in de Aziatische mode, maar het maakte ook een impact in Westerse mode. Je zag de sari terugkomen in shows van bekende designers. Zo maakte Shamita Shetty de Sharara bekend met een bekende hit ‘Sharara Sharara’, en Priyanka Chopra deed het zelfde met de Red Dupatta.
Bollywood films hebben de laatste 20 jaar misschien wel de mode geïnspireerd in heel India, maar de meest fascinerende aspect is toch hoe Bollywood de Westerse mode heeft geïnspireerd. Een van de meest recente voorbeelden hiervan is de tuniek topje. Iedereen van 16 tot 60 wilt er een hebben in haar kast. De tegenwoordige urban en bohemian stijl is allemaal geïnspireerd door Bollywood. En dit lijkt niet te stoppen.
De groei van Bollywood
Door de jaren is de populariteit van Bollywood alleen maar gegroeid en zij valt nou ook meer op in de ogen van de Westerse publiek en filmmakers. Niet alleen in de rest van Azië, zoals Bangladesh, Nepal, Pakistan en Sri Lanka, maar ook Rusland, Europa en zelfs Amerika is in de ban van Bollywood. Eén
van de meest recente landen waar Bollywood haar intrede heeft gedaan is Israel. Er zijn speciaal te ontvangen kanalen via kabeltelevisie, die alleen maar Indiase films en programma’s laten zien. Indiase films zijn ook erg populair in bepaalde Arabische landen, de meeste landen in de Golf regio vertonen Bollywood films. Geïmporteerde Bollywood films worden ingesproken in het Arabisch voordat ze worden uitgebracht.
Cambodja, Indonesië, Maleisië, Myanmar en Rusland horen ook bij de Bollywood fans. Bollywood groeit zelfs zo hard, dat verschillende filmfestivals door de hele wereld speciale categorieën hebben voor de Indiase Cinema.
In Amerika en Engeland is Bollywood zelfs zo groot dat er tegenwoordig vaak films ook in die landen afspelen. Een Bollywood film die zich afspeelt in London of New York is tegenwoordig net zo normaal, als een Bollywood film die alleen maar draait in Mumbai of New Delhi. Yash Raj Films, een van Indiaas grootste film producenten liet 3 jaar geleden weten dat Bollywood films in Amerika alleen, ongeveer 100 miljoen dollar opbrengen, door bioscoop voorstellingen, DVD verkoop en verkoop van soundtracks. Dus films uit India maken meer geld in Amerika, dan films uit welke andere land dan ook.
In Engeland is dit ook het geval. Veel Bollywood films komen regelmatig in hun bioscoop top 10 terecht. Veel Bollywood films spelen zich ook af in London en veel bekende productiemaatschappijen houden ook een speciale première voorstelling in London, omdat de Bollywood fanbase zo groot is in Engeland.
Sinds 1913 is Bollywood dus heel erg gegroeid. We waren misschien wel wat later met geluid in films, en de kleurenfilm kwam pas laat in de jaren ’30, maar tegenwoordig inspireren we de hele wereld met onze geluid en onze kleuren.
Met modeshows geïnspireerd door onze Bollywood Lifestyle, muziekartiesten die geïnspireerd raken door onze de deuntjes en Hollywood die achter Bollywood aanzit, kunnen we met zekerheid zeggen dat Bollywood alleen maar zal groeien.
WE LOVE BOLLYWOOD !!
AFZ : SHANAJA && SHURAIDA
XX