The Fast and the Furious


Het verhaal van “The Fast and the Furious” is voor het grootste deel compleet onwaarschijnlijk, maar de basis van de film bevat toch een bron van waarheid. Deze actievolle en bombastische racefilm spruit namelijk voort uit een artikel over bestaande bendes rond autoracen. Rob Cohen, de man die al jaren moeite doet om een sterke film te construeren, zag er wel brood in en begon direct met veel enthousiasme aan het project. Het is een vermakelijke, maar overdonderende knaller geworden, die de actieliefhebber wel kan waarderen.

De hoofdpersoon in de film lijdt een dubbel leven. Hij is een jonge, maar toch voldoende ervaren FBI-officier. Zijn naam: Brian O’Connor (Paul Walker). Hij raakt gefascineerd door de vele kapingen van de laatste tijd en besluit te infiltreren, onder de naam Brian Spilner, bij de bende van de struise, maar tegelijkertijd best vriendelijke Dominic Toretto (Vin Diesel), die verdacht wordt van de daden. Toretto’s nachtleven ziet er echter een heel stukje anders uit, dan wat Brian tot voor kort deed in deze periode. Toretto neemt zijn nieuwe vriend Brian mee in een onderwereld van de nachtelijke illegale autoraces. Brian voelt zich onwennig in de situatie, en dit verergert wanneer hij zich echt bevriend gaat voelen met zijn hoofdverdachte. Deze relatie versterkt moeiteloos met de verschijning van Toretto’s bloedmooie zuster Mia (Jordana Brewster). Brian wordt, door zijn functie, geacht zijn hoofd koel te houden, maar gaat toch voor de bijl. Hij bevindt zich in een moeilijke situatie, waar alleen hijzelf zich uit kan redden.

“The Fast and the Furious” is inmiddels de zevende grote productie van Rob Cohen en dit is er eentje waar de man al wat fierder over kan zijn. Na teleurstellingen als “Dragonheart” en “Daylight” en het nog lichtelijk door de beugel kunnende “The Skulls”, komt hij hier eindelijk op de proppen met wat van zijn type regisseur wordt verwacht. Een overdonderende, explosieve, ouderwetse, maar toch onwaarschijnlijk boeiende actieknaller. De film duurt een tweetal uurtjes, maar houdt er van de eerste tot de laatste seconde de vaart in. De adrenaline spat werkelijk van het scherm. De actiescènes zijn sterk in beeld gebracht door Cohen en zijn crew. Ze zijn op sommige momenten misschien wel overdreven maf, maar met wat er tegenwoordig allemaal niet in de real world gebeurt, verschiet je nergens meer van. Eén van de pareltjes van momenten in de film, waar je al een stukje in de trailer van te zien krijgt, is een racescène tussen een vrachtwagen en sportcar. Werkelijk adembenemend en enorm beklemmend in beeld gebracht. Verder bouwt de film moeiteloos op naar een sterke climax, die de (actie)filmliefhebber beslist zal smaken.

Over de cast valt ook geen slecht woord te zeggen. In de twee hoofdrollen krijgen we twee grote sterren van de zogenaamde jongere generatie op ons brood. In de eerste plaats hebben we Paul Walker, die we eerder ook al opmerkten in Cohens vorige project “The Skulls”. Hij weet zich perfect uit de slag te trekken in zijn rol als met conflicten worstelende FBI-officier. Zijn tegenstander op het scherm en eveneens op personagegebied is Vin Diesel. De supercoole ster maakte zijn grote introductie in het schitterende “Pitch Black” en weet ook hier weer een beklijvende actieprestatie neer te zetten. Ook de flitsende muziek ging ons niet onopgemerkt voorbij.

“The Fast and the Furious” is een sterke actieknaller, die de gemiddelde filmliefhebber beslist voldaan de zaal doet verlaten. Puur entertainment!

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen