Studie grootste kostenpost voor studenten


Studenten zijn niet zulke big-spenders als van ze wordt gedacht. Het overgrote deel van de Nederlandse studenten heeft haar financiële zaken redelijk onder controle. De studie blijkt de grootste kostenpost voor studenten te zijn. Dit blijkt uit recent gehouden onderzoek door online studentencommunity Studenten.net. In totaal zijn hierbij 500 HBO en WO studenten gevraagd naar hun financiële situatie.

Sinds 1 januari 2007 kunnen mensen met een laag inkomen moeilijker consumptief krediet krijgen. Studenten vallen ook in deze zogenaamde risicogroep. Vanwege hun lage inkomen vragen veel studenten een aanvullende lening aan om zo hun laptop, wintersport of studieboeken te financieren. Studenten.net vroeg zich af of studenten eigenlijk wel een risicogroep vormen en of zij inderdaad buitensporig lenen.

Onderzoek De gemiddelde leeftijd van de 500 ondervraagden bedraagt 20,5 jaar; 60% van de ondervraagde studenten is uitwonend. Er zijn evenveel HBO als WO studenten ondervraagd.

Uitgaven en inkomsten
Naast hun uitgaven voor vaste lasten (huur, licht, gas en water en collegegeld) geven studenten 250,- per maand uit. De drie hoogste uitgaven van de student zijn studie (16%), verzekeringen (14%) en wonen (14%). De gemiddelde student heeft een inkomen van 740, 38,- per maand (bron:Nibud).

Lenen
Een aanvullende lening afsluiten bij de Informatie Beheer Groep of rood-staan doen studenten enkel uit noodzaak. 64% van de ondervraagde studenten geeft aan nooit rood te staan en 65% maakt geen gebruik van een aanvullende lening. Opvallend is dat studenten zich niet bewust zijn van de kosten die rood-staan met zich meebrengt. Bijna de helft van de studenten denkt dat de rente op rood-staan minder dan 6% bedraagt. Deze rente bedraagt echter eerder 8% en kan oplopen tot 14,2% (Bron: Postbank.nl). 30% van de studenten heeft geen enkel idee hoe hoog de rente is die ze betalen. Van de rentevoet van de Informatie Beheer Groep zijn ze daarentegen beter op de hoogte.

Overstappen vormt geen probleem
De Postbank is onder studenten de populairste bank, gevolgd door de Rabobank en de ABN AMRO. Een gunstig studentenpakket blijkt de belangrijkste reden te zijn om een rekening te openen bij een bepaalde bank. 96% van de studenten is tevreden over hun bank, maar zou overwegen te veranderen van bank als het pakket gunstiger zou zijn en de service beter. 56% van de ondervraagden ziet er niet tegenop om over te stappen. De overstapservice van de banken wordt door studenten zeer gewaardeerd: 62% van de studenten vindt dit gemak een belangrijke factor in hun beslissing om wel of niet over te stappen.

Bewust verzekerd
Uit het onderzoek blijkt verder dat studenten naast de zorgverzekering geinteresseerd zijn in uitvaart-, auto-, reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Bijna 40% van de ondervraagde studenten denkt na over pensioenopbouw.

Reacties
 1. Reply
  Gast
  februari 15, 2007 om 7:48 pm
  klopt

  Soms moet je wel lenen, maar ja lenen blijft vervelend.

 2. Reply
  Gast
  februari 17, 2007 om 6:15 am
  het huilen staat me nader dan het lachen

  voor jullie mensen met een europaspoort is het lekker goed geregeld. jullie onderwijs wordt nog gesubsidieerd door de overheid. wij buitenlanders (surinaams paspoort) moeten het drievoudige van wat jullie nu betalen, binnenkort betalen. en soms is het zelfs zesvoudig! (9000 euro\’s) per jaar collegegeld. hoe gaat de gemiddelde surinaamse student die het al zo moeilijk heeft het nu redden? het is echt een ramp voor vooral de aankomende studenten. ik denk dat ze het studeren in nl maar beter kunnen vergeten. wat raar dat indianfeelings zo\’n belangrijke bericht niet heeft geplaatsd.

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen