Vraag en antwoord over jeugdacné.


80% van de jongeren tussen de 11 en 20 jaar klagen over problemen met een vette of gemengde huid en puistjes. In deze toch al moeilijke en onrustige periode waarin zoveel verandert, kunnen de ongemakken te wijten aan acné belangrijke gevolgen hebben voor het lichaam en… de geest. Geduld en doorzettingsvermogen zijn hier de beste bondgenoten …

Waar komt acné vandaan?
In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, heeft acné niets te maken met hygiëne of voeding. De geneeskunde kan het verschijnsel nog niet helemaal verklaren. Weet alvast dat het fenomeen te maken heeft met erfelijkheid en met een toegenomen aanmaak van mannelijke geslachtshormonen, de androgenen, bij opgroeiende meisjes en jongens. Deze hormonale explosie stimuleert de talgklieren (zij scheiden talg uit, een vet lichaam, in de haarfollikel) die overtollige talg produceren. Deze olieachtige stof verstopt de huidporiën die in aanraking komen met bacteriën en zo acné veroorzaken. Doorgaans verschijnen de puistjes hoofdzakelijk op het voorhoofd, de neus en de kin, maar ze kunnen ook voorkomen op de schouders, de rug en in de halsuitsnijding.

Wat is het verschil tussen een zwart puntje, een microcyste en een puistje?
De zwarte puntjes (open mee-eters) zijn hoornachtige puistjes, gelegen in de opening van de talgfollikels. Door de lucht treedt er oxidatie op van de vetten die zwart worden.
Wanneer de opening van de talgfollikel krimpt, kan de talg er nog moeilijk uit. De microcysten (gesloten mee-eter of wit puntje) zijn te wijten aan de ophoping van die talg.
Puistjes: vervolgens kunnen deze talgophopingen bacteriën aantrekken. De mee-eters infecteren en worden acné.

Hoe kan acné behandeld worden?
Aangezien er meerdere oorzaken zijn voor acné, bestaan er ook meerdere behandelingen. De behandeling zal afhangen van de ernst van de aandoening, de leeftijd en het geslacht van de persoon. Zo zijn er bepaalde anticonceptiva die bij de vrouwen het androgenengehalte regelen en een doeltreffende behandeling blijken te zijn.
Het reinigen van de huid blijkt van heel groot belang: de reinigende schuimen en gels met water zijn uiterst geschikt voor het dagelijks verwijderen van de make-up en de dagelijkse hygiëne. Een wekelijkse peeling en een zuiverend masker zijn ook echte aanraders…

Zijn deze behandelingen 100% efficiënt?
Helaas niet. Voor sommigen volstaan de verzorgingsproducten die zonder voorschrift in de apotheek verkrijgbaar zijn, terwijl bij anderen de crèmes met antibiotica voorgeschreven door een dermatoloog zelfs nog niet afdoend zijn.
Mogen jongeren met acné make-up aanbrengen?
Ze moeten zich dit plezier allerminst ontzeggen! Ze kunnen speciale producten gebruiken tegen mee-eters (staat aangegeven op de verpakking) en dienen de voorkeur te geven aan lichte texturen – gels, vloeistoffen – die matterend werken op de huid.

Is de zon goed tegen acné?
Laat je niet misleiden! Tijdens het zonnen droogt de huid uit en verdwijnen de puistjes. Maar tegelijkertijd wordt de huid ook dikker om zich te beschermen. Na de zomer slaan de talgklieren op hol en zijn de puistjes weer volop van de partij. Gebruik dus een onvette zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (lees ons dossier van de maand juni over zonneproducten) en zorg ervoor dat je je regelmatig opnieuw insmeert.

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen