Anesthesie.–assistent


Ik ben Richie en werk al 28 jaar als Anesthesie-assistent. Toen ik even oud als jullie was, had ik ook moeite met het kiezen van een opleiding. Ik wou zoveel doen. Uiteindelijk had ik een keuze gemaakt en dat was bouwkundige. Maar door financiële omstandigheden kon ik die opleiding niet doen. Dus ik moest iets anders kiezen. Toentertijd werd ik verleid door de opleiding Anesthesie.–assistent en dat in een duaal-route (werken en leren). Naderhand beviel het me.

Wat doe je als Anesthesie.–assistent?

Je geeft narcose aan patiënten die een operatie ondergaan. Geestelijk moet je heel sterk zijn, want je kan verschillende situaties tegen komen. Soms gaan patiënten dood, het hoeft niet eens de schuld van iemand te zijn. Dan moet je zulke dingen kunnen verwerken en gewoon verder kunnen gaan. Dus kortom je moet stressbestendig zijn. Verder moet je geconcentreerd kunnen werken en je niet laten afleiden. Want één foutje kan fataal zijn voor de desbetreffende patiënt.

In mijn vooropleiding heb ik Mavo gedaan. Daarna kon ik meteen doorstromen naar de desbetreffende opleiding. Dus ik kreeg in het begin het startersloon. Toentertijd was het f 400, – het huidige bedrag is f 800, -. Verder heb ik A-verpleegkundige gedaan, en dat duurde 3 jaar en daarna ben ik verder gegaan voor Anesthesie.–assistent (2 jaar). A.–verpleegkundige is gewoon het standaard verpleegkundige die je in een ziekenhuis ziet.

De huidige opleiding eist minimaal Havo. Nadat je je Havo behaald hebt, kun je met de opleiding beginnen. Maar je moet je dan wel opgeven voor een selectie.

Het gaat nu wat makkelijker. Deze opleiding duurt 3 jaar. En als je afgestudeerd bent dan heb je een netto salaris rond .€ 1500. Dit is exclusief overwerken en dergelijke voorzieningen.

Je kan de opleiding tot Anesthesie.–assistent ook via een ander weg doen. Dat moet je na je Havo eerst de opleiding totA-verpleegkundige doenen dan verder door stromen. Dus de pad die ik heb afgelegd. Alleen via Havo dan.

Dit is een opleiding die heel wat van je vereist. Dus moet je echt goed nadenken of je zeker weet of je het wilt doen. Want het heeft zo zijn voordelen, maar ook nadelen. De hersenarbeid die je verricht kan soms fataal worden die weer leiden tot eventuele depressies.

Reacties

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled