De meeste dromen zijn…


Het is warm. De zon is net ondergegaan. Laag aan de hemel verschijnt een gele maan. Een fris briesje streelt langs de blaadjes. Verre lichtjes in de lucht; blauw, rood, geel, wit. Plots staat er iemand voor mij. De maan verlicht zijn gezicht. Het briesje waait langs mijn wangen. Een zweetdruppeltje in mijn hals. Zijn haar gaat heen en weer. Hij pakt me vast. Zwoele warmte vloeit langs mijn handen. Naar me armen. Naar mee lippen. Kippenvel. Overal… “Hey Maya wat vind jij er eigenlijk van?.” Weg! Hij is verdwenen. Heb ik gedroomd? Was het wel echt? Wie zal het zeggen? De wind misschien…. De wind? De wind. Vanmorgen achter mijn bureautje zat ik weer te dagdromen. Ik was me er amper van bewust waar ik was tot ik mijn collega hoorde roepen. Helaas had ik het hele gesprek van mijn collega’s gemist. Zo af en toe laat ik ongewild mijn gedachten de vrije loop. Eigenlijk moet ik dat anders zeggen; mijn gedachten gaan met mij op de loop…

We dromen allemaal. We begrijpen die dromen vaak niet. Toch doen we allemaal alsof er niets vreemds gebeurt tijdens onze slaap of soms ook als we wakker zijn. Eigenlijk raar dat zelfs mensen die in het dagelijkse leven hoog opgeleid zijn, dit fenomeen als vanzelfsprekend ervaren. Alles wat we overdag doen en meemaken noemen we met z’n allen de werkelijkheid, de realiteit. We zeggen/ denken dat dit de enige ‘ware’ werkelijkheid is. Mensen die hier van afwijken noemen we dromers, slapers en soms zelfs geestelijk gestoorden.

Als we in slaap vallen komen we in een andere wereld terecht. We komen dan op allerhande onmogelijke plaatsen en gaan om met mensen en voorwerpen welke in de werkelijkheid onmogelijk zijn. Toch zijn wij het steeds zelf die in de droom de hoofdrol spelen en die het droomverhaal bedenken.

Kenmerkend voor de droom is dat deze niet de wetten van de logica volgt, die we tijdens ons dagelijks bewustzijn hebben. Plots blijkt dat niet iedere oorzaak ook een logisch gevolg heeft. De begrippen ruimte en tijd bestaan bijna niet meer en/of hebben een andere hoedanigheid:
– zo praten de overledenen met ons;
– spelen jeugdervaringen zich in het hier en nu af;
– kunnen we zomaar en onmiddellijk in een ander land zijn
– kunnen we van gedaante veranderen;
– komen personen en gebeurtenissen waar we jarenlang niet meer aan gedacht hebben, weer naar boven ;
– verschijnen oude bekenden weer en maken allerhande ervaringen los.

Toch zijn deze dromen allemaal net zo echt als onze dagelijkse wakende ervaringen. Wanneer we wakker worden, zijn we echter de meeste dromen simpelweg vergeten. Die andere wereld bestaat plots niet meer. Alleen een enkele droom weten we misschien wel nog te herinneren.

Iedereen droomt ongeveer vier à  vijf keer per nacht. Dat zou je nooit denken want de meeste dromen onthoud je niet. Soms onthoud je een droom wel. Dan denk je dat hij heel lang duurt, maar eigenlijk duurt hij maar zo’n vijf minuten. De meeste mensen dromen om dingen uit hun leven nog een keer mee te maken of om dingen te verwerken, maar dat is voor iedereen anders.

Soms lijken dromen zo echt dat mensen huilen of schreeuwen in hun slaap. Lig je toevallig bij zo iemand op de kamer? Laat diegene dan gewoon slapen. Vooral niet wakker maken! Meestal wordt diegene vanzelf wakker en slaapt daarna gewoon verder. Hopelijk heeft hij of zij dan een fijnere droom!

ImageEen nachtmerrie
Op het meest angstige moment van een droom wordt je wakker: bezweet, verschrikt. Vaak heb je dan even wat tijd nodig om te beseffen dat ‘het maar een droom was’. En zelfs dan, ondanks jezelf, heb je misschien nog de neiging om en onder het bed kijken: zou die enge achtervolger misschien niet toch…

Juist omdat we zo alleen zijn in een nachtmerrie, is het goed om die zo snel mogelijk nadat we wakker zijn geworden, aan iemand te vertellen. In de Talmud wordt aangeraden om een nachtmerrie aan drie verschillende mensen te vertellen. Zij moeten dan zoiets zeggen als: ‘het is goed, het zal goed zijn’. Daarmee zou de slechte invloed van de droom teniet gedaan worden. Ook in andere culturen wordt het advies gegeven om een angstdroom te vertellen, om de angst met iemand anders te delen.

Iedereen heeft wel eens met nachtmerries te maken. Veel volwassen mensen herinneren zich nog dit soort dromen uit hun kindertijd. Zo in de leeftijd van vier t/m zeven jaar hebben veel kinderen regelmatig nachtmerries. Soms komt hetzelfde thema steeds terug.

Als we ouder zijn, hebben de meeste mensen minder last van nachtmerries. Maar wanneer we onder druk staan, of wanneer er grote veranderingen in ons leven plaatsvinden, dan opeens kunnen we weer een nachtmerrie krijgen. Sommige mensen hebben heel vaak nachtmerries. Soms wel een paar keer per week. Anderen hebben niet alleen nachtmerries, maar zijn ook aan het slaapwandelen.

Oorzaken van nachtmerries
Nachtmerries kunnen verschillende oorzaken hebben: een onverwerkt probleem of een ingrijpende gebeurtenis. Soms is een nachtmerrie het gevolg van een traumatische ervaring of situatie: een verblijf in een concentratiekamp of incest. Andere keren hangt een nachtmerrie samen met ziekte. Zelfs voorspellende nachtmerries komen in een heel enkel geval wel eens voor. Een nachtmerrie is de meest onaangename ervaring die je kunt hebben en als je vaak nachtmerries hebt, kan het goed zijn om hulp te zoeken.

Een droom die niet af is:
Heb je wel eens meegemaakt dat je wakker werd uit een heel leuke (dag)droom? En dat die droom nog niet af was? Je wilt hem dan dolgraag ‘afdromen’. Gewoon, om dat leuke gevoel vast te houden. Of omdat je nieuwsgierig bent hoe de droom gaat aflopen. Dat afdromen lukt vaak niet. Als je weer in slaap valt, is het moeilijk om weer in je oude droom terecht te komen. Dat komt doordat je niet meteen droomt zodra je in slaap valt. Pas als je echt in een diepe slaap bent, droom je. Probeer dan die oude droom maar weer eens op te pakken. Dat is niet zo makkelijk….

Hij pakt me weer vast… “Kom, loop over het strand naar De Steen”. Er ligt een grote ronde steen op het strand van twee meter hoog en twee meter breed. Ik moet mijn handen erop leggen en met mijn oor er tegenaan luisteren. Dan voel ik het; hij is aan de andere kant van de steen. Een vreemd gevoel van herkenning kriebelt in mijn maag. Ben jij het? Het is nog steeds warm. De zon is net ondergegaan. Laag aan de hemel verschijnt een gele maan. Een fris briesje streelt langs de blaadjes. Verre lichtjes in de lucht, blauw; rood, geel, wit. Plots staat hij er weer. De maan verlicht zijn gezicht. Het briesje langs mijn wangen. Een zweetdruppeltje in mijn hals. Zijn haar gaat heen en weer. Hij neemt me vast. Zwoele warmte vloeit langs mijn handen. Naar mijn lippen. Kippenvel. overal…. Dan zegt hij “Ja, ik ben het, herken je mij?.”

“Maya!!?? Ben je nou alweer aan het dromen???.” En toen werd ik wakker….

Maya

Reacties
 1. Reply
  Gast
  december 17, 2006 om 12:59 am

  Wat moet ik hiermee?

 2. Reply
  Gast
  december 24, 2006 om 4:44 pm

  het is wel een mooie droom 🙂 maar weer niet afgedroomd :roll

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen