Hersenactiviteit tijdens het spreken


Prof. dr. Peter Hagoort, directeur van het prestigieuze F.C. Dondersinstituut ontvangt de NWO Spinoza prijs 2005. Hij onderzocht onder andere taalstoornissen bij patiënten met een hersenbeschadiging en hersenactiviteit tijdens het spreken.

In zijn onderzoek heeft hij een nieuwe manier om aan het spraakproces te meten. Mensen tijdens het spreken ongeveer 40 milliseconden eerder de grammaticale gegevens van een zelfstandig naamwoord weten dan pas 120 milliseconden hebben ze de complete klank van het woord opgebouwd om het uit te spreken. Overdag zijn de mensen ongeveer dertien uur ondergedompeld in taal; het praten, luisteren, horen de radio en de televisie, de krantlezen, en de verkeers- en reclameborden en alle andere zaken die met mensen dagelijks leven van doen hebben. Alles samen is de dagelijkse taalbad al gauw 160.000 woorden bevat, ofwel een boek van vierhonderd pagina’s.

Mensen spreken of luisteren de gemiddelde spreeksnelheid van drie tot vier woorden per seconde. Nu is het mogelijk om inzicht te krijgen in de hersenprocessen die zich afspelen tijdens het produceren en begrijpen van taal. Er zijn twee methoden: de registratie van de elektrische activiteit van de hersenen door middel van het elektro-encefalogram, het EEG en de brain imaging technieken, waarmee we met grote nauwkeurigheid de locatie van neuronale activiteit in de hersenen kunnen opsporen. Deze nieuwe manier om aan het spraakproces te meten zijn inmiddels gepubliceerd in Science.

Peal

Reacties
 1. Reply
  Gast
  oktober 17, 2005 om 12:25 am
  Firooz

  Wel een paar zeer foutieve zinsconstructies in de tekst te lezen.
  Ik lees niet wat men zou kunnen doen aan het verhelpen van de taalstoornissen.

 2. Reply
  Gast
  november 5, 2005 om 4:38 pm
  3221549872

  :p 8) 😉 :grin 🙂 :roll :eek :upset :zzz :sigh 😡 🙁 :cry 😕 dit is echt iets voor nerds

 3. Reply
  Gast
  november 16, 2005 om 12:20 pm

  :zzz boring. Waar gaat het over!

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen