Shakuntala 1


Lang geleden, toen de machtige yogi Vishvamitra, de schoonheid Menaka, een hemels nimf, ontmoette, kon hij door haar schoonheid en charmes zich zelf niet beheersen. De dochter die daaruit voortkwam, werd in het bos van bij de Ashram van de heilige Kanva neergelegd.

Fladderende vogels van Shakuntala stoorde de wijze Kanva die aan het mediteren was. Toen hij keek wat de vogels aan het doen waren, zag hij dat ze boven een baby aan het fladderen waren, hij pakte het kind op en was bereid om haar te adopteren en noemde haar Shakuntala.

Shakuntala groeide op tot een knappe jonge vrouw en was goed bevriend met de dieren om haar heen. Ze had 2 vriendinnen Priyamvada en Anasuya.
Op een dag was Dusyant, de jonge koning van Hastinapur, in het bos aan het jagen op een hert, totdat de bewoners hem vertelden dat het hert aan de wijze Kanva toe behoorde. Hij had zijn toestemming nodig.
Dusyant gaf zijn Koninklijke gewaad en sieraden af, en wilde de wijze op een simpel manier ontmoeten. Onderweg naar de Ashram hoorde hij stemmen en verschool zichzelf. En zag toen een beeldschone dame, het was Shakuntala.
Hij wachtte af tot een goed moment zodat hij haar kon aanspreken, Shakuntala’s vriendinnen vroegen hem wat ze voor hem konden doen. Hij vertelde dat hij afgezant is van de koning en wilde zien wat er in zijn rijk gebeurt. Waarop hem werd verteld dat de wijze Kanva op reis is, en ze nodigden hem uit als gast.

De vriendinnen gingen wat honing en fruit voor de koning halen. Ondertussen waren de Dusyant en Shakuntala aan het wegdromen over elkaar.
Terwijl de koning at, kwamen een aantal monniken hem vragen om hulp, namelijk om ze tegen de demonen te beschermen, en hij schoot hen te hulp.

Een aantal dagen later vroegen de vriendinnen van Shakuntala waarom ze zo bedroefd eruit zag. Ze vertelde dat ze de koning zo dapper vindt, en jammerde dat ze een arm dorps meisje is en niet met een koning kan trouwen. Haar vriendinnen vertelden haar om haar gevoelens over de koning op een blad te schrijven en aan hem te geven.
Haar vriendinnen gaven dat blad aan Dusyant, en hij voelde hetzelfde voor haar, en stelde Shakuntala voor om te huwen als bosbewoners door bloemkransen uit te wisselen.
Enkele dagen later kwam een boodschapper naar Dusyant, om te vertellen dat hij dringend naar Hastinapur moet gaan om een paar dingen te regelen. Voordat hij vertrok gaf hij zijn ring aan Shakuntala en zei dat hij snel terug zal komen om haar mee te nemen naar het paleis.

Na Dusyant’s vertrek, kon Shakuntala haar gedachten niet van hem weghalen. Zo kwam er een bezoek van de wijze Durvasa, en vroeg aan Shakuntala waar zijn vriend de wijze Kanva was, maar ze gaf hem geen antwoord omdat ze ergens anders was met haar gedachten. En dat vond de wijze onbeleefd en uit woedde vervloekte hij haar. Hij vloekte dat de persoon aan wie zij dacht, haar zal vergeten. Haar vriendin vroeg om haar te vergeven en legde Shakuntala’s probleem uit, maar de wijze kon zijn vloek niet ongedaan maken maar alleen veranderen en zei: “De persoon zal haar alleen herkennen als hij een voorwerp ziet dat hij aan haar heeft gegeven.”
Toen de wijze Kanva terug keerde na enkele dagen, hoorde hij een stem vanuit de hemel: “Shakuntala is getrouwd met een man die haar waardig is, ze zal spoedig een zoon op de wereld brengen.” Toen de meiden de wijze verwelkomden, zei hij tegen Shakuntala dat hij goed nieuws over haar had gehoord, dus sturen we je meteen naar je man toe. Een ouwe dame die net een moeder was voor Shakuntala zei dat ze geen kleren had die bruid waardig zijn, waarop de wijze Kanva zei: “De goden geven de goede altijd op zijn tijd het geluk.” Opeens gebeurde er een wonder… op de bomen lagen opeens sieraden en mooie kleren, nu zal Shakuntala er uit zien als een echte bruid! En het dorp nam afscheid van haar, zelfs de dieren en planten, die niet wilde dat ze weg ging. Voor haar vertrek vertelde de wijze haar dat ze niet trots moet gaan worden om haar rijkdom en om een trouwe echtgenote te zijn. 
En ze werd weggebracht door de monniken. 

Volgende week het 2e deel

Amiet Mahadew

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen