Geschiedenis van Bollywood


BollywoodHet waren de gebroeders Lumiere die als eerste in 1895 een bioscoop openden in de Franse hoofdstad, Parijs. De eerste films waren al op 7 juli 1896 in India te bezichtigen. De film was nauwelijks fatsoenlijk geà¯mporteerd of in 1902 kwamen de eerste 2 korte films uit. Deze werden gevolgd door de in 1913 uitgekomen zwart-wit film “Raja Harischchandra”, van Dada Saheb Phalke.

In 1931 kwam de eerste Hindi gesproken film uit, die als titel “Alam-Aka” kreeg

Na de onafhankelijkheid kwam er onder de Indiërs nieuwe moed en enthousiasme. Veel jongeren vertrokken naar Bombay (nu: Mumbai) om daar hun geluk te vinden. 

In de jaren ’50 en ’60 was het de gouden eeuw voor Bollywoodfilms. De meest geliefde acteur toen der tijd was Raj Kapoor en de meest geliefde actrice was Nargies. 

In de jaren ’50 kwamen er voornamelijk veel nationalistische films uit. Deze kan je zien als propagandafilmpjes. Ze waren bedoeld de ego van India te verbeteren ten opzichte van Pakistan. 

In 1957 kwamen de eerste gekleurde Bollywoodfilms uit, een voorbeeld hiervan is: ‘Mother India’ (deze film is tevens dit jaar uitgezonden op Nederland 3). 

In 1960 kwamen de eerste Bollywoodfilms uit met ondertitelingen. 

In de jaren ’70 was het genre van de films voornamelijk woede en wraak. Het ging in deze periode erg slecht met India, hoge werkloosheidscijfers, enz. (eigenlijk alles wat je kan bedenken in tijden van een economische recessie). In deze periode kwam de kaskraker “Sholay” uit, deze film was vijf jaren achterelkaar uitverkocht . 

Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, emigreerden er veel Hindoestanen van Suriname naar Nederland. Er was een grote behoefte naar Hindoestaanse films. Toen deze films ook uitkwamen in Nederland, huurden mensen hallen en vertoonden hier toen deze films (meestal zondagmiddag, ook wel de matinee voorstelling genoemd).

In de jaren ’80 werd de video geà¯ntroduceerd, hierdoor kwamen er de eerste Hindoestaanse videotheken. Nu zijn Den Haag, Amsterdam en Rotterdam helemaal bezaaid met videotheken. De meest bekende videotheken in Den Haag zijn: Rams Videotheek (aan de Beeklaan) en Govinda videotheek (tegenover de Paul Krugerplein). 

In de jaren ’90 stierf het genre woede en wraak uit en daarvoor in de plaats kwam liefde. In deze periode kwamen er kaskrakers als “Kuch Kuch Hota Hai” en “Kaho Na Pyaar Hai” uit. De oude garde van acteurs en actrices verdween en daarvoor in de plaats kwam er een nieuwe verfrissende groep. Onder de nieuwe garde behoren onder andere Shah Rukh Khan, Aishwarya Rai (Miss World 1994). Deze werden in enkele jaren bekend. 

Ook al bestaat Bollywood al zo lang, de vraag naar Bollywoodfilms is er niet minder om geworden. Anno 2002 worden de films met het genre liefde en thriller voornamelijk kaskrakers. Voorbeelden hiervan zijn: “Devdas” en “Deewangee”. 

Sudesh Jaggoe

Reacties
 1. Reply
  Gast
  maart 20, 2007 om 7:28 am
  sweety

  ow this site is very cool man…..
  i come from holland >BOLLYWOOD THE BEST

 2. Reply
  Gast
  maart 20, 2007 om 7:29 am
  ZOBINHO

  Real Madrid is wel master

 3. Reply
  Gast
  maart 30, 2007 om 8:46 am

  mag ik weten wat uw bron is? ik heb namelijk over de geschiedenis van bollywood info nodig

 4. Reply
  Gast
  mei 1, 2007 om 8:21 pm

  cool :grin

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen