Noorwegen arresteert Rus met drones in zijn bagage
Grensovergang Storskog tussen Noorwegen en Rusland (archieffoto)


© Lise Aaserud / NTB
Grensovergang Storskog tussen Noorwegen en Rusland (archieffoto)

Noorwegen heeft een 50-jarige Rus gearresteerd die met twee drones in zijn bagage de grens tussen beide landen over wilde steken. De man zou sinds augustus in Noorwegen zijn geweest en geeft toe meerdere vluchten te hebben gemaakt met de drones.

De man, wiens naam niet bekend is gemaakt, is dinsdag aangehouden. Een rechtbank heeft besloten dat hij zeker twee weken in hechtenis blijft.

Olie- en gasplatformen

Of de man verantwoordelijk is voor (een aantal van) de vele dronevluchten die de afgelopen weken zijn gemeld bij Noorse olie- en gasplatformen, is niet duidelijk. Maar het is sinds de sancties vanwege de oorlog in Oekraïne verboden om toestellen die worden bestuurd door Russische personen of bedrijven te laten landen, vertrekken of vliegen boven Noorwegen.

Dat de Rus zich daar schuldig aan had gemaakt, werd ontdekt bij een routinecontrole bij Storskog, de enige legale grensovergang tussen Rusland en Noorwegen. In zijn bagage werden naast de drones verschillende gegevensdragers gevonden, met deels versleutelde bestanden erop.  

Geen reden voor aanwezigheid

De man zei volgens de Noorse krant VG tegen de rechter dat hij sinds augustus in Noorwegen was, en op verschillende plekken in het land met de drones heeft gevlogen. De man wil niet zeggen waarom hij in Noorwegen was.

De beveiliging rond belangrijke energie-, internet- en stroompunten in Noorwegen is opgevoerd na de explosies bij gasleidingen van Nord Stream in de Baltische Zee. Maar volgens de Noorse minister van Justitie is het ‘te vroeg om conclusies te trekken’ over de beweegredenen van de opgepakte man om boven Noorwegen met drones te vliegen.Lees verder op:
https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/noorwegen-arresteert-rus-met-drones-in-zijn-bagage/ar-AA12XFoI?li=BB13YidB

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen