Nederland als Apartheidsstaat


Nederland als Apartheidsstaat

Afgelopen zaterdag ben ik de hele dag bezig geweest met mijn zus helpen verhuizen. Vanaf de Haagse wijk Laak moesten we haar spullen de Utrechtse sub-urb Houten in zien te krijgen. Tussen Den Haag en Houten lijkt er in Nederland haast geen groter contrast te bestaan: In de ene stad is een op de drie inwoners een niet-westerse allochtoon, in de andere een op de dertien.

 

Vrijwel heel Europa is in de ban van immigratie en integratie. De problemen rondom multiculturele samenlevingen zijn na jarenlang gebagatelliseerd te zijn eindelijk aan het licht gekomen. Een multiculturele samenleving heeft in Nederland echter nooit bestaan: de voorwaarde om als samenleving gekwalificeerd te worden is namelijk dat er ook daadwerkelijk sámen wordt geleefd. Het eerder genoemde Den Haag staat wat dit betreft symbool voor de rest van Nederland; multi-etnisch, maar hopeloos gesegregeerd. In de woorden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is Nederland zelfs een ‘de facto apartheidsstaat’.

 

Volwaardig Nederlands burgerschap is voor veel Nederlanders al op voorhand uitgesloten, wat onder andere naar voren komt in de terminologie. Na de eerste migratiegolven van de jaren ’60 en ’70 werd de noodzaak gevonden een geschikte naam te vinden voor de nieuwkomers: de bevolking werd opgedeeld in ‘autochtonen’ en ‘allochtonen’, of anders verwoord: ‘Nederlanders’ en ‘minder echte Nederlanders’. Met gebrek aan een goede term etiketteert het CBS kinderen van tweede generatie niet-westerse allochtonen simpelweg als ‘niet-westerse derde generatie’. Dat zelfs vijftig jaar na de aankomst van een Turkse gastarbeider zijn kleinkinderen nog steeds niet verlost zijn van het predicaat ‘niet-westers’, geeft aan hoe diep het ontkennen van burgerschap zit ingebakken in de Nederlandse maatschappij. Zo hebben na de aanslagen in Parijs verschillende politieke partijen zich uitgesproken over de ‘aanval op westerse waarden als vrijheid van meningsuiting’, voor mensen met het etiket ‘niet-westers’, zijn deze westerse waarden blijkbaar niet van toepassing.

 

Het etnische monopolie op Nederlands burgerschap is niet iets wat Nederland vreemd is. Met de economische ontplooiing van Amsterdam in de zeventiende eeuw ontstond het idee van tolerantie; buitenlanders werden getolereerd, veelal om pragmatische en handel gerelateerde redenen. Tolerantie staat echter haaks op burgerschap; iemands aanwezigheid wordt ‘verdragen’, acceptatie en inburgering is geen mogelijkheid. Maar zelfs wanneer de Nederlandse mythe van tolerantie wordt aangevallen in een 78 pagina’s tellend rapport van de Raad van Europa, wordt het mogelijk racistische en discriminatoire klimaat in Nederland vrijwel direct ontkent door politiek Den Haag. Dat een van de kritiekpunten uit dit rapport juist is dat de racisme en discriminatie.

 

“De belangrijkste overweging (uit het rapport, red) is eigenlijk een reflex op wat je in onze samenleving ziet en wat nauwelijks besproken kan worden.

 

Het begrip tolerantie is sinds de Gouden Eeuw blijven plakken in het Nederlandse geheugen en wordt tegenwoordig gebruikt als schild tegen beschuldigingen van racisme en discriminatie.

Het is tijd dat Nederland goed gaat nadenken over waar de allochtoon vandaag de dag staat in de Nederlandse maatschappij. Is deze nog steeds een ‘minder echte Nederlander’, of staan we toe dat iedere Nederlander volwaardig burgerschap krijgt?

 

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen