Surya Radio: Culturele festivals leiden tot (h)erkenning


Surya Radio, lokale omroeporganisatie in Amsterdam bestaat deze week (28 sept.) 10 jaar. De jongeren die allemaal als vrijwilliger actief zijn via Surya Radio vinden het erg belangrijk om de ‘eigen’ Hindustaanse cultuur uit te leggen, uit te dragen en te promoten, om zodoende bij het brede publiek meer begrip te kweken. Meer begrip van deze (en andere ‘vreemde’ culturen) leidt tot meer (h)erkenning. Belangrijke elementen voor daadwerkelijke integratie!

Een belangrijk deel van deze cultuur is de Indiase Cinema, ook wel populair ‘Bollywood’ genoemd. Vandaar onze vreugde dat dit jaar de belangrijke IIFA (International Indian Film Academy) Awards in Amsterdam zijn uitgereikt. Deze activiteit heeft geleid tot brede aandacht voor de Hindustaanse cultuur in Amsterdam en heel Nederland, geheel in overeenstemming met de doelstellingen van Surya Radio.

Deze keuze heeft ons inziens vele positieve resultaten opgeleverd. Om met het belangrijkste te beginnen. De Indiase cinema is voor meerdere etnische groepen die hier wonen erg interessant. Niet alleen Surinaamse Hindustanen, maar ook vele Indiërs, Pakistanen, Afghanen, Marokkanen en dergelijke herkennen zich in deze films. Het is een uiting van cultuur die bij deze groepen vaker leidt tot herkenning.

Door de Indiase film voor breed Nederlands publiek beschikbaar te maken, kunnen veel meer mensen kennis nemen van een voor hen vreemde cultuur. Hierdoor kan men zich toch meer inzicht verschaffen in die andere cultuur. Bekend maakt bemind vanuit de ene kant en aan de andere kant voelen meerdere etnische groepen in deze samenleving zich eindelijk (h)erkend. Een win – win situatie dus, en aangezien cultuur een bindende factor is, een positieve impuls voor wederzijdse integratie.

Het zou zeker aan te prijzen zijn om veel meer festivals naar Nederland te halen, zeker waarbij ‘vreemde’ culturen die ook hier tot meer (h)erkenning zullen leiden ‘in the spotlight’ komen te staan.

De beschrijving van deze ‘onbekende cultuur’ (Bollywood Awards) door onze professionele vakgenoten (pers/media) hebben wij als verrassend ervaren. Stond een medium er heel positief tegenover, dan stond een ander medium daar weer heel negatief tegenover. En dat over precies hetzelfde onderwerp. Misschien is het een idee om je als verslaggever open te stellen voor de ‘nieuwe’ culturele indrukken die je zult opdoen. Als je zoiets met een open vizier benadert, dan kijk je er zeker anders naar. Dit is van toepassing op iedereen die met een nieuwe, voor hen vreemde, cultuur in aanraking komt en zeker voor de pers/media.

En over de kritieken die we hebben mogen teruglezen: ‘ieder voordeel heb zijn nadeel’ (citaat bekende Amsterdammer!). Natuurlijk was het te koud en waren de kaarten te duur en moet er geld in gestopt worden door overheden, instellingen e.d. Tot zover de minpunten. En dan nu de pluspunten: Amsterdam op de wereldkaart (vele miljoenen kijkers), meer toeristen, meer handelsbetrekkingen, IT bedrijven komen hier naar toe etc etc. Het is niet onze bedoeling om hier politiek mee te bedrijven.

Wij willen het grote belang van meer grootse culturele festiviteiten (zeker van en over de hier levende etnische en culturele groepen) benadrukken. Dus wat ons betreft: meer IIFA/Bollywood events en veel meer andere evenementen oftewel nog vele na deze!! Zo leven wij prettiger samen in Amsterdam!

Surya Radio Amsterdam
Dhiren Gangaram Panday

Reacties
 1. Reply
  Gast
  oktober 14, 2005 om 2:49 pm
  suresh

  gefeliciteerd Dihren, op naar de 25 jaar :grin

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen