Wall Street fors lager gesloten


Wall Street fors lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag fors lager gesloten, terwijl de obligatierentes stegen.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 2,5 procent tot 3.829,30 punten, de Dow Jones index verloor 1,8 procent op 31.402,01 punten en de Nasdaq sloot 3,5 procent lager op 13.119,43 punten.

Wall Street deed donderdag een stap terug, na woensdag hoger gesloten te zijn, waarbij de Dow Jones Industrial Average op recordhoogte sloot. De markt haalde deze week steun uit de woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, die dinsdag en woensdag voor het Amerikaanse Congres verscheen voor zijn halfjaarlijkse getuigenis over het monetaire beleid. De Federal Reserve blijft een zeer verruimend beleid voeren totdat de Amerikaanse economie verder is hersteld van de coronacrisis, herbevestigde Powell. 

Optimisme over het economisch herstel en een scherpe stijging van de obligatierente zet beleggers ertoe om fondsen te verschuiven naar aandelen die dit jaar waarschijnlijk zullen profiteren van een herstel. Dit woog op technologieaandelen, die een groot deel van de rally vorig jaar juist ondersteunden.

“De stijging van de obligatierente veroorzaakt deze rotatie, weg van groeiaandelen ten gunste van waardeaandelen”, zei strateeg Sophie Chardon van Lombard Odier. “De stijging van de obligatierente is gunstig voor banken, terwijl hogere olieprijzen goed zijn voor de energiesector”, voegde zij toe.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week is gedaald met 111.000 naar 730,000, terwijl de markt rekende op 845.000 aanvragen.

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal zoals verwacht minder hard gegroeid dan een kwartaal eerder. De economie groeide in het vierde kwartaal met 4,1 procent, terwijl economen rekenden op een groei van 4,2 procent.

De orders voor duurzame goederen zijn in januari veel harder gestegen dan verwacht. Op maandbasis stegen de orders met 3,4 procent.

De aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in januari op maandbasis gedaald met 1,8 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging  met 13 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2166. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,2222 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2164 op de borden. 

Een aprilfuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag 0,5 procent, ofwel 0,31 dollar, hoger op 63,53 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Vrijdag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de persoonlijke inkomens en bestedingen in januari, gevolg door de inkoopmanagersindex van Chicago van februari en het consumentenvertrouwen in februari.
    
Bedrijfsnieuws

Moderna meldde een stijging van het nettoverlies in het vierde kwartaal van 123 miljoen naar 272 miljoen dollar, hoewel de omzet omhoog schoot dankzij de verkoop van het coronavaccin. Dit kwam omdat de ontwikkelingskosten harder stegen, tot 759 miljoen dollar. Het bedrijf denkt dit jaar niet 600 miljoen maar zeker 700 miljoen doses van het vacccin te kunnen leveren en verhoogt de capaciteit voor 2022 tot 1,4 miljard prikken. Het aandeel steeg 1,3 procent.

HP Inc. heeft het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet geboekt en overtrof daarmee de verwachtingen. Het aandeel steeg 1,11 procent.

GameStop dat populair is bij gebruikers van het sociale media-platform Reddit steeg woensdag al sterk en won donderdag nog eens 36,0 procent.

Booking heeft in het vierde kwartaal fors minder omzet geboekt, en verlies gedraaid, maar presteerde toch beter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel daalde circa 6,5 procent.

Norwegian Cruise Line heeft in 2020 een verlies van 4 miljard dollar geleden als gevolg van de diepe sporen die de coronapandemie bij de cruise-uitbater heeft getrokken. Het aandeel verloor 8,6 procent.
 
Tesla heeft werknemers van zijn productiefaciliteit in Fremont in Californië laten weten dat de productielijn voor Model 3 tijdelijk komt stil te liggen. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. Het aandeel daalde ruim 9,0 procent.

Nvidia boekte in het afgelopen kwartaal een recordomzet, dankzij sterke vraag naar chips voor spelcomputers bij een krap aanbod. Nvidia rekent voor het eerste kwartaal op een omzet van om en nabij 5,3 miljard dollar. Het aandeel noteerde ruim 8,5 procent lager.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Lees verder op:
https://www.beurs.nl/nieuws/buitenland/651171/Wall-Street-fors-lager-gesloten/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen