The Thing


Specials & ReportageOnterecht aangezien als een remake, is The Thing de tweede verfilming van Who Goes There, geschreven door John W. Campbell Jr.De eerste verfilming was in 1951, The Thing From Another World, waarvan stukjes in John Carpenter’s Halloween te zien waren.

Toeval is dan ook dat Carpenter vier jaar later zelf de tweede verfilming regisseerde, en dan ook zijn beste film tot nu toe maakte (Nu wacht ik op de reactie van woedende Halloween fans).

Een groep wetenschappers, waaronder MacReady (Kurt Russell), doet onderzoek op Antartica als een in paniek geraakte onderzoeker uit Noorwegen hun kamp binnenvliegt en hun honden probeert dood te schieten. De man wordt neergeschoten, en als de onderzoekers naar het nabijgelegen Noorse kamp gaan, blijkt iedereen verdwenen te zijn en graven ze een vreemd wezen op van meer dan 100.000 jaar oud. Nadat het wezen ontdooid is, begint het vreemde vormen aan te nemen en wordt een van hen…

Carpenter zet meteen de sfeer door de wetenschappers te isoleren in een koude, ruige omgeving (Geen vrouw te bekennen in de film, en gelukkig zijn er dan ook geen geile wetenschappers die hun lusten niet kunnen botvieren). Iedereen is dan ook voortdurend warm gekleed en hun ijskoude adem is meerdere malen te zien. Waar Carpenter meestal ook zijn eigen filmmuziek componeert, heeft hij hier dit aan Ennio Morricone overgelaten, en hoewel het geen melodiën zijn die je snel zult onthouden, ze werken uitstekend bij wat er op het scherm gebeurt. In een tijdperk waar niemand ooit van CGI gehoord had, wist Special Make-up Effects artiest Rob Bottin de Thing in meerdere gruwelijke vormen te weergeven, waaronder een afgehakt hoofd dat poten krijgt en als een spin wegloopt, en een bloeddorstige hond met tentakels uit zijn lijf. Deze creaties zorgen er dan ook voor dat wanneer ze in beeld zijn, je echt op het puntje van je stoel zit. Eén scene die genoemd moet worden is wanneer MacReady het bloed van de andere wetenschappers test. De spanning .– wie is de Thing en wie niet .– is dan ook ondraaglijk, en die scene is dan ook een paar jaar geleden schaamteloos nagedaan in The Faculty, hoewel die daar veel minder effectief was.

The Thing is dan ook verplichte kost voor elke horrorfan, en hoewel iedereen die deze film nog niet heeft gezien zich ervoor zou moeten schamen, kan ik het niet helpen om jaloers te zijn aangezien zij staan te wachten op een geweldige filmervaring.

Anwar Rayman

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen