Swordfish


De remake van Gone in 60 Seconds moest voor Dominic Sena de deuren wagenwijd openen voor een plaatsje in de Hollywood-etalage. Deze ballon ging echter niet op, want de film stelde teleur. Ongeveer een jaar later mag hij het opnieuw proberen. Deze keer gaat hij het zoeken in de wereld van de informatica en meer bepaald in die van de hackers.

Swordfish steekt mysterieus van wal en het duurt even voordat je als kijker weet waar je aan toe bent. Maar die onwetenheid wordt snel aan diggelen geslagen door een peperdure scène die navolging wil geven aan het nu al overbekende John Woo effect, ons allen bekend uit de film The Matrix. Verder kan de regisseur nog rekenen op John Travolta en blijkbaar ook op een acteur en actrice die zullen te zien zijn in het vervolg van X-Men. Het gaat om de Australische acteur Hugh Hackman en Flintstones-actrice Halle Berry. De laatste opmerkelijke naam die we aan het lijstje kunnen toevoegen is die van Don Cheadle.

Het verhaal zit heel eenvoudig in elkaar. Gabriel Shear (John Travolta) is een miljonair die op zoek is naar een kraker. Om die te vinden stuurt hij zijn liefje Ginger Knowles (Halle Berry) op bezoek bij de reeds veroordeelde meesterhacker Stanley Jobson (Hugh Jackman). Deze laatste krijgt het voorstel om voor Gabriel te gaan werken. Het werkje dat hij moet opknappen is het kraken van een computer van de Amerikaanse overheid. Een computer die toegang geeft tot belangrijke staatsgeheimen en niet te vergeten tot een rekeningsaldo dat een aantal duizelingwekkende nullen bevat. Stanley is in het begin niet geà¯nteresseerd in de job maar door persoonlijke redenen zwikt hij uiteindelijk toch. En voor hij het weet, zit hij terug aan het roer van een zee schermen en keyboards. Gabriel Shrear onderneemt het zaakje echter niet op eigen houtje want blijkbaar zijn er mensen van hogere hand geà¯nteresseerd in zijn ‘project’.

Swordfish steekt menigmaal de draak met het getal zestig dat naar alle waarschijnlijkheid verwijst naar de vorige film van Sena. Misschien wel het lievelingsgetal van Sena, wie weet. Ook zijn er enkele links terug te vinden die verwijzen naar de hedendaagse computerwereld. De eerste gelijkenis valt al heel vroeg in de film wanneer een zekere Axl Torvalds wordt tegengehouden door de douane. Voor de computerleken, Torvalds is de vader van het Linux besturingssysteem. Linux is dan weer het alternatieve besturingssyteem voor Microsoft Windows. Het valt duidelijk op dat men de succeselementen van verschillende films wil bundelen in één film. Zo herken je zaken die verwijzen naar een ingewikkeld complot, gekruid met een snuifje Matrix-vernuft. Wat ook opvalt is dat de film zich een beetje wil profileren als een Mission: Impossible film. Dat wordt vooral duidelijk op het einde van de film. Maar de suspens en grootsheid van de M:I-films wordt wel nooit gehaald.

De hoofdrol in Swordfish wordt getorst door John Travolta, die zich blijkbaar in zijn element voelt als miljonair. Zijn bevallige assistente Halle Berry past ook perfect in het verhaal. Wat opvalt is dat Don Cheadle een prachtprestatie neerzet als een detective die belast is met het onderzoek naar computerfraude. Misschien is het niet allemaal topacteerwerk maar het geheel zorgt voor een homogeen geheel. Ook de soundtrack van deze film verdient een pluim. Die bestaat grotendeels uit opzwepende en bonkende technobeats die de adrenaline in je aders sneller doen stromen. Als je de filmzaal buiten stapt zou je meteen de muziek in je autoradio willen proppen en wegracen met je wagen. Het gaat natuurlijk niet om een meesterlijke score, wel eerder om een op jongeren gerichte soundtrack. Techno blijkt immers de muziek te zijn van de jonge generatie.

Swordfish is een film die in ieder geval een betere quotering verdient dan Gone in 60 Seconds. Het verhaal mag dan wel zo oud zijn als de straat, de film zal door zijn diversiteit aan screenshots toch weten te boeien. De geur van verbrand rubber, de nagelbijtende spanning en de fluitende kogels en granaten: het komt allemaal aan bod. Ideaal voer voor fans van actie en spanning dus.

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen