Mahashivaratri: de ‘grote nacht van Shiva’


De Mahashivratri valt jaarlijks in de maand Phalgun (februari/maart) van de Hindukalender. Dit jaar valt de viering van Mahashivaratri op 16 februari. Er worden verschillende verhalen verteld om de oorsprong van het Shivaratri-feest (de nacht van Shiva) te verklaren. Eén daarvan is dat dit de dag is waarop Shiva in zijn extase de kosmische dans (Tandava) danste, waarbij alle goden en wijzen aan deze kosmische gebeurtenis deelnamen.

Toen Hij het dodelijke vergif innam dat uit de oceaan van melk opkwam, in antwoord op de gebeden van de werelden die erdoor vernietigd dreigden te worden, was de hitte zelfs voor Hem ondraaglijk. Daarom werd de Ganges ononderbroken over zijn samengeklitte haar gegoten. Shiva werd echter slechts gedeeltelijk afgekoeld en daarom werd de koele maan op zijn hoofd gezet, wat hem enige verlichting gaf. Toen werd de Ganges op zijn verwarde haren gezet. Dat was hem van grote steun. Hierna danste Shiva met alle goden de Tandavadans. Dit alles vond niet op een bepaalde dag plaats en daarom kan men niet zeggen dat Shivaratri die gedenkdag is.

We hebben trouwens niet alleen Mahashivaratri. Elke maand hebben we een Shivaratri, gewijd aan de verering van Shiva. Wat is het belang van de nacht tijdens de vieringen van (Maha) Shivaratri? Elke nacht is er een deel minder van de maan, tot op de nacht van de Nieuwe Maan, als de maan vernietigd wordt. Daarna komt er elke nacht een deel bij, tot de maan zich op de nacht van de Volle Maan weer voltooit. Het afnemen van de maan is symbool voor het afnemen van de denkende geest. De geest moet beheerst worden, in kracht verminderd en uiteindelijk vernietigd. Anders beheerst de geest (een bundel gedachten) de mens en blijft hij rusteloos.

Elke dag gedurende de donkere helft van de maand neemt de maan en symbolisch de mens zijn geest af. Er gaat dan een deel vanaf. De kracht van de geest vermindert. Op de veertiende nacht is er nog een heel klein stukje over. Als men zich deze dag spiritueel inspant kan zelfs dat klein beetje worden weggevaagd en beheerst men de geest. De veertiende nacht van de donkere helft van de maan wordt daarom Shivaratri genoemd, want men dient de nacht door te brengen in het herhalen van de heilige naam en het mediteren op Shiva, zonder enige andere gedachte aan voedsel of slaap. Dan is succes verzekerd. Eens per jaar in de nacht van Mahashivaratri wordt een bijzondere inzet van spirituele activiteiten aanbevolen, zodat al de aardse zaken wat tijdelijk en bedrieglijk (Maya) is, kan worden verwijderd waardoor de mens God kan bereiken. Van gehechtheid, onthecht raken. Van shavam (lijk) wordt men Shivam (God).

Dit is het doel van Shivaratri en daarom is het dwaas en zelfs schadelijk bedrog om te denken dat ‘wakker blijven’ het wezenlijke is waar het bij de viering om gaat. Men probeert die nacht de slaap te vermijden door kaartspel of non-stop in de bioscoop te zitten. Dat is niet de spirituele inspanning die op Shivaratri krachtiger gemaakt dient te worden.

Karishma

Reacties
 1. Reply
  Gast
  februari 23, 2006 om 7:16 am
  inder

  goed verhaal,
  dank je voor je bijdrage.

 2. Reply
  Gast
  februari 23, 2006 om 7:18 am
  Inder

  Trouwens,
  betreffende MAHA SHIVA RATRI:

  In de nieuwe Shree Raam Mandir in Wijchen wordt de grote nacht van Shiva gevierd op zondag 26 februari. Iedereen is vrij om (een deel van) deze viering bij te wonen. Raadpleeg de website http://hinduculture.friendpages.com
  of bel 06 2143 7817 voor meer info.

 3. Reply
  Gast
  februari 23, 2006 om 9:31 am
  wauwww

  Zeker een goed verhaal!!!!
  ik die net aan het leren is,over het Hindoisme,het is fantastisch. 🙂

 4. Reply
  Gast
  februari 24, 2006 om 12:36 am
  zeker wauww

  Goed uitgelegd, duidelijk.

 5. Reply
  Gast
  februari 24, 2006 om 12:03 pm
  Prachtig Karishma,

  Is heel goed verteld en ook duidelijk. Alleen ben ik het niet mee eens met dat men Shivam (God) wordt. De mens kan geen God worden, JE BENT GOD OF JE BENT HET NIET. Maar niet dat je god kan worden.
  Desh – Bhakt C.M.

 6. Reply
  Gast
  februari 27, 2006 om 10:43 pm

  Bolo Bhagwaan Shivshankar ki Jaiiiii

 7. Reply
  Gast
  maart 7, 2006 om 10:47 pm

  Jaye!
  Bollo Prabhu Shri Ram ki…JAYE

  Bollo Mr. Bean ki…

 8. Reply
  Gast
  september 3, 2006 om 8:18 pm

  🙂

 9. Reply
  Gast
  februari 13, 2007 om 7:44 pm
 10. Reply
  Gast
  februari 13, 2007 om 7:49 pm
  De grote nacht van shiva

  Ram Ram Allemaal, Ik wil jullie een tip geven kijk op de volgende site en bekijk hier de uitzending van OHM over maha shiv-ratrie het is een mooie uitzending en erg leerzaam. alvast voor jullie allemaal! Een Shub maha shivratrie, graag hoor ik van jullie wat jullie van deze uitzending vonden

  groetjes: en Ram, Ram, Roshnie

 11. Reply
  Gast
  februari 17, 2007 om 6:15 am
  Mevr. Jhaghoorsingh

  Ik vind het prima wat je zegt,maar ergens in een artikelleesik dat op dezedag shiva inhet huwelijk trad met Parvatie :grin

 12. Reply
  Gast
  maart 7, 2007 om 4:10 pm

  quote :JE BENT GOD OF JE BENT HET NIET. Maar niet dat je god kan worden.

  Het is wel mogelijk, als je de Tulsidas Ramayan leest, wordt er het hier duidelijk in vermeldt.

 13. Reply
  Gast
  maart 11, 2007 om 12:36 pm
  tejo

  ik ben nog niet zo ingewijd maar een ding staat vast voor mij en dat is dat je inderdaad niet GOD kan worden , maar wel het godelijke berijken door middel van die maditatie , voor nu goetjes en veel liefde gewenst door gewoon een passant tejo

 14. Reply
  Devika jee
  februari 11, 2010 om 11:35 pm

  uhmm
  Shivaratri 2010 is on February 12, Friday, on the 13th or the 14th night of the new moon during Krishna Paksha in the month of Phalgun. The Sanskrit term, Krishna Paksha means the period of waning moon or the dark fortnight and Phalguna corresponds to the month of February – March in English Calendar. Shivaratri Festival is celebrated on a moonless night.

  Aum namah shivaya

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen