Ontslag Nemen


Op een elegante manier ontslag nemen Wat is de correcte procedure om ontslag te nemen? Er zijn een aantal basisregels voor hoe je je moet gedragen en wat je wel en niet kan zeggen tijdens je ontslagprocedure.

Ontslagbrief
Je kunt het beste een kort briefje schrijven waarin je zegt dat ‘het je spijt dat je op dit moment ontslag moet nemen’ en het gewoon daarbij laten. Het is belangrijk een schriftelijk stuk toe te zenden, om de kans op misverstanden te verkleinen. 

Verbrand niet al je schepen achter je
Het kan dat je je vorige werkgever nog nodig hebt voor referenties. Of misschien wil je later toch weer terug naar je oude bedrijf. Beeld je in dat je vroegere collega’s later op je carrièrepad nog eens tegenkomt. Wees daarom voorzichtig met bruut vertrekken.

Oneerlijke bejeging
Je wilt een rechtszaak aanspannen tegen je werkgever, houd dit dan stil. Verzamel ongemerkt bewijzen en zoek een advocaat, bezoek een rechtswinkel of bel de vakbond. Blijf lachen, anders verpest je de verrassing en keert de situatie zich tegen je. Bestudeer wat je rechtmatig toekomt. Probeer erachter wat je nog betaald krijgt als je ontslag neemt – vakantiedagen die je niet hebt opgenomen bijvoorbeeld.

Zet je deadlines op een rij
Zorg dat je geen onafgemaakte projecten achterlaat, maak datgene waar je mee bezig was af en zorg ervoor dat er geen onnodige rompslomp blijft hangen.

Zorg ervoor dat iemand uit het bedrijf achter je staat
Hij kan later je referentie zijn. De meeste personeelsmanagers geven namelijk alleen gegevens als naam en data van in- en uitdiensttreding mee. Het is altijd handig om iemand te hebben waarmee je overweg kunt voor het eventuele papierwerk en zaken die achteraf mogelijk om de deur kunnen komen kijken.

Het allerbelangrijkste: contact
Houd contact met je zakelijke relaties en mentors, niet alleen met je vrienden. Maak een adresboekje met contacten waarmee je goed overweg kunt en die je verderop in je loopbaan kunnen helpen. Mensen vergeten dit vaak, maar het is iets dat topmanagers altijd doen.

Anil Mahadew
Personeelsmanager

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen