Help!!!! Ik kom tijd tekort


FutureScopeHeb je vaak het gevoel dat er niet genoeg uren zijn op een dag of te weinig minuten in een uur? Met andere woorden dat de tijd snel voorbij gaat op een dag? Aan het werk lijkt geen einde te komen. Dagen slaan snel om in avonden, avonden daarentegen slaan snel om in een nieuwe dag. Wanneer dit het geval is, dien je je tijd efficiënt in te delen. Dit zal uiteindelijk niet alleen resulteren in een verhoogde productiviteit, maar ook in meer vrije tijd.

Slechte tijdsindeling is een van de grootste symptomen voor een gestresste werkplaats. Hier volgen enkele tips om je tijd beter in hand te houden:

Vaststellen prioriteiten
Het vaststellen van prioriteiten wil zeggen dat je de taken moet filteren op urgentie. Wat meestal namelijk het geval is, is dat je geneigd bent de makkelijke taken als eerste af te ronden en de wat zwaardere taken voor later op de dag bewaart. Zwaardere taken vergen meer concentratie. Probeer derhalve af te wisselen met de wat zwaardere taken en de wat lichtere taken. Filter je taken als volgt:

 • Urgentie en belangrijk: taken die echt af moeten
 • Niet-urgent maar wel belangrijk
 • Urgent maar niet belangrijk

Lijst samenstellen
Maak een “to do” lijst van alle zaken die je moet doen op een dag. Hou deze lijst duidelijk in zicht, zodat je iedere keer eraan herinnerd wordt wat je moet doen.

Doorhalen afgehandelde taken
De werkzaamheden worden er niet minder op door een lijst samen te stellen. De taken die zijn afgehandeld moet je doorhalen. Het zal je goed doen als je ziet dat je “to do” lijstje korter wordt. Bovendien geeft het je een idee dat je dichterbij je doel staat, nl. het afmaken van je taken.

Toestaan onderbrekingen tijdens je werk
Neem af en toe een “pauzetje”. Je concentratievermogen wordt verhoogd als je even een praatje maakt met een collega of even thee dan wel koffie gaat halen. Je bent even van je werkplek en je gedachten zijn even vrij. Je kan als het ware weer even opgeladen worden.

Wees realistisch
Probeer geen doelen neer te zetten die niet realiseerbaar of onhaalbaar zijn. Op papier lijkt veel perfect, maar in praktijk kan het tegenvallen.

Vasthouden aan starttijd
Stel voor jezelf op welk tijdstip je aan een taak zult beginnen en hoeveel tijd je ongeveer aan een taak zult besteden. Op deze wijze zul je je taken zeker proberen af te ronden binnen het tijdsbestek.

Vermijd het uitstellen
Leg niets weg voor morgen. Morgen komt nooit. Maak het vandaag af om paniek en stress te verminderen. Je bent zelf verantwoordelijk voor stress en werkdruk. Je kan deze verminderen indien je je tijd op een andere manier indeelt. Natuurlijk gaat zoiets niet van de ene op de andere dag. Zoiets vergt oefening. Hoe vaker je dit zult doen, des te bedrevener je erin raakt. Het efficiënt omgaan met de tijd moet je leren. Wanneer je hierin in staat bent kan je het maximale bereiken met de tijd tijdens je werk, je studie en je vrije tijd.

Alisha

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen