Alles goed?


“Hoi hallo, alles goed?”‘ Word dat ook zovaak tegen jou gezegd. Het lijkt wel alsof het heerst. Overal waar je gaat hoor je het weer: “Alles goed?”

Weet je wat het vreemde is? Ik weet nooit wat ik nou moet terug antwoorden. Ik bedoel met wie gaat het tegenwoordig zo goed dat je kan antwoorden: "Goed joh, met mij gaat het goed." Daarom zeg ik iets terug in de vorm van: "Ach, ik mag niet klagen." Ben ik in een wat creatievere bui dan zeg ik zoiets als: "Ja, wat zal ik zeggen, meer plussen dan minnen." Blijkbaar behoor ik tot de uiterst zeldzame variant van de mens met wie het niet over de hele linie altijd maat goed gaat.

Want hoe reageren de meesten op de vraag: "Alles goed?" Juist!!! Ze reageren met de woorden als: "Prima joh en met jou ook alles goed?" De ander op zijn beurt geeft onmiddellijk toe dat alles goed gaat.

Hoe komt het dan wanneer alles goed gaat, ik zo bar weinig mensen zie lachen? Waarom lijden de meesten onder ons aan het PZZ-syndroom oftewel aan Piepe, Zeuren, Zeiken. Eigenlijk denk ik dat we vaak geen bal geïnteresseerd zijn of het die ander nu wel of niet goed gaat. Het lijkt verdacht veel op dat wij een klankbord zoeken om óns verhaal aan die andere kwijt te raken. We lijken meer op toneelspelers die elk hun eigen uit hoofd geleerde rol opdreunen en worden hooguit overschreeuwd door de tegenspelers met nog meer verbaal geweld. Het "Alles goed?" blijkt niet meer dan een breekijzer om andermans deur open te breken. Zijn we eenmaal binnen dan storten we die ander vol met onze eigen problemen. Vol van onszelf, leeg naar de ander.

"Alles goed?" wordt soms teveel voor mij. Een beetje minder mag ook wel. Op de bergtop van zelfzucht kom ik geen luisteraars tegen, in de dal des te meer. Voor mij is dat genoeg!

Anoniem

Reacties
 1. Reply
  Gast
  oktober 13, 2005 om 1:04 am
  Firooz

  Nou, je kunt ook zeggen: niet alles, maar het gaat, maar wel stroefjes.
  De psychologische betekenis is dat je hoopt dat de ander het in vele, zo niet in alle opzichten het goed ervaart.
  De beantwoorder wil jouw belangstelling vaak overdreven waarderen door te verdoezelen en direct te zeggen: ja alles prima!

  Dus de vraag bevat een wens.

 2. Reply
  Gast
  oktober 30, 2005 om 8:32 pm

  8)

 3. Reply
  Gast
  oktober 30, 2005 om 8:34 pm
  rohit

  :upset

 4. Reply
  Gast
  december 21, 2005 om 8:40 pm

  😡

  spring dan van die bergtop naar beneden . drop….

 5. Reply
  Gast
  september 22, 2006 om 2:08 am

  om die reden zeg ik tegenwoordig alleen maar gedag als het mij niet kan schelen zal ik er ook niet naar vragen niet om iets maar waarom de schijn ophouden

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen