ICT


ICT. Waar ter wereld hoor je dit woord tegenwoordig niet? Overal waar je komt heeft men het erover. Op je werk, op school, tijdens een gezellige babbel op een feest, op tv en zelfs wanneer je op vakantie gaat kom je dit woord tegen. Het lijkt erop dat ICT een enorme impact heeft op het leven. Niets is minder waar ! ICT heeft de wereld in haar greep. Ook bij hindustanen is ICT diep doorgedrongen in de dagelijkse bezigheden. Vandaar dat Indianfeelings je vanaf nu regelmatig zal informeren over alles wat te maken heeft met ICT. Denk daarbij aan het belang van ICT voor bepaalde doelgroepen, carriere maken in de ICT, nieuwste ontwikkelingen in de ICT, het beheer van ICT, beveiligen van ICT, advisering over ICT en veel meer.

In dit artikel wordt vrij globaal aangegeven wat ICT precies inhoudt en wat ICT voor ons kan betekenen.

Wat houdt ICT nou in?
ICT staat voor Informatie- en communicatietechnologie. Het is in principe ontstaan vanuit het woord IT (Informatietechnologie). Wat Informatietechnologie inhoudt zal een ieder inmiddels bekend zijn. Computers, databases, software, games noem maar op, je komt ze overal tegen. Deze aspecten behoren allen tot de wereld van de IT. IT speelt een grote rol bij het verstrekken van informatieve diensten. Bijna alle informatie die je tegenwoordig nodig hebt is terug te vinden in informatiesystemen. Informatiesystemen staan daarom fysiek overal opgesteld. In scholen, bedrijven, bibliotheken, kantoorgebouwen en noem maar op. De informatie die staat in deze informatiesystemen heeft betrekking op de dagelijkse informatiebehoeften om te kunnen werken, studeren of om je te kunnen vermaken. Maar om deze informatie ter beschikking te krijgen op je werkplek of bij je thuis zul je toegang moeten hebben tot deze informatiesystemen. Vandaar dat bijna alle informatiesystemen (databases, pc’s) met elkaar worden verbonden. In een bedrijf heeft men daarvoor bijvoorbeeld een lokaal netwerksysteem (LAN) en om informatiesystemen te verbinden over de gehele wereld heeft men het Internet (WAN). Het ontwerpen, bouwen en onderhouden van deze verbindingen tezamen met alle bijbehorende IT noemt men in zijn geheel ICT. ICT is dus een heel erg ruim begrip maar de essentie is dat zij bestaat uit informatie-technologie (IT) en de daarbij behorende communicatie tussen informatiesystemen onderling (Telematica).

Wat kan ICT voor ons betekenen?
ICT helpt ons in eerste instantie met het communiceren met andere informatie-systemen. Hierdoor kunnen wij thuis of op school of op onze werkplek direct beschikken over informatie die gedistribueerd is over de gehele wereld. Het meest aansprekende voorbeeld is het Internet. Je zou dit artikel waarschijnlijk niet lezen wanneer je nu niet verbonden zou zijn met het Internet. Bedrijven gebruiken ICT als strategisch middel om haar primaire processsen zo effektief en efficient mogelijk te stimuleren. ICT-diensten leveranciers richten zich op het aanbieden van ondersteuning hierbij. Communicatie kan bijdragen aan een betere kennisbenutting door verbeterde informatie-uitwisseling. De relatie met klanten en met leveranciers kan eveneens positief worden beďnvloed door communicatie. De informatie- en communicatietechnologie tegenwoordig is vrij dynamisch van aard, voor je het weet verandert alles om je heen. Alle communicatie wordt alleen maar sneller omdat men overgaat op nieuwe verbeterde apparatuur en programmatuur. Denk maar aan ADSL voor internet. ADSL is een vrij nieuwe communicatietechniek waarbij digitale datastroom over koperen kabels gaat maar ook via de ether. Mensen stellen steeds hogere eisen aan de ICT vanwege de uitgebreide toepasbaarheid van ICT en dit initialiseert een stroomversnelling aan onderzoek naar nog betere methoden en technieken. ICT biedt dus ook in de toekomst een scala aan mogelijkheden voor haar gebruikers en de werknemers in deze sector.

Albert Ramdhiansing

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen