Stranden Goa bedolven onder olie. Naakte avonturen daardoor zwaar bemoeilijkt.


De toerismebranche in Goa is bang dat het veel schade zal oplopen tengevolge van een lading olie die een onbekend schip heeft ten westen van India in zee heeft gedumpt. Grote ballen teer zijn op de stranden aangespoeld van de bekende vakantiebestemming Goa. De Indiase marine en kustwacht zijn op zoek naar het schip dat zich aan dit proleterige en hufterige gedrag schuldig heeft gemaakt. India kan zich niet veroorloven dat hierdoor straks minder toeristen zullen komen naar dit populairste en goedkoopste strandbestemming. Jaarlijks bezoeken er bijna 2,5 miljoen toeristen deze.

Wind en golven zorgen ervoor dat de olievlekken in steeds kleinere delen uiteenvallen en zo uiteindelijk teerballen vormen, legt het hoofd van het instituut, S.R. Shetye, uit. Het teer spoelt al twee dagen golf na golf aan op de kust van Goa en de stranden zijn nu bedekt met een laag olie van zo’n vijftien centimeter. Olie vermengd met water vormt doorgaans een emulsie die qua substantie veel weg heeft van chocoladepudding.

Populaire stranden als Colva, Candolim en Calangute zijn ernstig getroffen. Tientallen mensen waren al bezig geweest om de olie op te ruimen, maar er spoelen telkens meer teerballen aan. Aangezien het hoogseizoen begin oktober pas van start gaat zijn de stranden zijn niet gesloten. Schepen maken hun tanks op zee regelmatig schoon en dumpen er olie, maar gezien de hoeveelheid olie is dit geval veel ernstiger, zeggen wetenschappers van het Nationale Instituut voor Oceanologie dat gevestigd is in Goa.

Reacties

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled