De functie van een counsellor/coach


In hoeverre kan een mens van een ander leiding krijgen? Allereerst, laten we stilstaan bij wat leiding nou eigenlijk betekent?

Leiding betekent: helpen ervaring te verwerken. Dit moet men zich goed realiseren: ervaring is niet over te dragen, die moet je zelf verkrijgen. Niemand kan de ervaring van een ander mens krijgen.

En nu is de vraag: waarom? Waarom hebben wij een ander nodig om een ervaring te verwerken? Wij hebben die ander nodig omdat de mens een weerstand heeft om zijn eigen ervaring te verwerken vooral als die pijnlijk is. De mens heeft een zekere neiging in zich om te protesteren tegen de ervaringen, die het leven hem te verwerken geeft. Volgens de moderne dieptepsychologie is die weerstand de voornaamste te overwinnen hindernis. Bij Freud is ‘weerstand’ het belangrijkste begrip voor verzet tegen de genezing.

De mens heeft weerstand om zichzelf te worden. Daarom moet men werken via een neutrale zone, via een omweg, die men in de psychologie de ‘transferv noemt. Men moet gebracht worden naar een minder emotionele sfeer waar men de dingen wel leert te begrijpen.

Het belangrijkste kenmerk van onze huidige samenleving is de grote snelheid waarmee het verandert. Het maakt niet uit of het positieve- of negatieve veranderingen zijn, de verandering op zich zorgt voor problemen. Wetenschappelijke-, technologische-, culturele- en sociale veranderingen vinden in zo een snel tempo plaats dat bijna niemand het meer kan bijhouden. Het revolutionaire nieuwe product van gisteren wordt de dag erna als normaal ervaren en de volgende dag is het al verouderd. Mensen moeten constant hun vaardigheden verbeteren om zich aan de veranderende omstandigheden te kunnen aanpassen. Zelfs de meest intellectuele groepen mensen, denk maar aan onderzoekers, docenten, managers, techneuten, voelen zich vaak overweldigd door de veranderingen in hun vakgebied.

Stress, onzekerheid en frustratie nemen toe, het denken wordt overspoeld met informatie, kennis versplintert, waarden nemen af, negatieve ontwikkelingen worden constant benadrukt terwijl positieve ontwikkelingen genegeerd worden. Wat overblijft is een klimaat van nihilisme, angst en wanhoop. De kennis die we over het verleden verzameld hebben, heeft ingeboet aan validiteit maar we hebben ook geen heldere visie over de toekomst. Het resultaat is dat er niets lijkt te zijn waarop we onze handelingen kunnen baseren.

counseling2.pngWat we nodig hebben is een basis dat alles met elkaar verbindt, dat ons inzicht geeft in de wereld, de samenleving en onze plaats daarin en dat ons assisteert bij het nemen van kritieke beslissingen met betrekking tot onze toekomst. In het bijzonder helpt het ons onszelf te begrijpen en daardoor hoe we met complexiteit en verandering omgaan.

Er zijn momenten in een mensenleven waarbij hij een bepaalde crisis in zijn leven ondergaat en denkt dat zijn innerlijk geluk en tevredenheid gebonden is aan een situatie. In werkelijkheid wordt de kern van zijn wezen er totaal niet door geraakt. In dit soort situaties is het bijzonder prettig en leerzaam om leiding te krijgen vooral als het gegeven wordt door iemand die niet direct emotioneel betrokken is bij jou.

Een coach of counsellor helpt je door middel van individuele gesprekken om je bewust te worden van deze basis. Het doel van deze sessies is om datgene wat je verhindert je zelf te zijn of te worden, te overwinnen. Je leert om de weg tot je diepste, innerlijke zijn te vinden en de eenheid tussen je zelf en de wereld te zien. Wat je eerst als gescheiden beleefde, leer je als eenheid te zien waarin tegenstellingen tegendelen worden. Je leert de innerlijke weerstand te overwinnen en de weg tot je ware zelf (weer) te vinden.

Het is de functie van de coach/counsellor je te helpen de ervaringen die je tot nu toe gehad hebt, zodanig te verwerken dat je de weg zelf weer vindt. Uiteindelijk moet de coach/coach overbodig zijn omdat hij slechts een instrument en hulpmiddel is en uit je leven moet verdwijnen zodra je de weg tot jezelf (weer) gevonden hebt.

Maltie Koeldiep

Reacties
 1. Reply
  Gast
  juni 5, 2006 om 6:19 pm
  Interessant

  Interessant stukje, dat veel aanraakt maar verder echter over de essentie lijkt te blijven zweven. Ben jij een coach / counsellor Maltie?

 2. Reply
  Gast
  juni 6, 2006 om 5:24 pm
  Mooie!

  Maltie,
  Heel mooi hoe je dit hebt verwoord! Het spreekt mij persoonlijk heel erg aan omdat ik het zelf ook zo ervaar. Ik hoop dat je hiermee velen zult inspireren om open te staan voor de keuze om vanuit de basis van heelheid zichzelf en het leven te mogen beleven.
  – Chandrasekhar –

 3. Reply
  Gast
  juni 6, 2006 om 7:40 pm
  terug naar je bron

  Heel mooi gezegd dat de coach/counseler slechts een instrument is om je de weg naar je Zelf te laten terugvinden.

 4. Reply
  Gast
  juni 7, 2006 om 11:06 am
  Henna

  In grote lijnen ben ik het Maltie eens dat je van tijd tot tijd een coach kunt raadplegen. Dit voorkomt ook dat je de weg niet kwijt kunt raken. Men is heel snel geirriteerd en voelt zich persoonlijk aangevallen. Men raakt onzeker, vanwege allerlei veranderingen in de omgeving.
  Ik zou het woord leiding geven niet gebruiken. Begeleiden klinkt vriendelijker.

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen