Indiase katoenboeren wervelen opwaarts


WARANGAL – In de jaren negentig verging het de Indiase katoenboeren zo slecht dat honderden van hen zelfmoord pleegden. Vandaag is er weer hoop. In het zuiden van het land experimenteren katoenboeren met biologische meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Ze gebruiken biologische meststoffen en pesticiden om kwaliteitskatoen te telen, wat goed is voor het milieu en blijkbaar ook voor de gezondheid van de boeren. De deelnemers krijgen hulp bij het beheer van de bodemvruchtbaarheid en het grondwater en kunnen cursussen volgen waar ze leren om te springen met plantenziekten en nieuwe technieken leren.

De concurrentie van zwaar gesubsidieerde Amerikaanse landbouwers deed de prijzen kelderen, terwijl droogte en plagen voor misoogsten zorgden. WWF India schat dat de boeren in het project gemiddeld de helft minder traditionele pesticiden gebruiken, terwijl hun gebruik van kunstmest met dertig procent naar omlaag ging. Ook hun waterverbruik daalde met de helft. Het gemiddelde inkomen daarentegen steeg met ongeveer veertig procent.

Bij de teelt van katoen worden traditioneel grote hoeveelheden water en chemicaliën gebruikt. Als katoenstaat is Andhra Pradesh goed voor een vierde van het totale gebruik van chemicaliën in India, een zware belasting voor het milieu en de gezondheid van de inwoners. Het was de chemische industrie die hier in het verleden vele boeren chemicaliën had aangepraat. Een van de gevolgen van het project is dat boeren voortaan over hun teeltmethoden beslissen door samen alle oplossingen naast elkaar te leggen, met de klemtoon op biologische methoden. Nu de positieve resultaten bekend raken, melden vele andere boeren zich om deel te nemen aan het project en een ieder ziet hen opwaarts wervelen.

Reacties

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled