Renault hard geraakt door coronacrisis: 35 procent minder auto’s verkocht


De grote daling in autoverkopen in de eerste zes maanden van 2020 komt volgens het bedrijf vooral omdat het actief is in landen waar hele strenge lockdowns golden vanwege het coronavirus.

In Europa werden in deze periode 40 procent minder auto’s verkocht en ook die prestatie ligt onder het gemiddelde van de markt in zijn geheel. Renaults budgetmerk Dacia liet met een daling van 48 procent de grootste verkoopkrimp zien.

India en Rusland

Ook buiten Europa kreeg Renault te maken met autoverkopen die stil kwamen te liggen doordat veel autodealers op slot moesten vanwege strenge overheidsmaatregelen om het coronavirus in te dammen. Vooral in India en Brazilië daalden de verkopen fors, met respectievelijk 49 procent en 39 procent.

Het tweede halfjaar begint de autofabrikant naar eigen zeggen goed, mede door overheidssteun in Europa. “We hebben een hoog aantal orders, een goede voorraad en een stijgende prijspositionering”, aldus onderdirecteur Denis le Vot. Daarnaast steeg de verkoop van de elektrische Renault Zoe wereldwijd met 38 procent, met meer dan 42.000 verkochte voertuigen in het eerste halfjaar.

Staatssteun

Renault heeft voor 5 miljard euro aan leningen afgesloten bij de Franse overheid om de coronacrisis te doorstaan. Om daarvoor in aanmerking te komen, heeft het bedrijf al zijn dividend geschrapt. Het afzien van winstuitkering is een voorwaarde die Frankrijk aan bedrijven stelt voor het verkrijgen van de steun.

De automaker kondigde al eerder aan om wereldwijd 14.600 banen te schrappen als onderdeel van een kostenbesparingsplan.Lees verder op:
https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/5172380/renault-hard-geraakt-door-coronacrisis-35-procent-minder

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen