Portret: Prof.dr.ir. Hubert Rampersad


Specials & ReportageIndian Feelings brengt vanaf deze week een serie portretten van en interviews met hindoestanen in maatschappelijke topposities. Deze week Hubert Rampersad, schrijver, manager en wetenschapper.

Prof. dr. ir. Hubert Koemaar Rampersad is geboren in Paramaribo, maar kwam op 14-jarige leeftijd naar Nederland. In Suriname liep het niet echt vlot met zijn scholing, Rampersad gaf in een geprek met ons aan dat hij toch graag achter de meisjes aan zat. In Nederland toonde hij echter, gemotiveerd door een jaartje te blijven zitten op de LTS, een opmerkelijk doorzettingsvermogen in zijn scholing. Achter elkaar deed hij LTS, MTS en HTS, gevolgd door een studie werktuigbouwkunde aan de TU Delft en daarna nog eens een promotie aan de TU Eindhoven. Zijn proefschrift is zelfs nog door een vooraanstaande drukkerij in de Verenigde Staten uitgebracht.

Sindsdien heeft Rampersad betrekkingen gehad op de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Technische Universiteit Eindhoven en is hij hoogleraar aan de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo. Tevens heeft hij al 15 jaar zijn eigen consultancybureau. Ook is hij schrijver van enkele goedverkopende managementboeken en publiceerde hij artikelen in nationale en internationale managementstijdschriften. Zijn laatste boek, “Total Performance Scorecard: een speurtocht naar zelfkennis en competentie-ontwikkeling van lerende organisaties“, is volgens hem zijn grote doorbraak. Het boek, dat enkele weken in de management top 10 stond, presenteert een geheel nieuwe visie op strategische bedrijfsvoering en management. Rampersad is inmiddels druk met het geven van lezingen over dit concept bij verschillende instellingen, zowel nationaal als internationaal. Tegen een behoorlijke vergoeding, want zoals hij zelf zegt: “Ik heb jarenlang hard gewerkt, het lijkt mij niet meer dan terecht om daar nu de vruchten van te plukken.” Inmiddels is Rampersad ook in onderhandeling met enkele universiteiten in de Verenigde Staten, om daar een leerstoel te bekleden. “Ik wil graag naar de VS, ik wil internationaal presteren. De potentie van dit concept is te groot om het alleen op Nederland te richten. Het omvat meer dan alleen het bedrijfsleven. Ik heb niet alleen lezingen gegeven bij bedrijven als Shell, maar heb bijvoorbeeld ook contact gehad met Balkenende. Het past namelijk ook helemaal in de huidige discussie over normen en waarden.” Ook president Venetiaan van Suriname heeft inmiddels een exemplaar van de bestseller mogen ontvangen.

Rampersad ziet het als zijn persoonlijke missie om te leven op een integere wijze en iets te betekenen voor anderen. De wereld (of in ieder geval de organisatie) veranderen door bij jezelf te beginnen, is dan ook één van de hoofdthema’s van zijn boek. Hij wil de bezoekers van Indian Feelings daarom graag vertellen welke eigenschappen belangrijk zijn op de weg naar succes:

 • Doorzettingsvermogen;
 • Hard werken;
 • Durven, neem risico’s;
 • Doelgericht denken, bijvoorbeeld ik wil een boek schrijven, studie afmaken, professor worden enz.;
 • Integriteit, doe wat je belooft, wees betrouwbaar;
 • Geloof in God; het maakt niet uit in welke vorm, maar doe het en handel ernaar;
 • Heb plezier in wat je doet; plezier geeft motivatie;
 • Zelfvertrouwen;
 • Innerlijke rust; kom niet in conflict met je geweten.

Vishal Hira

Met dank aan: Prof.dr.ir.H.K.Rampersad en Razia Liakathoesein

Meer informatie: www.qmconsulting.nlwww.Total-performance-Scorecard.com

Reacties
 1. Reply
  H Krishnapersad
  augustus 10, 2010 om 10:28 pm

  Beste Hubert, wat betreft je opmerking; Innerlijke rust; kom niet in conflict met je geweten

  Wil je svp je boek ook onder de aandacht brengen bij de nieuwe president van Suriname.
  ongetwijfeld weet hij dit dan ook naar de juiste waarde in te schatten

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled