Vrijwilligerswerk in India: shelter Don Bosco


Vrijwilligerswerk in India, wat houdt dat in? De betekenis die wij eraan geven, is de volgende: het helpen en aandacht geven aan de kinderen van de shelter. Spelletjes spelen, verschillende sporten beoefenen, communiceren, films en soaps bekijken, kortom: er zijn voor de kinderen. Maar over welke kinderen gaat het? Wij, Janice en Bindiya werken in shelter Don Bosco, Wadala (Mumbai). Dit is een open huis voor straatjongens. Hier kunnen ze eten, slapen, douchen, onderwijs krijgen, etc.Er leven ongeveer 100 jongens, in de leeftijdscategorie van 6 tot 16 jaar. Father Lester is de directeur van de shelter, daarnaast krijgt hij ondersteuning van twee andere Fathers: Father Barnabe en Father Vinod. Ook werkt Brother Agnelo in de shelter en is er een staff aanwezig.

Via de Commissie SAMEN in Nederland zijn wij als eerste vrijwilligers uit Nederland naar shelter Don Bosco uitgezonden om hier te werken. Janice is inmiddels afgestudeerd in Internationaal Recht en Criminologie. Zij wilde graag na haar studie een tijdje naar het buitenland om zich vrijwillig in te zetten voor kinderen in een ontwikkelingsland. Aangezien India haar lievelingsland is, was de keuze snel gemaakt.
Bindiya is momenteel vierdejaars studente Communicatiewetenschap aan de UvA. In het kader van haar studie, doet Bindiya onderzoek in India. De hoofdvraag in de onderzoekspaper luidt: ‘In hoeverre verschilt het beeld van de middenklasse in Mumbai over de straatkinderen van het beeld zoals dat gepresenteerd wordt in de kranten?’ Het idee van stage lopen in het buitenland speelde al heel lang, dit vormde dan ook een groot deel van haar motivatie om naar India te komen. Het idee van iets ‘goeds’ doen voor kinderen was ook een belangrijke drijfveer.

Tot nu toe hebben we het ontzettend naar onze zin in India. In het begin was het nogal aftasten vanuit beide kanten. Nu zijn de jongens niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven in India. Rond 10:00 uur zijn we in de shelter te vinden tot ongeveer 22:00 uur ’s avonds, dan gaan de jongens naar bed. Wij gaan dan naar huis, meestal moeten we dan nog avondeten. Hier in India eten de mensen veel later, rond een uur of 21:00 uur pas. Ze vinden het dan ook erg vreemd als wij soms om 18:00 uur al gaan dineren. In de shelter wonen ook oudere straatjongens, zij maken het avondeten klaar. Het meeste doen ze namelijk zelf, hun bord afwassen, kleding wassen, dweilen en bezemen. Ze hebben allen een kluisje en een kist waar ze hun spullen in kwijt kunnen. Meestal delen 2 jongens deze opbergmogelijkheden. Ze zijn dus verantwoordelijk voor hun eigen spullen!

De jongens zijn heel actief in het beoefenen van verschillende sporten, vooral voetbal, hockey en cricket zijn erg in trek. Voetbalwedstrijden worden iedere dag gespeeld, onder elkaar. Cricketwedstrijden vinden vaak plaats in de weekenden en vakanties. Officiële hockeywedstrijden worden gespeeld in het stadion bij Churchgate. We hebben er 1 meegemaakt, de tegenstanders waren echter zo oud en groot, fysiek waren zij sterker dat bleek ook uit de uitslag!

Wij zijn hier nu al 2,5 maand, we hebben nog 2 maanden te gaan. In november zijn we voor 2 weken naar Ahmednagar geweest. Afscheid nemen van de jongens viel ons erg zwaar. Met sommige jongens heb je natuurlijk een hechtere band dan met anderen maar feit blijft dat het lastig gaat worden in maart!

Als jullie vragen, opmerkingen of suggesties hebben, mail ons dan!
Janice: janice_in_india@yahoo.com
Bindiya: bindiya_in_india@yahoo.com

Matunga, 18 januari 2005

Groetjes,
Janice & Bindiya

1 reactie
 1. Reply
  Gast
  februari 23, 2005 om 8:16 pm
  mike

  :eek :eek :eek

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen