UndergrounD tijdens Spirit of India (16 juni 2001)


Zaterdag 16 juni 2001 hadden wij exclusieve interviews met diverse groepen bij het dansfestival Spirit of India. Uit het archief hebben we het interview met UndergrounD weer online gebracht.

Indianfeelings
Kunnen jullie wat vertellen over je dansgroep en dansstijl?

Underground (Hans)
(Lachend) Ja, zeg het maar, wat wil je weten? Wij zijn Underground en we hebben een behoorlijk naamsbekend. Mensen die ons gezien hebben, weten ongeveer wat wij doen. Met nadruk richten wij ons op Streetdance en veelal eigen freestyle. En dat is hetgeen waar wij bekend om zijn. 

Indianfeelings
Hoe zijn jullie tot de keuze van je act gekomen?. 

Underground (Hans)
Dan moet je even bij Soenil zijn.

Underground (Soenil)
Wij zijn gevraagd om iets aparts neer te zetten. Wij doen dit samen met een aantal andere dansgroepen, die veelal ook Hindustaanse muziek gebruiken. Daarom hebben wij gekozen voor een mix, waar wel Hindustaans muziek in voorkomt, of althans de teksten zijn wel Hindustaans, maar de muziek is gebaseerd op beats van Streetdance. Zo willen wij ons toch onderscheiden van andere dansgroepen.

Indianfeelings. 
Hebben jullie de andere dansgroepen al zien repeteren?. 

Underground (Soenil)
Ja, we hebben aantal keren samengeoefend. Ze zijn ook bekend bij ons, omdat we al eerder met ze hebben gedanst. Omstebeurt welliswaar, maar niet in zo’n verband.

Indianfeelings
Wat vinden jullie van hun acts?

Underground (Soenil)
Ik vind het leuk wat zijn doen op hun manier. Maar ik zelf, en ik denk het publiek ook wel, de onderscheid tussen hen en ons.

Indianfeelings
Wat vinden jullie ervan om deel te kunnen nemen aan dit evenement?

Underground (Soenil)
Nou, Jimmy was hier heel erg enthousiast over, dus ik geef het woord aan hem.

Underground (Jimmy)
Het is sowieso heel leuk om mee te doen met dit soort culturele dingen. Alleen heb je nu een heel ander bereik. Normaal dans je altijd op dansavonden en op bruiloften, nu is het een heel ander soort publiek waar je voor gaat dansen. Dat is ook weer stukje wat je meebrengt, qua stijl hoe wij dansen en hoe wij hoe wij het over willen brengen. Het is gewoon weer een stukje erbij. Het zijn elke keer maar kleine stukjes, die op een gegeven moment 1 grote puzzel wordt. Dan proberen wij te bereiken.

Indianfeelings
Wat zijn jullie verwachtingen voor vanavond?

Underground (Kiran)
Onze verwachtingen….

Underground (spottend op de achtergrond)
Jij bent Kiran, zeg dat dan.

Underground (Kiran)
(Lachend) Ja, ik ben Kiran. Ik verwacht ten eerste dat het een geslaagde avond wordt. Gezien het programma, denk ik dat het heel leuk gaat worden, gezien de verschillende acts, qua stijl en qua vorm. Dus niet dat je alleen maar klassieke dans hebt, maar er is echt van alles en dat gemengt met het westerse toch wel. Dat wij gaan zeker naar voren brengen.

Indianfeelings
Hebben jullie een speciaal gevoel bij de naam Spirit of India?

Underground (Hans)
Ja, het doet me wel iets.

Underground (lachend op de achtergrond)
Wat doet het dan met jou?. 

Underground (Hans)
Nou…he, hume bauhoet Spirit hai, toh? (Ik heb veel Spirit, toch? – red.)

Underground (Aniel)
Nou, op zich maakt de naam niet zo heel erg veel uit. Het gaat om de…kijk, nu bijvoordbeeld komen we bij een organisatie binnen in een een kerk. Je denkt er niet bij na dat hier een feest wordt gehouden. Dan zie je hoe druk het is, je ziet de sfeer en dat geeft je een bepaalde spirit. De naam zegt dus niet echt veel, vind ik zelf. Het is eigenlijk wat je laat zien en hoe je het over wilt brengen aan de mensen.

Indianfeelings
Maar jullie zijn wel tevreden met de naam?. 

Underground (Soenil)
Ja, want eigenlijk liggen onze roots in India. Wij dansen vaker op bruiloften en dansavonden, maar hier heb je toch een ander soort publiek. Die mensen willen wij ook graag laten zijn, wat wij kunnen en dat wij niet zijn blijvenhaken in de tijd. Daarom doen wij ook mee om te laten zijn dat wij jongeren, wij Hindustanen, best meekunnen doen in de westerse cultuur en dat wij evengoed in andere evenementen kunnen dans. Ik denk ook niet dat het dansavond publiek hier echt op af komt, want die willen alleen maar dansen. Wij willen de mensen laten zien dat wij kunnen dansen en daar hebben ze ook recht op.

Underground (Hans)
Ik vind het heel apart dat je dat zegt, Soenfleel (bijnaam van Soenil – red.). Het punt is dat je met Underground iets neerzet wat totaal onverwachts is. Mensen die zien ons, hebben daar ook een apart gevoel bij. De reactie, en ik weet niet of het straks ook te horen is, krijg je automatisch van het publiek. En dat is gewoon leuk. Het feit dat dansgroep een bepaalde naam voor zijn groep bedacht heeft, geeft weer dat wij in ons concept veel plezier hebben, in het feit wat we doen, hoe we het doen en de reacties die wij van het publiek krijgen. Met name het publiek, omdat wij zijn Hindustanen, en ik vind het te gek dat Hindustanen achter ons staan, wat je dus niet vaak tegenkomt.

Indianfeelings
Hartelijk dank voor dit interview en veel plezier vanavond. 

Underground
Bedankt.

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen