Een afwijkende relatie; aantasting tradities en familie-eer?


Ik wil graag iets met jullie delen. Iets dat volledig wordt genegeerd in de Hindoestaanse gemeenschap,met name de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland. Ik ben een bakra, een blanke, en ik heb een Hindoestaanse vriend. We hebben al twee jaar een liefdevolle, toegewijde en vertrouwde relatie.

Dat wij een homostel zijn schijnt voor velen het excuus te zijn om ons te haten en te oordelen in zowel de Hindoestaanse gemeenschap als in de Hollandse gemeenschap. Sommige mensen zeggen dat ze moeite te hebben met mensen met homoseksuele gevoelens. Dat klopt vooral wanneer het ‘éen-ver-van-mijn-bed-show’ is. Wanneer dit echter in de directe kring plaatsvindt, gaat men er toch anders op reageren.

Enkele weken geleden vertelde mijn vriend mij dat hij helaas gedwongen wordt door zijn ouders om te trouwen met iemand van de andere sexe, een vrouw. Zijn ouders hadden in hun kennissenkring verzocht uit te kijken naar een geschikte huwelijkskandidaat voor hem. De kandidaat die naar voren is gekomen is als eerste natuurlijk geschikt omdat ze een vrouw is. De reden dat hij met een vrouw zou moeten trouwen is buitengewoon triest. Als argument dragen ze aan dat ze denken aan het welzijn van hem en aan die van de familie. Hij zou op dit moment niet helder kunnen nadenken, dus doen zij wat het beste is voor hun zoon. Hij dient als zoon te denken aan de naam van de familie.

Zijn relatie met mij zou schandelijk zijn voor zijn familie. Hij vertelde mij dat zijn ouders de schande niet zouden kunnen verdragen in hun familie. Wat zullen de ooms, tantes, nichten en alle overige familieleden wel niet reageren. Ze zullen de ouders uitlachen denken de ouders. Ze zouden gefaald zijn in hun opvoeding. Hij zal door middel van een huwelijk met een vrouw het voortbestaan van de familienaam doorgeven aan de kinderen die geboren worden uit dat huwelijk.

Natuurlijk weten zowel mijn vriend als ik dat het huwelijk die zij voorstellen een middel is om controle over hem te krijgen. Ze willen hun zoon op een andere gedachte brengen. De ouders zijn bang dat wanneer ze te lang wachten en het zo laten, hem de kans geven keuzes te maken waar zij niet achter kunnen staan. Ik vind ze hypocriet! De ouders hebben elkaar tijdens hun middelbare school leren kennen. Ze zijn verliefd geworden op elkaar en uiteindelijk getrouwd. Ze zelf zijn getrouwd op basis van liefde. Ze hebben elkaar zelf uitgekozen. Tegen hun kinderen hebben ze altijd gezegd dat ze hen nooit zullen dwingen tot een huwelijk met iemand.

Kunnen jullie je iets voorstellen wat voor pijn gedwongen huwelijk kan veroorzaken? Niet alleen voor mij en mijn vriend, maar ook voor het meisje met wie hij moet trouwen. Ze verwacht natuurlijk een heteroseksuele man. Een man die van haar gaat houden. Uiteindelijk is zij straks ook erg ongelukkig. Ondanks het smeken van mijn vriend, staan zijn ouders erop dat hij trouwt. Ze bieden hem eigenlijk twee keuzes: hij trouwt of hij laat zijn gezicht nooit meer zien aan zijn ouders. In vind het een morele chantage van de ouders. Ze geven hem totaal geen ruimte en dwingen hem gewoon.

Zulke huwelijken zijn zeer bedroevend. Niemand zal uiteindelijk gelukkig zijn. Het zal me niet verbazen dat er meer van zulke gedwongen huwelijken gesloten onder druk van de ouders. Voor hun gemoedsruststelling, trots, familie en respect wordt natuurlijk alles door de ouders verzwegen naar de buitenwereld. Dit is ethisch niet verantwoord vind ik. Ik zou dan ook graag willen dat de jongeren die hier de dupe van zijn wakker worden geschud en opkomen voor hun gevoelens. Alle culturen hebben een (ouderwetse) opvatting. Zolang je er niets aan doet, blijft het zo doorgaan. Jullie jongeren dienen zelf aan de opvatting te werken door te praten met je ouders, je omgeving. Ik zou het erg vinden wanneer er niets wordt gedaan hieraan.

Amrita
Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een gesprek met mijn Hollandse collega E.

Reacties
 1. Reply
  Gast
  maart 23, 2005 om 10:13 am
  Levensfilosoof

  Deze klacht past niet op deze Hindostaanse site
  omdat er op deze
  wijze ook een veroordeling wordt uitgesproken, vingerwijzing wordt gedaan en zelfs een discriminatoire
  houding wordt
  geetaleerd aan het
  adres van de Hindostaanse gemeenschap.
  Hopelijk zijn wij
  het er onverdeeld over eens dat
  homosexualiteit
  overal op deze planeet, zelfs
  in Griekenland alwaar de kerels
  elkaar traditiegetrouw anaal
  zitten te bepeuteren, wordt
  gemeden en verafschuwd.
  Het advies is: stel je je niet te veel op als een ketter maar als een vigilant en
  steek niet gauw de straffe vinger uit
  naar een enkele
  gemeenschap terwijl
  de hele aardkloot zich aan hetzelfde
  bezondigt.
  Ten aanzien van een andere vorm van afwijzing
  binnen de toch al redelijk onbesproken (!!)Hindostaanse
  gemeenschap, zou ik het met jou
  beslist over kunnen
  hebben.

 2. Reply
  Gast
  maart 23, 2005 om 7:03 pm
  priya

  het is geen klacht het is een constatering en waarom zou je dit stuk niet op indianfeelings mogen plaatsen? De schrijver heeft het over een bepaalde situatie binnen een hindustaans gezin, dat deze dingen overal voorkomen staat los van alles. Waarom voel je je zo aangevallen \”levensfilosoof\”? Ik vind het diep triest dat mensen het geluk van iemand laten afhangen van een iets of iemand. Dat ze er afwijzend tegenover staan, dat mag (hun mening) Morele chantage of niet, ik zou voor mij eigen geluk kiezen. Je moet jezelf afvragen of je iets juist of fout doet en in dit geval zo het fout zijn als die jongen zou trouwen met dat meisje. hij houdt zichzelf en haar voor de gek. Hij ruineert niet alleen zijn eigen leven maar ook de hare. Dus het antwoord op wat juist of niet juist handelen is simpel!

 3. Reply
  Gast
  maart 29, 2005 om 4:20 pm
  Vrouw in man

  Ik vind het een trieste zaak dat men maar niet kan inzien wat een homo nou inhoudt. Waarom zou een man met een pik vallen op andere pikken? Men kan zich enkel aangetrokken voelen tot een man…als de Ziel, Aatma, een vrouw is. Kan een vrouw dat gevangen zit in het lichaam van een man, het helpen? En andersom, een man in het lichaam van een vrouw? Als een man op een man valt is dat niet omdat hij zo graag in zijn kont geneukt wordt, maar omdat hij een vrouw is…zonder kut!

  Ik denk dat God een hele goede reden heeft om zoveel zielen gevangen te zetten in \’verkeerde\’ lichamen.

  De straf om als homo weder te keren op aarde, is voor de homo al erg genoeg. Laten wij het ze niet nog moeilijker maken hoor!

  God bless you!

 4. Reply
  Gast
  april 26, 2005 om 9:39 am

  🙂 :upset 🙁 😡 😡 :zzz :sigh :eek

 5. Reply
  Gast
  mei 29, 2005 om 10:39 am
  Eyzz

  Leuk om te lezen dat veel mensen allemaal denken het wel te weten hoe het zit. Ik denk dat wij NOOIT kunnen oordelen en enkel hebben te accepteren. Zolang je niet zelf GOD bent kun je beter je mond houden over anderen! Dit is wat ik zelf geloof: om uiteindelijk niet meer op deze aarde te hoeven reincarneren moet een ziel alles zelf hebben meegemaakt om exact te weten hoe het is (iedereen is ooit een keer moeder geweest/homo geweest/heeft ooit een keer zelfmoord gepleegd etc) Het enige wat mensen moeten doen is zich met zich zelf bemoeien en doen wat voor HUN zelf het beste is. Niemand kan ooit iemand om welke reden dan ook veroordelen omdat je geen inzicht hebt in zijn/haar vorige levens. Accepteren dus en je met jezelf bezig houden daar heeft iedereen het echt druk genoeg mee. :grin

 6. Reply
  Gast
  juni 8, 2005 om 2:05 pm

  Hallo mensen jullie praten aleen maar BULLSHIT!!! Kijk ik ben zelf ook hindustaan en vele hindustaanse mensen (ouderen) leven nog in oude tyd en er zijn maar weinige die met de tyd meegaan!! Ik vind dat je met de tyd mee moet gaan. En ik vind dat je gewoon voor je kinderen blij moet zijn als ze gelukkig zijn. Of ze nou Homo / hetereo zijn. En of je nou met crool trouwt HALLO mensen word wakker!! Belangtijk is dat je gelukkig bent. En je kinderen leeft met die persoon en niet die ouders of wie dan ook!! Dus het is hun leven. Belangrijk is dat die persoon vertrouwen is met wie je trouwt en gelukkig bent klaar.

 7. Reply
  Gast
  juni 27, 2005 om 3:56 pm
  ben blij dat er homo\'s zijn meer vrouwe

  :grin

 8. Reply
  Gast
  oktober 15, 2005 om 4:10 pm
  Eigen leven .

  Ik vind dat ieder mens recht heeft op zijn/haar geluk en als dat geluk betekent een relatie met iemand van dezelfde sekse so be it . Het is eigenlijk egoistisch als ouders dat niet accepteren ! 🙂

 9. Reply
  Gast
  november 6, 2005 om 6:19 pm
  Ivano Ludwig Rechards

  Giorgio Lorenzo Giorghete ik mis jullie mama is stout papahet spijt mij ouwe woon jij noch in Rotterdam holanders die haat jij oprecht pa het zijn honden huigelaars en willen de waarheid niet maar de leugen als waarheid door drukken

 10. Reply
  Gast
  januari 24, 2007 om 7:24 pm
  rizk

  Gevoelens hebben voor iemand hoeft geen vrijbrief voor een persoon te zijn om op basis daarvan een stap te nemen, daar waar het gros van zijn/haar familie/vrienden/kennissen ertegen zijn. Vaak zeggen ze dat liefde blind maakt, en meestal is het ook zo. Als jongere mag je praten met je ouders over je gevoelens, daar is niks mis mee, maar je moet zelf wel openstaan om bepaalde zaken, die in de ogen van je ouders niet door de beugel kunnnen, te accepteren. Verblind door de liefde zie je bepaalde negatieve zaken niet, en daarvoor heb je de ouderen nodig die je erop moeten attenderen. Een simpel vb is bv een Hindustaans meisje die verliefd wordt op een drugsdealer die om de haverklap met de justitie in aanraking komt. Zijn haar gevoelens voor hem dan een vrijbrief om een relatie met hem aan te gaan? Moet ze opkomen voor haar gevoelens en thuis beginnen te rebelleren? Het is een feit dat homosexualiteit taboe is in de Hindustaanse samenleving, omdat het iets “abnormaals” is. Hindustaan en Familie horen bij mekaar. Je kan niet zonder 1 van die 2. Zo zit onze cultuur in elkaar. Er zal altijd sprake zijn van schaamte bij de ouders/broers/zussen, als je zoon/broer met zijn homovriend een nauta binnenloopt. En dan praat ik niet over de roddels/vingerwijzingen van de aanwezige (familie)gasten, al dan niet openlijk. Probeer dat eens te snappen? Welke Hindustaanse ouder zal je met trots in haar stem horen zeggen dat haar zoon homo is? Uithuwelijken onder dwang verwerp ik. Jij verwacht van zijn ouders dat ze jullie twee jullie gang laten gaan en aan de wijde wereld gaan lopen verkondigen dat hun zoon homo is en hij heeft een (toevallig)blanke vriend met wie hij gelukkig is en dat ze heel happy zijn dat hun zoon gelukkig is, met schijt aan de buitenwereld. Ik denk dat je dat helaas nooit van je leven zal meemaken. Trouwens, ik denk dat het je karma is die je tot homo heeft gemaakt. Het is een straf van God. Je zal het ergens aan verdiend hebben, want alles gebeurt met een reden.

 11. Reply
  Gast
  mei 28, 2007 om 1:48 am
  ere gast

  Hallo denkhoofd,

  Leuk als je erover
  nadenkt dat God zoveel fantasie heeft dat die er voor gezorgd heeft dat gelijknamige polen
  elkaar niet steeds blijft afstoten maar elkaar ook een
  keer flink aantrekken.
  Hier is niets op tegen.

  Het gaat er bij mij om waarom deze
  sociale klacht , waarbij een incidentje zich gemanifesteerd heeft binnen de toch al redelijk goed functionerende en tolerante Hindostaanse gemeenschap, juist bij deze gemeenschap wordt neergelegd als zou deze er
  op z\’n minst een goede verantwoording voor
  moeten kunnen afleggen.

  Bij het vak methodologie heb ik
  geleerd een ontwikkelingsproceste bezien en te bekijken in de structuur van een raamwerk. Is er geen \”frame \”, dan is er ook geen reden tot generaliseren.

  De Hindostaanse gemeenschap laat veel meer toe dan
  vele andere culturele gemeenschappen elders in de wereld.
  Het homoprobleem
  zie ik dan strikt als een incidentje
  binnen een segmentarisch gedeelte van de Hindostaanse gemeenschap alwaar men het moet hebben van onderwatersteken geven en
  lullige pesterij.

  Zelf ben ik een zeer sociaal en
  behulpzaam mens.
  Zit ik met m\’n broers en neven gezellig te pimpelen, merk ik dat ik samen met hun de meest grove grapjes maak over lui, die ik in het leven graag een handje help: materieel als immaterieel.

  Deze gedraging is desalniettemin niet tekenend voor de Hindostaanse gemeenschap in haar totaliteit!!

  Als je het er niet
  mee eens bent, is er een weg die je
  het juiste antwoord
  kan verschaffen:
  vakgroep etnische studies culturele antropologie van
  elke willekeurige universiteit.

 12. Reply
  een gast
  juli 31, 2007 om 10:25 am
  kk homo's

  kijk het kan zijn dat er bij sommige (een half procent) een vrouwelijk ziel in een mannelijk lichaam zit maar de rest van die smerige homo’s zijn gewoon aaal rijders en ik zeg je eerlijk dat het me nix doet als ik hoor dat de alllochtonen/marokkanen weer eens op ho/le/bi jacht zijn gegaan

 13. Reply
  een gast
  augustus 17, 2007 om 5:12 pm
  dusdat

  man het is belachelijk…het gaat nergens over dat mensen zo reageren…waar is het respect voor een ander…?vroeger kon zwart en blank ook niet…nu kan homo en hetero ook niet mensen blijven reden zoeken om een ander te veroordelen vroeger mocht je als hindoestaan ook niet thuiskomen met een ander geloof of cultuur or whatever….tijd van acceptatie hoe je eht ook wendt of keert…als jij nou anders zou zijn omdat jij dik bent ofzo dan moet je ook zo uitgescholden wordeb oe zoiets..of dat jij zelf homo bent..daar denken mensen niet over na…want je hebt het niet in de hand je bent homo of je bent het niet…en dan kan je zeggen het ligt aan opvoeding dat is bullshit.!!!!want die broer of zus van diegene heeft zelfde opvoeding gehad hoor!!en die is gewoon hetero..maar ik geef toe je hebt van die homo’s die tever gaan eerlijk is eerlijk maar die verpesten het voor die homo’s die gewoon zelf hun ding doen en niemand lastig vallen…niet elke homo is zo dat ze andere mannen op straat gaan lastig vallen en ik zeg je eerlijk ga maar vragen aan die homo’s die dat nioet doenw at ze ervan vinden geloof dat ze zeggen dat kan ej neit maken je weet niet of diegene ervan gediend is of neit…ze hebben ook respect voor jou (al is dat moeilijk te zien omdat andere het verpesten)waarom jij niet voor hun?

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen