Exclusief-Indiase bedrijven ruilen dollar voor Aziatische valuta’s om Russische steenkool te kopen


Reuters berichtte eerder over een grote Indiase kolentransactie waarbij de Chinese yuan betrokken was, maar de douanegegevens onderstrepen hoe niet in dollars luidende verrekeningen gemeengoed aan het worden zijn.

India heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn aankopen van Russische olie en steenkool agressief opgevoerd, om Moskou te helpen de gevolgen van de sancties op te vangen en New Delhi in staat te stellen grondstoffen tegen kortingen te krijgen in vergelijking met de leveringen uit andere landen.

Rusland werd in juli de op twee na grootste kolenleverancier van India, waarbij de invoer ten opzichte van juni met meer dan een vijfde toenam tot een recordhoeveelheid van 2,06 miljoen ton.

In juni hebben Indiase kopers voor minstens 742.000 ton Russische steenkool betaald met andere valuta dan de Amerikaanse dollar, volgens een overzicht van transacties dat door een in India gevestigde handelsbron aan de hand van douanedocumenten is samengesteld en met Reuters is gedeeld, gelijk aan 44% van de 1,7 miljoen ton Russische invoer die maand.

Grafiek: India kolenimport uit Rusland vs rest van de wereld,

Indiase staalproducenten en cementfabrikanten hebben de afgelopen weken Russische kolen gekocht met de dirham van de Verenigde Arabische Emiraten, de dollar van Hong Kong, de yuan en de euro, volgens douanedocumenten die afzonderlijk door Reuters zijn ingezien.

De yuan was goed voor 31% van de niet in Amerikaanse dollar luidende betalingen voor Russische steenkool in juni en de Hongkong dollar voor 28%. De euro was goed voor minder dan een kwart en de Emirati dirham voor ongeveer een zesde, zo bleek uit de gegevens van de handelsbron.

Het Indiase Ministerie van Financiën, dat het douanebestuur beheert, heeft niet geantwoord op e-mails waarin om een bevestiging van de documenten werd gevraagd. Het Ministerie van Handel en Industrie weigerde commentaar te geven.

De Reserve Bank of India heeft ook niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

De RBI heeft betalingen voor grondstoffen in de Indiase roepie goedgekeurd, een maatregel waarvan zij verwacht dat hij de bilaterale handel met Rusland in de eigen valuta zal stimuleren.

De Amerikaanse dollar is de dominerende valuta geweest voor de Indiase invoer van grondstoffen, zeiden de handelaars, en de greenback maakt het grootste deel uit van de deviezenreserves van het land.

Voor transacties in een andere valuta dan de dollar zouden de geldschieters eventueel dollars moeten sturen naar bankfilialen in het land van de oorspronkelijke valuta, of banken waarmee zij banden hebben, in ruil voor die valuta om de handel af te wikkelen.

DE DOLLAR OP AFSTAND HOUDEN

Twee in India gevestigde handelaars die steenkool kopen voor binnenlandse klanten en een in Europa gevestigde handelaar die met Russische steenkool handelt, zeiden dat zij verwachtten dat het aandeel van transacties zonder dollars voor Russische steenkool zou toenemen, aangezien banken en andere partijen manieren zoeken om zich in te dekken tegen een verdere verscherping van de sancties.

Het kopen van Russische steenkool met behulp van de Amerikaanse dollar is voor Indiase bedrijven niet illegaal.

Reuters kon douanedocumenten voor vier van de 11 schepen in het door de handelsbron verstrekte overzicht van Russische kolenhandel in juni, waaruit bleek dat er betaald was met de yuan, de euro en de Emirati dirham, bevestigen aan de hand van shiptracking-gegevens en door te spreken met een in India gevestigde particuliere douaneagent.

Nog eens drie schepen in de 11 transacties in het overzicht van de handelaar werden betaald met de Hong Kong dollar en de yuan, bevestigden twee handelsbronnen die met de transacties vertrouwd waren.

In één van die drie transacties heeft Jindal Steel and Power Ltd (JSPL) 79.721 ton zogenaamde PCI-kolen in het schip Zheng Kai uit de Russische haven Ust-Luga ingevoerd met gebruikmaking van yuan, aldus de twee bronnen.

De rivaliserende staalproducent Arcelormittal Nippon Steel India verscheepte 35.000 ton Russische antracietkolen met euro’s, zo bleek uit een douanedocument van 15 juni.

JSPL en Arcelormittal Nippon weigerden commentaar te geven.

De invoer zonder dollars ging ook in juli door.

Uit twee Indiase douanedocumenten van vorige maand, die door Reuters werden onderzocht, bleek dat Indiase bedrijven ermee instemden voor Russische steenkool te betalen met Hong Kong dollars en Emirati dirhams.

Het Indiase JK Lakshmi Cement importeerde 10.000 ton Russische thermische kolen in het bulkschip Ada, volgens een douanedocument van 20 juli. De factuur had een waarde van 14,62 miljoen Emirati dirhams (3,98 miljoen dollar), en de handelaar Swiss Singapore vergemakkelijkte de transactie.

JK Lakshmi heeft niet gereageerd op telefoontjes of e-mails waarin om een reactie werd gevraagd. Swiss Singapore, eigendom van het Indiase conglomeraat Aditya Birla Group, heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

De Indiase kolenhandelaar Chettinad Logistics importeerde 25.000 ton Russische thermische kolen van de in Singapore gevestigde handelaar Avani Resources en betaalde in Hongkong dollars, zo bleek uit een ander douanedocument van 20 juli.

Reuters was niet in staat contact op te nemen met Chettinad Logistics. Avani heeft niet gereageerd op een e-mail om commentaar te vragen.

($1 = 0,9764 euro)($1 = 7,8497 Hong Kong dollars)

($1 = 3,6729 UAE dirham)Lees verder op:
https://nl.marketscreener.com/koers/aandeel/JK-LAKSHMI-CEMENT-LIMITED-6493414/nieuws/Exclusief-Indiase-bedrijven-ruilen-dollar-voor-Aziatische-valuta-s-om-Russische-steenkool-te-kopen-41262374/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen