Flevoziekenhuis heeft een spreekuur voor Hindoestanen


Het Flevoziekenhuis in Almere heeft een spreekuur speciaal voor Hindoestanen. Deze bevolkingsgroep heeft naar verhouding veel gezondheidsproblemen door ziekten aan hart- en vaatstelsel. Hierdoor is de sterftekans twee à drie keer hoger dan bij autochtonen.

In Almere wonen rond 10.000 mensen van Hindoestaanse afkomst. .In Nederland zijn er rond de 135.000 Hindoestanen, wat neerkomt op bijna 0,8% van de totale bevolking.
Een groot onderzoek in Groot-Brittannië wees uit dat zij gemiddeld acht jaar korter leven dan andere Britten. 
Bloedvaten van Hindoestanen zijn veel nauwer dan bij andere bevolkingsgroepen. Zeker bij een ongezonde leefstijl slibben hun slagaders daardoor sneller dicht en krijgen ze eerder hoge bloeddruk. Dat heeft weer nadelige effecten op hun nieren en vergroot de kans op suikerziekte. 

Bijkomend probleem voor Hindoestanen is dat ze moeilijker te opereren zijn aan hart- en vaatstelsel., dan is er bijna nooit meer iets aan te doen. 
Het voorkomen van problemen is dus veel efficiënter. Met deze poli verwacht de vakgroep cardiologie van het Flevoziekenhuis het aantal doden door hart- en vaatziekten onder Hindoestanen terug te brengen. 
Artsen herkennen hartklachten bij Hindoestanen vaak niet, omdat de patiënten geen drukkende pijn voelen, zoals westerlingen, maar wel bijvoorbeeld stekende pijn. Daardoor worden artsen op het verkeerde been gezet. Op die manier kan de diagnose van een dreigend hartinfarct worden gemist. De vakgroep cardiologie van het Flevoziekenhuis heeft de poli opricht, omdat het zich verplicht voelt meer te doen voor de diverse bevolkingsgroepen in Nederland.

Voor meer informatie: www.flevoziekenhuis.nl  

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen