Meer grip zorgverzekeraars op zorgkeuze


In 2008 willen zorgverzekeraars meer dan nu bepalen waar hun klanten met een naturapolis hun zorg halen. Het moet daarbij om zorginstellingen gaan waarmee de verzekeraars een zorgcontract hebben gesloten en die volgens hen de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden.

De naturapolis is een zorgverzekering waarbij de verzekerde de zorg ontvangt zonder dat hij daar de zorginstelling direct voor hoeft te betalen. De verzekeraar heeft namelijk via een contract met de zorginstelling al voor de zorg betaald. De verzekerde moet als hij zijn zorg voor 100 procent vergoed wil krijgen naar de zorginstelling waarmee de verzekeraar het contract heeft afgesloten. Dit jaar hielden zorgverzekeraars hun verzekerden hier nog niet zo strak aan, maar volgend jaar zal dat dus meer gaan gebeuren. De verwachting van de de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is dat verzekerden vaker niet meer 100 procent van de zorg vergoed krijgen als zij naar een ziekenhuis of apotheker gaan, waarmee de verzekeraar geen contract heeft.

Positief
Volgens de NZa gaat het om een positieve ontwikkeling, omdat zorgaanbieders zo meer onder druk komen te staan om een goed product tegen een goede prijs te leveren. Wel vindt de Zorgautoriteit dat de verzekeraars de consument goed genoeg moeten informeren om hem zelf een keuze te laten maken. Restitutiepolis
In plaats van de naturapolis kunnen consumenten ook een restitutiepolis afsluiten. Ze mogen dan zelf bepalen naar welke zorginstelling ze gaan. De kosten kunnen ze achteraf in rekening brengen bij de verzekeraar. Deze zorgverzekering is duurder, maar geeft de verzekerde wel meer keuzevrijheid.

Gabor Mooij

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen