Rush Hour 2


In 1998 waren ze er voor het eerst: het komische politieduo Jackie Chan en Chris Tucker. “Rush Hour” werd een enorm succes, maar werd ook afgeschilderd als een zoveelste komische buddy-movie in de stijl van “Lethal Weapon” of “48 Hours”. Met die populariteit kon een vervolg echter niet uitblijven. Nu, drie jaar later, treden de twee acteurs terug aan in hun rollen van weleer en worden ze geregisseerd door dezelfde persoon. Het resultaat? Eveneens een waanzinnig leuke actiekomedie, die beslist hoge toppen zal scoren! 
Ditmaal vertrekken we wederom in Hong Kong. Carter (Chris Tucker) geniet van een welverdiende vakantie, net wanneer Lee (Jackie Chan) actiever te werk gaat als politierechercheur. De Amerikaanse ambassade in Hong Kong wordt opgeblazen en er komen twee Amerikanen om het leven. Vastbesloten om het onderzoek op te lossen neemt Lee Carter mee naar een lokale club, waar zich een hele congregatie van de Fu-Chang-Long-Triade bevindt. Daar ontdekt Lee de hoofdverdachte: Hu Li (Ziyi Zhang). Na een wilde achtervolging met adembenemende vechtpartijen en krakende bamboescheuten heeft dit het detectiveduo niet veel verder in hun onderzoek geholpen. 

Carter begint zich lichtelijk geà¯rriteerd te voelen, maar Lee kan hem overtuigen mee te gaan naar massagesalon ‘Heaven On Earth’, waar ze uiteindelijk een tweede ontmoeting hebben met de gangsters en met Ricky Tan (John Lone). De twee worstelen zich weer van de ene knokpartij in de andere, met als uiteindelijk gevolg dat ze naakt op de straten van Hong Kong geworpen worden en dat ze zelf maar hun weg naar het politiekantoor moeten afleggen. Daar aangekomen, hoort Lee dat ook de Amerikanen zich met de zaak beginnen te bemoeien en dat hij zijn onderzoek moet stilleggen. 

Een bom op het kantoor doet echter vermoeden dat Carter, die daarvoor nog in de kamer was, het leven heeft gelaten. Lee is er kapot van, maar gaat verder op onderzoek op de boot ‘Red Dragon’, waar hij Carter opnieuw tegenkomt. Daar wordt, tot Lee’s grote verbazing, Ricky Tan vermoord door zijn ogenschijnlijke medewerkster Hu Li. Carter en Lee trekken vervolgens richting Los Angeles, waar ze erachter komen dat daar wel eens een spoor naar de oplossing zou kunnen liggen. Ze worden echter gearresteerd door de triade en meegevoerd naar Las Vegas. Daar ontdekken ze dat de triade hun intrek hebben genomen in het nieuwe casino ‘Red Dragon’, om van daaruit hun geld wit te wassen. Dit moeten ze ongedaan maken. 

“Rush Hour 2” is, net als zijn voorganger, een wilde rit van actie en humor, die beiden op een bijna perfecte manier gedoseerd zijn. Actie schuilt altijd om de hoek en met een duo als Tucker en Chan is er ook steeds kans op één of andere leuke one-liner. Brett Ratner, die ook al deel één voor zijn rekening nam, regisseert weer en vervult die job zeer zeker naar behoren. De film is wel iets korter dan zijn voorganger. Het tempo wordt er goed ingehouden van begin tot eind, dus op je uurwerk kijken is er niet bij. De actie is weer spectaculair en telkens met een vette knipoog naar andere actiefilms, die zichzelf net dat ietsje te serieus nemen. 

De hoofdcast, met name de twee detectives, zijn natuurlijk dezelfde gebleven. Jackie Chan speelt zijn rol als de halfserieuze/halfkomische politiedetective weer met de nodige overtuiging, maar kan toch niet opboksen tegen de heerlijke rol van Chris Tucker. De zwarte ster ratelt zich weer in sneltempo door het hele project heen en hij zorgt ook voor de meeste humor in de film. Waar Eddie Murphy passé is en Chris Rock op het systeem werkt, is deze Chris Tucker er dan toch nog om een spontane glimlach op het gelaat te toveren. Voor de rest van de cast is het blij weerzien met John Lone, van wie het al een zes jaar geleden is dat hij nog in een groot project zat en dat hij, op één na, nog een film maakte. Ook Zhang Ziyi (jawel, die uit “Crouching Tiger, Hidden Dragon”) en Don Cheadle leveren geen onverdienstelijke prestaties. 

“Rush Hour 2” heeft misschien niet dat extraatje, wat zijn voorganger herbergde, maar dit komt waarschijnlijk omdat de formule nu al bekend is. Maar daar gaan we zeker niet over zaniken, want niettemin is deze “Rush Hour 2” een heel leuke en vermakelijke actieprent met een lachje, die beslist een waardige opvolger is van het origineel. Op naar nummer 3!

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen