Ontslag nemen – waar moet je op letten?


FutureScope1 Afscheid in stijl
Als je er over zit te denken om weg te gaan bij je huidige baan, staat je besluit meestal al wel vast. Toch is het goed om nog even de volgende aandachtspunten na te lopen.

 • Weet wat je doet: Weet je zeker dat ontslag nemen de juiste optie is? Heb je al een andere baan of denk je dat dat wel goed komt? Het verstandigst is om pas weg te gaan als je een andere baan geaccepteerd hebt. Dus niet al als je nog in de sollicitatiefase zit. Weet jij veel wat er nog allemaal mis kan gaan? Heb je nog helemaal geen andere baan op het oog, denk dan niet al te gemakkelijk dat je wel weer een andere baan zult krijgen. Tijden veranderen en de arbeidsmarkt kan wel eens heel anders zijn dan toen je je eerste baan accepteerde.
 • Verbrand niet al je schepen: Heb je toch besloten weg te gaan, neem dan afscheid in stijl. Ga niet in je laatste maand met modder lopen smijten of de kantjes er ineens vanaf lopen. Het kan zijn dat je je vorige werkgever nog nodig hebt voor referenties. Of misschien wil je later toch weer terug naar je oude bedrijf. En beeld je in dat je vroegere collega’s later op je carrièrepad nog eens tegenkomt.
 • Zet je deadlines op een rij: Op deze manier zorg je ervoor dat je geen onafgemaakte projecten achterlaat.
 • Kom niets tekort: Bestudeer de personeelshandleiding zodat je ook krijgt wat je rechtmatig toekomt. Vakantiedagen die je niet hebt opgenomen bijvoorbeeld.
 • Sta sterk: Als je ontslag wilt nemen omdat je onheus bejegend bent en je wilt een rechtszaak aanspannen tegen je werkgever, houd dit dan stil. Verzamel ongemerkt bewijzen en zoek een advocaat. Blijf lachen, anders verpest je de verrassing en keert de situatie zich tegen je.

2 Hoe neem je ontslag?
Mondeling ontslag
Op het moment dat je zeker weet dat je weg wilt, zul je je directe leidinggevende in moeten lichten. In eerste instantie gebeurt dit meestel mondeling. Dit hoeft niet, maar is wel zo eerlijk en oprecht. Mocht je een arbeidsconflict hebben en wil je werkelijk niemand meer onder ogen komen, dan kun je ook besluiten om alleen schriftelijk ontslag te nemen.

Als je je baas mondeling op de hoogte stelt, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Hij zal je vanzelfsprekend naar jouw beweegredenen vragen. Je bent niet verplicht die te geven, maar zorg in elk geval dat je iets van een antwoord hebt op deze vragen. Probeer het gesprek professioneel en positief te houden. Je kunt je baas misschien nog eens nodig hebben in je nieuwe arbeidsverband of voor eventuele referenties.

Het kan ook zijn dat je baas een tegenzet doet door je een hoger salaris of een promotie in het vooruitzicht te stellen. Bedenk van tevoren hoe graag je weg wilt (als je nog geen andere baan hebt) en of je je hierdoor op andere gedachten zou kunnen laten brengen. Wil je alleen weg omdat je te weinig verdient? Of spelen er meerder oorzaken mee. Mocht het aanbod toch verleidelijk klinken, aarzel dan niet om enkele dagen bedenktijd te vragen. Laat je in geen geval overdonderen!

Schriftelijk ontslag
Een ontslag is pas rechtsgeldig als je het schriftelijk mee hebt gedeeld. Zorg dat je in elk geval vermeldt:

 • de datum boven de brief
 • de naam van je baas aan wie je de brief richt
 • dat je besloten hebt ontslag te nemen (reden hoeft niet, mag wel)
 • de ingangsdatum van het ontslag – inclusief opzeggingstermijn
 • je naam
 • je handtekening

Ook voor je ontslagbrief geldt: hou het professioneel. Ga je met ruzie weg, hou je brief dan kort en zakelijk. Heb je een leuke tijd gehad, dan is dat wel raadzaam om te benadrukken.

TIP: verstuur je brief aangetekend zodat je zeker weet dat hij is binnengekomen. Of overhandig hem persoonlijk.

Anil Mahadew
Bron: Monsterboard

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen