Indiaas echtpaar op de brandstapel wegens hekserij


Op donderdag 17 mei werd In Zuid-India een ouder echtpaar door een woedende menigte op een brandstapel geplaatst en levend verbrand omdat het een vloek over de dochter van een familielid zou hebben uitgesproken, welke een slepende ziekte tot gevolg zou hebben gehad. De tragedie vond plaats in het dorp Upputimmayapalli, 150 kilometer ten noorden van de stad Hyderabad, in de deelstaat Andhra Pradesh. De 70-jarige Sayilu Pandla en zijn 65-jarige vrouw Pochamma werden uit hun hut gesleurd, geslagen en in brand gestoken door enkele tientallen dorpelingen, onder wie familieleden. De vader van het zieke meisje, die de menigte had aangespoord, is samen met anderen op verdenking van moord gearresteerd, aldus de politie. Hoewel grote Indiase steden zoals Hyderabad zeer modern kunnen zijn, is op het aangrenzende platteland bijgeloof nog aan de orde van de dag. Dit echtpaar werd zonder proces tot hekserij veroordeeld waarbij men niet voorafgaand aan een test werd onderworpen. Het (bij)geloof in geesten, demonen, spookdieren en tovenaars komt, vaak met grote overeenkomsten, over de hele wereld voor. Vroeger werden deze overeenkomsten toegeschreven aan onderlinge beïnvloeding. Nu neemt men aan dat dit universele geloof voortvloeit uit een diepgewortelde angst in de mens voor het duister en de ongekende natuur. Binnen het volksgeloof worden aan heksen drie gaven toegeschreven:
1. magische krachten;
2. de mogelijkheid om zich in een dier of een ander levend wezen te veranderen;
3. de mogelijkheid om zich snel te verplaatsen.

In samenlevingen als deze is de folklore de natuur zelf, bevolkt met duistere- en lichte wezens, waarbij levenloze dingen levend worden en dieren zielen hebben. Op verschillende manieren werd getest of iemand een heks was voor men tot vervolging overging. Een heks zou van nature buitengewoon licht zijn en daardoor op water kunnen blijven drijven. Een vrouw die verdacht werd van hekserij werd eerst in het water gegooid. Bleef zij drijven dan was bewezen dat zij een heks was en kwam zij uiteindelijk op de brandstapel terecht. Bleef zij niet drijven, dan was daarmee haar onschuld bewezen. Meestal was het dan te laat en was zij verdronken. Bij een andere test werd van de weegschaal gebruik gemaakt. Een heks zou minder wegen dan haar lengte boven een meter in kilo’s. De verdachte moest zich onder toezicht uitkleden om te kijken of zij geen gewichten in haar kleding verborgen had. Vervolgens kreeg zij een wit gewaad aan waarin zij gewogen werd.

Reacties
 1. Reply
  Gast
  mei 24, 2007 om 9:50 am
  gast

  indianfeelings? Lijkt wel een site die juist anti is… 😕

 2. Reply
  SvAsTi
  mei 24, 2007 om 10:47 am

  * met een volk of stam bedoel ik het volk/stam waar jouw roots liggen.

 3. Reply
  Gast
  mei 24, 2007 om 11:07 am

  het is wel duidelijk dat alleen het negatieve wordt belicht…en sati is een onderdeel van het hindoeisme en niet van India zelf.

 4. Reply
  Gast
  mei 24, 2007 om 2:41 pm

  Deze dingen gebeuren en hoewel India op papier een democrat(lees de grootste democratie) is, zijn dergelijke gebeurtenissen meer regel dan uitzondering…

 5. Reply
  Gast
  mei 24, 2007 om 4:31 pm

  Indianfeelings is gewoon een dommes site punt!

 6. Reply
  SvAsTi
  mei 24, 2007 om 4:31 pm

  moeten we onze ogen sluiten voor onmenselijke daden omdat we INDIANfeelings zijn? Keur jij alle gewoontes en cultuureigenschappen van een volk of stam goed ongeacht of deze onmenselijk van aard zijn?

 7. Reply
  Gast
  mei 24, 2007 om 7:29 pm
  gek

  ik vind als je zo erg geloovig ben, dan hoef je deze arme mensen te doden, maar uit te banen naar een plek waar zij met zijn familie rustig kunnen leven.

 8. Reply
  Gast
  mei 24, 2007 om 7:34 pm

  :roll 🙁 :sigh :cry :cry :cry :cry dus niet van hun leven beroven bedoelt met vorige test waar einglijk niet moet komen te staan.

 9. Reply
  Gast
  mei 26, 2007 om 1:51 am

  :zzz :grin

 10. Reply
  kerel
  januari 7, 2008 om 4:39 pm

  anti, nee hoor 😮

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen